Odesa a primit un avertisment de ultimă oră. Există un risc major ca minele navale să plutească în derivă de-a lungul coastei Mării Negre

Elena Avramescu 14.02.2023, 15:08
Odesa a primit un avertisment de ultimă oră. Există un risc major ca minele navale să plutească în derivă de-a lungul coastei Mării Negre

În cursul acestei zile, populaţia din zona de coastă localizată în apropiere de portul ucrainean Odesa a fost avertizată de oficialităţile militare cu privire la minele navale care plutesc de-a lungul coastei Ucrainei, potrivit Reuters. Se pare că aceste mine, de producţie sovietică, au fost ancorate, însă din cauza unei furtuni unele dintre ele s-au desprins şi au fost luate de curenţii marini.

Mai multe mine navale riscă să plutească în derivă de-a lungul coastei Mării Negre

În ultimele luni, Ucraina şi Rusia și-au adus des acuzații cu privire la folosirea minelor navale în largul coastelor ucrainene, ceea ce a pus în pericol navigaţia în siguranţă a vaselor comerciale în Marea Neagră.

„Există o probabilitate ridicată ca minele navale ancorate să se desprindă şi să fie aduse la mal ori să plutească în derivă de-a lungul coastei. Începând din martie anul trecut, Rusia a continuat să folosească mine anti-navă ancorate ca armă neghidată împotriva Ucrainei”, a scris pe Telegram purtătorul de cuvânt al administraţiei militare Odesa, Serhii Bratciuk, citat de Agerpres.

La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina la data de 24 februarie anul trecut, trupele sale au recurs la o blocadă asupra porturilor din zona Odesa, care este principalul punct de încărcare a cerealelor ucrainene destinate exportului. Însă la sfârșitul lunii iulie, blocada a fost ridicată în cazul a trei porturi ucrainene la Marea Neagră, în baza unui acord încheiat în Turcia de Moscova şi Kiev şi mediat de Naţiunile Unite.

Din acel moment și până la finalul lunii ianuarie, Ucraina a exportat mai mult de 17 milioane de tone de cereale prin coridorul de trecere.

Două nave comerciale lovite de rachete sau mine în Marea Neagră în apropiere de portul Odesa
Portul Odesa

„Exporturile de produse au scăzut semnificativ ca urmare a întârzierilor deliberate a inspectării navelor de către Rusia”, a mai spus UGA, însă Moscova a respins acuzaţiile.

Cu doar o zi în urmă, Ministerul Agriculturii ucrainean a publicat mai multe date, conform cărora exporturile ucrainene de cereale în sezonul 2022-2023 erau în scădere cu 28,7%, până la 29,2 milioane de tone, din cauza dificultăţilor logistice cauzate de invazia rusă, dar şi a scăderii producţiei.

Peste 30 de mine marine, neutralizate în Marea Neagră

La sfârșitul lunii noiembrie, SMFN a transmis un comunicat de presă în care au fost enumerate activităţile de instruire bilaterale pe care Forţele Navale Române le desfăşoară împreună cu alte forţe navale partenere din Marea Neagră şi din Marea Mediterană, precum şi contribuţia FNR la asigurarea securităţii aliate în Regiunea Mării Negre, pe fondul războiului purtat de Rusia în Ucraina.

„Încă din luna februarie anul acesta, după atacarea neprovocată a Ucrainei de către Federaţia Rusă, Forţele Navale Române şi-au redimensionat toate activităţile planificate şi au asigurat, 24 de ore din 24, o prezenţă navală constantă în zona noastră de responsabilitate, pe mare şi la gurile Dunării.

Până acum, mai mult de 30 de mine marine au fost neutralizate în bazinul vestic al Mării Negre, trei de Forţele Navale Române, patru de Turcia, două de Bulgaria şi celelalte de Ucraina. De asemenea, prin Direcţia Hidrografică Maritimă, autoritate naţională în domeniu, au fost emise avize pentru navigatori, prin care se recomandă anumite rute de navigaţie pentru navele comerciale care transportă cereale şi alte mărfuri, din porturile ucrainene spre strâmtorile turceşti.

Până acum, peste 900 de nave comerciale au tranzitat zona noastră de responsabilitate din Marea Neagră, de la nord la sud şi de la sud la nord, de la începutul lunii august, pe coridorul de tranzit dintre porturile Ucrainene şi Istanbul”, a declarat contraamiralul Mihai Panait.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...