Recep Erdogan va discuta cu Vladimir Putin despre centrala nucleară Zaporojie. Ce îi va transmite președintelui rus

Beatrice Dumitru 19.08.2022, 17:45
Recep Erdogan va discuta cu Vladimir Putin despre centrala nucleară Zaporojie. Ce îi va transmite președintelui rus

Situația centralei nucleare de la Zaporojie ține pe toată lumea cu sufletul la gură, iar Volodimir Zeleski a discutat despre această problemă cu președintele turc Recep Erdogan și șeful ONU Antonio Guterres, aflați joi în vizită în Ucraina. De teama unui „nou Cernobîl”, liderul de la Ankara a spus că vavorbi cu Vladimir Putin.

Ce îi va spune Recep Erdogan lui Vladimir Putin

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc pentru atacurile care au vizat centrala nucleară Zaporojie, ceea ce a suscitat temeri privind posibilitatea producerii unei catastrofe. În acest context, președintele turc Recep Erdogan a spus că va discuta cu omologul său rus Vladimir Putin problema centralei nucleare, după discuțiile cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a afirmat că Rusia trebuie să îndepărteze toate minele din zonă, a spus Erdogan într-un interviu acordat în timpul zborului de întoarcere de la Liov.

Recep Erdogan va discuta cu Vladimir Putin despre centrala nucleară Zaporojie. Ce îi va transmite președintelui rus
Recep Erdogan s-a întâlnit cu Volodimir Zeleski pentru prima dată de la începutul războiului.

Vom discuta această problemă cu Vladimir Putin și îi vom cere în mod special ca Rusia să facă ceea ce trebuie ca un pas important pentru pacea mondială”, a declarat Recep Erdogan, potrivit Reuters.

ONU cere Rusiei să nu deconecteze centrala Zaporojie

După bilaterala de la Liov, și secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut Rusiei să nu deconecteze centrala nucleară Zaporojie, pe care o controlează de la începutul lunii martie, de la rețeau electrică ucraineană.

Desigur, energia electrică de la Zaporojie este electricitate ucraineană și acest principiu trebuie respectat pe deplin”, a spus Antonio Guterres în timpul unei vizite în portul Odesa, după ce operatorul centralelor ucrainene Energoatom a susținut că Rusia vrea să întrerupă funcţionarea blocurilor energetice de la uzină, citat de Le Figaro.

De asemenea, șeful ONU a cerut Moscovei să demilitarizeze complet zona centralei, însă apelurile sale au fost respinse. Mișcarea ar face uzina mai vulnerabilă, a spus un oficial rus. Apelurile au venit pe fondul îngrijorării cu privire la siguranța amplasamentului, cea mai mare centrală nucleară din Europa,  deoarece ambele părți se acuză reciproc de atacurile asupra centralei.

Avertismentul Ucrainei

Personalul ucrainean care lucrează la uzină sub comanda Rusiei a avertizat despre o posibilă catastrofă nucleară la instalație, spunând că în ultimele două săptămâni aceasta a devenit „ținta unor atacuri militare continue”.

Trei dintre cele patru linii de alimentare care leagă centrala de rețeaua națională ucraineană au fost avariate de bombardamente, iar autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina a avertizat că o pierdere completă a alimentării cu energie electrică ar însemna că „tot combustibilul nuclear va începe să se topească și va elibera substanțe radioactive. faţă de mediu”.

În ciuda îngrijorărilor, se spune că amplasamentul este mult mai sigur decât centrala de la Cernobîl, locul celui mai grav incident nuclear din istorie. Reactorul se află într-o clădire din beton armat cu oțel, care poate „rezista la evenimente externe extreme, atât naturale, cât și provocate de om, cum ar fi un accident de avion sau explozii”, experților.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...