Avertisment dat de Volodimir Zelenski. Rusia ar avea în plan un atac prelungit cu drone iraniene Shahed

Elena Avramescu 03.01.2023, 08:13
Avertisment dat de Volodimir Zelenski. Rusia ar avea în plan un atac prelungit cu drone iraniene Shahed

În cursul zilei de luni, preşedintele Volodimir Zelenski a ținut să avertizeze că Ucraina are informaţii îngrijorătoare, conform cărora Rusia are în plan un atac dur cu drone kamikaze de fabricaţie iraniană. În acest sens, a avertizat populaţia că ar putea urma nopţi extrem de grele, solicitând forţelor de apărare antiaeriană să fie deosebit de atente în perioada următoare, potrivit News.ro.

Se pregătește un atac cu drone iraniene Shahed în Ucraina

„Au trecut doar două zile de la începutul anului, iar numărul dronelor iraniene doborâte deasupra Ucrainei este deja de peste 80. Acest număr ar putea creşte în viitorul apropiat. Pentru că în aceste săptămâni, nopţile pot fi destul de agitate. Avem informaţii că Rusia plănuieşte un atac prelungit cu drone Shahed.

Rusia mizează pe epuizare. Pe epuizarea poporului nostru, a apărării noastre aeriene, a sectorului nostru energetic. Dar trebuie să ne asigurăm, şi vom face totul pentru asta, că acest obiectiv al teroriştilor eşuează, ca toate celelalte. Acum este momentul în care toţi cei implicaţi în protecţia cerului trebuie să fie deosebit de atenţi”, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul său de luni seara către naţiune.

Volodimir Zelenski a ținut să mai precizeze că regimul rus are reală nevoie în prezent de așa zisele emoţii mobilizatoare, iar asta deoarece Moscova are în plan să demonstreze populaţiei că totul decurge conform planului inițial, însă în același timp ar pregăti totodată o nouă mobilizare.

În plus, este vital ca Ucraina să aibă parte de cât mai multe succese, de victorii zilnice, indiferent că este vorba de unele mici.

„Sarcina noastră este de a oferi Ucrainei în fiecare zi succese, realizări, chiar şi mici, dar victorii asupra teroriştilor şi terorii. Fiecare dronă doborâtă, fiecare rachetă doborâtă, fiecare zi cu energie electrică pentru poporul nostru şi programe minime de întreruperi de curent sunt exact astfel de victorii. Şi fiecare pas înainte al militarilor noştri de pe front, fiecare poziţie salvată sunt astfel de succese care au o importanţă strategică acum. Pentru ca la sfârşitul acestei ierni să fie mai uşor”, a mai notat preşedintele ucrainean.

În acest sens, Zelenski i-a anunţat pe compatrioţii săi că a discutat cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, astfel că prima tranşă de ajutor financiar urmează să vină chiar în această lună. Zelenski consideră acest lucru extrem de important, mai ales că Rusia are de gând să adune noi forţe pentru agresiune.

Vladimir Putin a amenințat Europa cu armele nucleare. Volodimir Zelenski: „Continentul nu poate fi stabil cu presedintele rus la putere”
Vladimir Putin a amenințat Europa cu armele nucleare. Volodimir Zelenski: „Continentul nu poate fi stabil cu presedintele rus la putere”

La scurt timp după explozia de pe podul Crimeii, Rusia a dat startul unei noi serii de atacuri cu rachete şi drone asupra infrastructurilor ucrainene în luna octombrie, cu scopul de a aduna Kievul la masa negocierilor şi a diminua potenţialul de luptă al Ucrainei în războiul declanşat în februarie prin agresiunea rusă.

În plus, trupele ruse au efectuat al zecelea atac similar în decursul săptămânii trecute, iar în ultimele trei zile a lansat raiduri succesive în care a folosit extrem de des drone iraniene Shahed. Cu toate acestea, Kievul se laudă cu faptul că a doborât aproape toate aceste drone, dar atacurile au fost totuşi urmate de noi pene de curent.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...