Rusia a atacat iar Ucraina. Forțele ruse au lansat 17 drone kamikaze dinspre Marea Azov

Elena Avramescu 04.04.2023, 11:47
Rusia a atacat iar Ucraina. Forțele ruse au lansat 17 drone kamikaze dinspre Marea Azov

În noaptea de luni spre marţi, forţele ruse au atacat sudul Ucrainei cu 17 drone kamikaze de fabricaţie iraniană, care se pare că au fost lansate de pe coasta de est a Mării Azov, în timp ce apărarea antiaeriană a Comandamentului operativ Sud a reuşit să doboare 14 dintre ele, împiedicându-le să-şi atingă ţinta, notează EFE şi Reuters.

17 drone kamikaze, lansate de ruși dinspre Marea Azov

„În total, au fost înregistrate 17 lansări de aparate de zbor fără pilot (UAV) probabil dinspre zona coastei de est a Marii Azov”, găsim notat într-o notă publicată de Forţele aeriene ucrainene pe contul lor de Telegram.

Se pare că marea Azov reprezintă o mare interioară situată în zona Mării Negre, ce se învecinează cu Ucraina la vest şi în nord şi cu Rusia la est. În plus, Rusia ocupă la ora actuală întreaga coastă ucraineană a Mării Azov, al cărei port principal este oraşul Mariupol. În plus, Iuri Kruk, şeful administraţiei militare din Odesa, oraş-port la Marea Neagră, a declarat că mai multe drone au lovit puternic zona în cursul nopţii trecute.

„Ca rezultat al activităţii sistemelor de apărare antiaeriană exista daune”, a declarat Kruk pe pagina de Facebook a administraţiei, fără nicio precizare asupra amplorii distrugerilor.

Cu ceva timp în urmă, presa din Ucraina a relatat despre câteva explozii la Odesa, indicând în acelaşi timp că alerta de raid aerian a fost declanşată deja după primele informaţii despre atacuri, iar postul de televiziune ucrainean Kanal 24 a relatat că o dronă a lovit o întreprindere din regiunea Odesa, lucru care a dus la un incendiu. Ulterior, pompierii au reuşit să stingă focul, însă abia spre dimineață.

Rusia a atacat iar Ucraina
Drone kamikaze rusesti

Informația a fost confimată de şeful administraţiei militare regionale Odesa, Serhii Bratciuk.

„O noapte ‘shahed’ în regiunea Odesa. Inamicul a lansat 17 drone kamikaze Shahed asupra regiunii, dar a fost lovită puţin şi regiunea Nikolaev. Dintre acestea, forţele de apărare antiaeriană au distrus 14 – una deasupra regiunii Nikolaev, celelalte 13 deasupra Odesei. Din păcate, o întreprindere din zona oraşului Odesa a fost lovită. Nu s-au înregistrat victime, dar incendiul a putut fi stins aproape de dimineaţă”, a aspus Bratciuk.

Chiar dacă rușii au comis acest grav atac, infrastructura critică din Odesa pare să funcţioneze în parametrii ok, după cum a mai indicat acelaşi oficial ucrainean.

„Din păcate, nicio ţară din lume nu poate asigura un rezultat de 100% al sistemului de apărare antiaeriană”, a mai spus Serhii Bratciuk în timp ce vorbea despre informaţiile din media cu privire la activarea cu întârziere a semnalului de alarmă.

În prezent, Rusia folosește intens drone Shahid-136 de fabricaţie iraniană pentru a ataca Ucraina din octombrie trecut. Datorită sistemelor antiaeriene donate de partenerii occidentali, armata ucraineană a putut să doboare o mare parte dintre aceste drone şi să protejeze infrastructura energetică a ţării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...