Rusia a început manevrele militare în apropierea Ucrainei și în Crimeea. Boris Johnson: „Kremlinul a pregătit planul pentru un război fulger”

Beatrice Dumitru, Diana Dumitrache 25.01.2022, 17:42
Rusia a început manevrele militare în apropierea Ucrainei și în Crimeea. Boris Johnson: „Kremlinul a pregătit planul pentru un război fulger”

Tensiunile dintre Moscova și Kiev au ajuns la cote maxime, iar Occidentul se așteaptă ca Rusia să invadeze Ucraina. NATO a răspuns și a anuțat că a pus în alertă 8.500 de soldați, decizie criticată de Kremlin. La numai câteva ore de la anunțul SUA, Rusia a început exerciții în apropierea Ucrainei și în Crimeea.

Rusia, manevre militare în apropierea Ucrainei și în Crimeea

Aliații occidentali se pregătesc pentru o confruntare militară cu Rusia, după ce Moscova a masat zeci de mii de trupe la granița cu Ucraina. NATO caută să întărească apărarea în Europa de Est cu mai multe nave și avioane de luptă, în timp ce SUA a pus în alertă 8.500 de soldați, care așteaptă ordine de desfășurare în regiune, dacă Rusia va invada Ucraina.

La numai cîteva ore după aceste mișcări, Moscova a reacționat, iar forțele armate ruse au lansat marți o nouă serie de manevre în apropierea Ucrainei și în Crimeea anexată, cu exerciții care au implicat 6.000 de oameni, avioane de luptă și bombardiere, potrivit agențiilor ruse, citate de Le Figaro.

Rusia a început manevrele militare în apropierea Ucrainei și în Crimeea. Boris Johnson: „Kremlinul a pregătit planul pentru un război fulger”
Rusia, răspuns pentru NATO.

„Este o operațiune comună care implică, în special, forțele aeriene și antiaeriene, grupuri de nave din Marea Neagră și flotele Caspice”, a spus comandantul forțelor ruse pentru disrictul militar Sud, Alexander Dvornikov.

Grupurile aeriene din districtul militar Sud şi din Flota Mării Negre sunt transferate la aerodromuri operative pentru a testa atacuri cu rachete la o ”distanţă cât mai mare”, potrivit unui comunicat transmis de agenţia Interfax.

”Kremlinul a pregătit planul pentru un război fulger”

Occidentul se teme că Rusia poate ataca Ucraina, așa cum a făcut și în 2014, în timp ce premierul britanic Boris Johnson a avertizat că o invazie rusă ar fi „o afacere dureroasă, violentă și sângeroasă” și un „pas dezastruos”, informează CNBC.

Informațiile sunt foarte clare. Există 60 de grupuri de luptă ruse la granița cu Ucraina. Planul unui război fulger care ar putea distruge Kievul este unul pe care toată lumea îl poate vedea. Trebuie să lămurim foarte clar Kremlinului că acesta ar fi un pas dezastruos”, a afirmat Boris Johnson.

Patru runde de negocieri au avut loc între Rusia și Occident în încercarea de a dezamorsa situația din Ucraina, dar toate au eșuat. În această săptămână este programată o nouă întâlnirea între cele două părți, iar președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că va discuta cu Vladimir Putin.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...