Explozii puternice în Kiev, Odesa, Harkov și în estul Ucrainei. Oamenii pleacă din orașe Video

Cătălina Burghelea, Cosmin Chelu 24.02.2022, 07:03
Explozii puternice în Kiev, Odesa, Harkov și în estul Ucrainei. Oamenii pleacă din orașe Video

Președintele Vladimir Putin a anunțat, joi, o operațiune militară specială în Donbas, estul Ucrainei. Imediat după anunțul făcut de liderul de la Kremlin, mai multe explozii au început să se audă în marile orașe Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. În capitala Ucrainei s-au auzi cel puțin cinci explozii puternice, anunță CNN.

Explozii în marile orașe ale Ucrainei

Mai multe explozii au fost auzite, joi dimineață, în oraşul portuar Mariupol, în Kiev, dar și în alte zone, la scurt timp după ce Vladimir Putin a decis o operaţiune militară. Mai exact, au fost explozii dinspre est în direcția aeroportului internațional din Kiev. Internauții au relatat pe rețelele sociale că au auzit mai multe explozii în zona Boryspil din estul capitalei, la aproximativ 25 de kilometri de aeroport.

Mesaj de ultimă oră din partea Ucrainei

În Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, situat în nord-estul țării, s-a consemnat un „flux constant de explozii puternice”, iar în Kramatorsk, situat la aproximativ 120 de kilometri nord de Donețk, doi martori au declarat, pentru CNN, că au auzit cel puțin două explozii masive. Totodată, în Mariupol și Odesa s-au auzit explozii.

„Putin tocmai a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei. Oraşe ucrainene paşnice sunt sub lovituri”, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin.

„Acesta este un război de agresiune. Ucraina se va apăra şi va învinge. Lumea poate şi trebuie să-l oprească pe Putin. Timpul pentru a acţiona este acum”, a scris oficialul pe Twitter.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a spus că va convoca Consiliul Național pentur Securitate și Apărare pentru a declara stare de război.

Coloane de mașini la ieșirea din marile orașe

La primele ore ale dimineții, după exploziile din capitala Kiev, locuitorii au fost văzuți fugind din oraș. În imaginile publicate pe internet se pot vedea coloane de mașini. Cu o zi înainte, o deputată ucraineană anunțase că Rusia ar fi început deja bombardarea mai multor regiuni ale Ucrainei.

Ce anunța cu o zi înainte o deputată ucraineană

Inna Sovsun, vicepreședintele partidului Holos (liberal și proeuropean), a susținut, miercuri, că trupele lui Putin ar fi început invazia miliară în Ucraina. Deputata a publicat pe contul său de Twitter două înregistrări video despre care a afirmat că reprezintă atacuri cu rachete lansate de Rusia asupra civililor.

„Rusia lansează zeci de rachete împotriva Ucrainei. Acest lucru se întâmplă chiar acum. Așa arată un atac de la sistemele de rachete cu lansare multiplă BM-21 „Grad”.”, a precizat Sovsun.

Vladimir Putin și-a dat acceptul pentru operațiunea militară

Președintele rus Vladimir Putin a apărut, joi dimineață, în direct, la televizor, pentru a spune că a autorizat o operațiune militară specială în regiunea Donbas din estul Ucrainei. Acesta a anunţat că vrea să apere separatiştii din această regiune.

„Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT, potrivit Reuters.

Discursul liderului rus a vizat și armata ucraineană, căreia i-a cerut „să depună armele” și să plece acasă. Doar așa poate împiedica orice interferenţă străină în operaţiunea sa în Ucraina. Putin consideră că acţiunile Rusiei reprezintă autoapărare în faţa ameninţărilor actuale. De asemenea, liderul de la Kremlin a mai declarat că „toate analizele arată că o confruntare a Rusiei cu aceste forțe este de neevitat”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...