Rusia continuă să mute avioane de luptă în Belarus pentru exerciții comune. Moscova se pregătea pentru discuții despre Ucraina, la Paris

Beatrice Dumitru 26.01.2022, 13:48
Rusia continuă să mute avioane de luptă în Belarus pentru exerciții comune. Moscova se pregătea pentru discuții despre Ucraina, la Paris

Rusia continuă să transfere echipament militar din Extremul Orient în Belarus și a organizat alte exerciții militare, desfășurând mai multe forțe și avioane de luptă. În tot acest timp, Franța, Germania, Ucraina și Rusia  se pregăteu să reia discuțiile în formatul „Normandia” despre criza din Ucraina, după ce Moscova a masat peste 100.000 de soldați la graniță.

Rusia transferă avioane de luptă în Belarus

Acumularea forțelor ruse în Belarus, la nord de Ucraina, creează un nou front pentru un posibil atac. Separat, forțele de artilerie rusă din regiunea Rostov, care se învecinează cu Ucraina, au fost programate să exerseze miercuri, ca parte a unei inspecții de pregătire pentru luptă a Districtului Militar de Sud, a declarat Ministerul Apărării.

Ministerul rus al Apărării a mai transmis că a desfășurat o unitate de parașutisti în Belarus, miercuri, la o zi după ce a mutat forțele de artilerie și marina înaintea exercițiilor comune de luna viitoare. A spus că Rusia mută, de asemenea, avioane de luptă Su-35 în Belarus pentru exercițiile „Allied Resolve”.

Avioanele de luptă multirol Su-35S din Districtul militar Est, implicate în verificarea forţelor de reacţie ale Uniunii statale, continuă relocarea pe aerodromurile din Belarus. La sosirea lor pe aerodromurile din Republica Belarus, echipajele avioanelor de luptă multirol Su-35S vor intra în alertă de luptă pentru apărarea aeriană, ca parte a unei verificări a sistemului unificat de apărare aeriană al Uniunii statale”, potrvit unui cominucat de presă al Ministerul rus al Apărării, citat de TASS.

În nordul îndepărtat, navele de război rusești au intrat în Marea Barents pentru a practica protejarea unei căi maritime mari din Arctica, a spus Flota de Nord, după ce Moscova a anunțat exerciții navale ample săptămâna trecută, notează Reuters.

Se reiau discuțiile în format „Normandia”

În acest timp, oficialii de la Moscova se pregăteau pentru discuții în forrmat „Normandia”, la Paris, cu consilierii diplomatici ai președiniților Franței, Germaniei și Ucrainei cu privire la conflictul din fosta țară sovietică, pe fondul acumulărilor de trupe rusești în apropierea Ucrainei. Parsul și Berlinul au rol de mediatori.

Rusia insistă că nu intenționează să atace Ucraina, dar Occidentul a amenințat cu penalități economice severe dacă se va întâmpla acest lucru. Președintele american Joe Biden a declarat că va lua în considerare sancțiuni personale împotriva președintelui rus Vladimir Putin, iar Marea Britanie a declarat miercuri că nu exclude nici ea această variantă.

Discuțiile în formatul „Normandia” pentru a pune capăt războiului din estul Ucrainei dintre Kiev și separatiștii susținuți de Rusia s-au ținut de ani de zile fără un progres real, dar tratativele de miercuri pot fi văzute ca un semn pozitiv al diplomației.

Urmăriți Impact.ro și pe