Editorial Alin Buzărin

Rudel Obreja a fost condamnat doar la 5 ani, nu la moarte!

Alin Buzărin 18.07.2022, 17:55
Rudel Obreja a fost condamnat doar la 5 ani, nu la moarte!

Fostul mare boxer, osândit în povestea cu Gala Bute, are cancer cu metastaze și stă în spitalul primitiv al pușcăriei, în timp ce alți fugari celebri ne trimit ilustrate fără cătușe din toate colțurile lumii.

Nou-conturata societate milenarist-globalistă ne-a învățat să rostim pe dinafară, papagalicește, că nu trebuie să discutăm sau să punem la îndoială deciziile Instanțelor de Judecată. Asta a înțeles și a și făcut Rudel Obreja în 7 aprilie.

În ziua în care Poliția o căuta zelos și procedural pe Elena Udrea la vila din Corbeanca, deși multă lume o văzuse ieșind din țară prin Vama Giurgiu, Rudel, complet corect, spunea că nu e de acord cu pedeapsa de 5 ani cu executare care i s-a aplicat, că o consideră inechitabilă, nedreaptă, dar că după ce-și îmbrățișează nevasta și copiii, se duce să se pună la dispoziția autorităților. Zis și făcut, din 7 aprilie Rudel Obreja e în spatele gratiilor.

Era slab, palid, se vedea că suferă

L-am întâlnit ultima dată pe Rudel la final de martie, la o festivitate de premiere a sportivilor. Era deja slăbit și cam pământiu la față, dar foștii pugiliști mai pot avea probleme de sănătate, după ce au luat mii de pumni în cap, în stomac și în ficat.

Acum, după aproape patru luni, paloarea și slăbiciunea lui Rudel s-au transformat într-un cancer cu metastaze, pe care înainte de a i-l trata medicii, ar trebui să i-l trateze acele incontestabile și respectabile Instanțe de Judecată. Punându-l imediat în libertate și lăsându-l să-și fructifice șansele de a scăpa cu viață, atâtea, puține, câte mai sunt.

Rudel Obreja a fost condamnat doar la 5 ani, nu la moarte!
Rudel Obreja. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ilustrate de la fugari

Nicio grijă, Rudel Obreja n-o să fugă din țară pe furiș, cu perfuziile după el. Dacă avea de gând să facă asta, o făcea înainte de 7 aprilie. Și oricum, în vreme ce cancerul fostului pugilist și președinte al Federației de Box avansează galopant în spatele gratiilor, vigilentul stat român primește vederi de la mai mulți condamnați definitiv, care-i dau cu tifla de pe alte meleaguri.

Dincolo de Elena Udrea, mai știe cineva ceva de Sorin Oprescu? De Rizea? De Dragoș Săvulescu, macho-ul care era într-o vreme acționar la Dinamo? De Sebastian Ghiță?

Onoarea „nobilei arte”

Cu certitudine, dacă se va însănătoși, Rudel Obreja se va întoarce la penitenciar și va ispăși tot ce are de ispășit, până la ultima zi de detenție. Are onoarea șlefuită între corzile ringului, boxul numindu-se multă vreme ”nobila artă”.

Justiția Română trebuie să-i dea șansa de a se salva nu pentru că a adus medalii țării, ci pentru că e un om aflat în suferință. A închide ochii la așa ceva e echivalent cu a transforma o condamnare la 5 ani cu executare într-o condamnare la moarte. Iar onorabila Justiție a mileniului trei se va compromite mai rău decât justiția stalinistă a anilor 50.

Lecția marelui avocat

Atunci, ilustrul avocat Istrate Micescu, ajuns deja la o vârstă respectabilă, peste 70 de ani, a fost judecat de tribunalele comuniste sub diverse acuzații inventate și a fost condamnat la 20 de ani de temniță grea.

Dându-i-se ultimul cuvânt înainte de a fi condus în celulă, eruditul și eminentul maestru al barei, veritabilă vedetă a lumii interbelice pentru procesele pe care le câștiga, le-a spus călăilor săi.

„Douăzeci de ani? E mult prea mult. Eu n-am să fac decât doi-trei, sunt bătrân și suferind, restul vi-i las vouă, să-i faceți voi în locul meu!”. După puțin timp, maestrul își dădea ultima suflare în spatele gratiilor. Are Justiția Română nevoie de încă un asemenea eșec memorabil?

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...