Rudel Obreja, contrazis de oficialii din Ministerul Justiției. A fost internat într-un spital public și nu a adus acte care să arate că a fost bolnav „în libertate”

Sorin Barbu 21.07.2022, 20:15
Rudel Obreja, contrazis de oficialii din Ministerul Justiției. A fost internat într-un spital public și nu a adus acte care să arate că a fost bolnav „în libertate”

Rudel Obreja a anunțat zilele trecute că suferă de „cancer cu metastaze” și i-a acuzat pe angajații penitenciarului că nu i-au dat voie să meargă la spital pentru investigații. Administraţia Naţională a Penitenciarelor a declanșat o verificare, după o solicitare a Ministrului Justiției. iar concluzia raportului este că fostul președinte al Federației Române de Box nu a depus acte care să arate că ar fi suferit de o boală în perioada în care s-a aflat în libertate. În plus, se spune că a fost internat într-un spital public, pentru investigații de specialitate.

Rudel Obreja a primit răspunsul de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor

Un val de emoție s-a stârnit zilele trecute după ce soția lui Rudel Obreja, dar și un jurnalist au susținut că fostul președinte al Federației Române de Box nu beneficiază de tratament medical, după ce a fost depistat că este bolnav de cancer. Chiar Rudel Obreja s-a plâns că medicii nu-i pot administra tratamentul adecvat pentru că se află închis, deși are „cancer cu metastaze”. După aceste acuze, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a cerut o verificare și a primit răspunsul din partea Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

„Conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a informat ministrul Justiţiei asupra concluziilor verificărilor, în sensul constatării că personalul medical a asigurat asistenţa medicală a deţinutului, acesta beneficiind de evaluare clinică, paraclinică şi administrare de tratament conform simptomatologiei prezentate în diverse momente de la apariţia primelor simptome.

De asemenea, conducerea ANP a informat ministrul Justiţiei că a fost asigurată asistenţă medicală de specialitate, prin prezentarea deţinutului la unitatea de primiri urgenţe, prin programarea acestuia la consult de specialitate, respectiv prin internarea acestuia la/în unităţi spitaliceşti din reţeaua sanitară publică.

Conform normelor legale în vigoare, din punctul de vedere al respectării procedurii privind interacţiunea cu pacientul, în vederea stabilirii deciziei terapeutice, în funcţie de simptomatologia prezentată, medicul ia în considerare iniţial, ca şi diagnostice diferenţiale, cele mai frecvente afecţiuni întâlnite în practica medicală. În acest caz, simptomatologia prezentată iniţial de deţinut fiind frecvent întâlnită în afecţiuni din sfera gastroenterologică”, se spune într-un comunicat de presă.

Oficialii susțin că Obreja nu a adus niciun document care să arate că în perioada în care nu a fost în închisoare ar fi avut vreo problemă medicală sau că ar avut prescris un tratament.

„Menţionăm în acest sens că deţinutul nu a depus la dosarul personal niciun act medical care să ateste că acesta ar fi accesat serviciile medicale în perioada cât s-a aflat în libertate. Depistarea unei boli în perioada executării unei pedepse privative de libertate nu echivalează cu dobândirea bolii în perioada respectivă, făcându-se referire la afecţiunile preexistente încarcerării, necunoscute de pacient ca urmare a neaccesării serviciilor medicale anterior depunerii în penitenciar.

Pentru clarificarea tuturor aspectelor semnalate de aparţinători şi dezbătute în mass-media şi în spaţiul public, ministrul Justiţiei a solicitat conducerii ANP realizarea unui raport detaliat privind condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în penitenciare”, precizează MJ.

Rudel Obreja a depus la Tribunalul Ilfov o cerere în care solicită judecătorilor să fie eliberat din penitenciar, pentru a se putea trata de cancer într-un spital din străinătate. Magistrații se vor pronunța vineri pe această speță.

Am nevoie de tratament în condiţii umane, de grija medicilor şi a familiei mele, extrem de importante în contextul actual şi iată de ce: stau într-un salon de spital, aproape tot timpul cu perfuzii, care-mi atenuează durerile crunte; sunt păzit de gardieni în salon, corp la corp, zi şi noapte; nu am telefon, doar 5 vizite pe lună ale soţiei, deci nu am capacitatea de mişcare pentru a începe tratament sau operaţie chirurgicală.

Cer să mi se recunoască dreptul conferit de lege, al întreruperii executării pedepsei, pentru a începe demersurile medicale în România sau în străinătate! Vreau să trăiesc! Dar pentru asta am nevoie de proceduri”, a scris Rudel Obreja pe Facebook.

Rudel Obreja fost încarcerat la începutul lunii aprilie, după ce Instanţa supremă a confirmat condamnarea de 5 ani închisoare primită în dosarul „Gala Bute”. Acuzațiile aduse celor din dosar sunt de luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Pedepsele definitive dictate în dosarul „Gala Bute”

Elena Udrea, fost ministru al dezvoltării – 6 ani de închisoare
Rudel Obreja, fost președinte FR Box – 5 ani de închisoare;
Tudor Breazu, asistent personal al Elenei Udrea – 3 ani de închisoare;
Ana-Maria Topoliceanu, fosta şefă a CNI – 3 ani de închisoare cu suspendare;
Ştefan Lungu, fost consilier al ministrului Elena Udrea – 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare;
Dragoş Botoroagă, om de afaceri din Petroșani – 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare;
Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat în MDRT – 4 ani de închisoare cu suspendare.

Urmăriți Impact.ro și pe