EXCLUSIV

Romanița Iovan își lasă fiul să-i facă dreptate pilotului Adrian Iovan: „Să decidă el dacă va deschide vreun proces”. Ce s-a întâmplat la parastasul de 9 ani, din Apuseni. EXCLUSIV

Ana Maria Păsat 16.01.2023, 21:49

Ca-n fiecare an, de când s-a întâmplat tragicul accident în urma căruia pilotul Adrian Iovan și-a pierdut viața, Romanița Iovan și Albert, fiul celor doi, l-au comemorat, sâmbăta trecută, în Munții Apuseni, chiar în locul în care s-a prăbușit avionul. Creatoarea de modă a explicat, exclusiv pentru Impact.ro, care este motivul pentru care îi face aici parastasul și nu în București. Adrian Iovan s-a stins din viață pe 20 ianuarie 2014.

„Și vremea ține cu noi, zici că e un dar de la Dumnezeu”

Creatoarea de modă și fiul ei, Albert, pe care-l are cu regretatul pilot Adrian Iovan, au mers și-n acest an nu mai puțin de 7 kilometri, pe jos, pentru a ajunge la locul tragicului accident, de acum 9 ani, în urma căruia acesta și-a pierdut viața. Romanița Iovan a dezvăluit, în exclusivitate pentru Impact.ro, motivul pentru care în fiecare an îi face parastasul în Munții Apuseni și nu în Capitală, unde el locuia:

„Ne rugăm ca memoria colectivă să aibă grijă de numele lui Adrian. Simțim toți că sufletul lui probabil a rămas acolo, din moment ce ne îndeamnă să facem pomenirea la locul evenimenului. A fost un eveniment tragic, nu că s-a întâmplat ca la sfârșitul vieții să fim în altă lume, iar cei care au rămas să ne poarte un omagiu.

Tragedia însăși care are o rezonanță extraordinară în sufletele familiei și ale prietenilor lui, asta e esența demersurilor noastre. E o tragedie ce s-a întâmplat din motive lesne de înțeles și din păcate multe dintre ele țin de profesionalism, omenie și de grijă față de om, într-o societate nepregătită pentru orice.

De aceea marcăm acel moment acolo unde Adrian și-a dat ultima suflare. Acolo murim de frig, în secolul XXI. Aceasta își pune amprenta asupra unei colectivități care mai are încă suflet, ceea ce acum e o categorie rară. Iar noi suntem înconjurați de oameni care mai au suflet, mă refer la moții de acolo, ei sunt eroii, nu există alții.

Și nu în ultimul rând primarul și viceprimarul care ne sprijină în demersul nostru. Și vremea ține cu noi, zici că e un dar de la Dumnezeu. Indiferent cum e până atunci, cât de frig e, cât a nins de fiecare dată, când urcăm pe munte în Apuseni, se face soare”, ne-a mai spus Romanița Iovan.

Romanița Iovan îi face parastas lui Adrian Iovan în Munții Apuseni
Romanița Iovan îi face parastas lui Adrian Iovan în Munții Apuseni

Drumul spre munte îi poartă numele

Romanița a adăugat că drumul pe care au urcat recent, până în munți, este acum asfaltat și îi poartă numele lui Adrian Iovan:

„Drumul asfaltat a fost construit recent și îi poartă numele. Totul e legat de acest eveniment tragic. Și mulți au această pornire pentru că gândesc sănătos.

Nu e nimic întâmplător. Chiar sunt niște sentimente legate strict de acea tragedie, de faptul că Adrian a murit de frig. E bine ca atunci când cineva moare, să-i păstrezi memoria colectivă, cât mai mult, atunci îi faci și lui bine. Iar cine are suflet, are sentimentul că și lui își face bine. Suntem un colectiv compact.

În fiecare an, mai apare câte cel puțin o persoană care-și manifesă dorința de a merge cu noi. Moții de aici sunt niște oameni extraordinari”, a adăugat aceasta, pentru Impact.ro.

Cine i-a însoțit pentru prima oară la parastas

Romanița și fiul său au fost însoțiți și de câinele lui Albert, Maple (Arțar): „E prima oară când vine cu noi, are doar de trei luni”, a completat creatoarea de modă. Ea ne-a mai spus că-și va lăsa fiul să decidă singur dacă va deschide un proces, când va deveni major, pentru felul în care a murit tatăl său:

Romanița Iovan îi face parastas lui Adrian Iovan în Munții Apuseni
Romanița Iovan îi face parastas lui Adrian Iovan în Munții Apuseni

„Cu cât trece timpul, realizez că a fost neputință și rea-voință. Albert nu știu ce va face, când va fi major, îl las să decidă dacă va deschide vreun proces. Dar știți cum e treaba cu lupta cu morile de vânt. Acum asta simțim, bucurie. Și vremea ține cu noi, zici că e un dar de la Dumnezeu.

Indiferent cum e până atunci, cât de frig e, cât a nins de fiecare dată, când urcăm pe munte, în Apuseni, se face soare, iar zăpada e atât de mare, încât îmi dau jacheta jos.

Și noi mergem cu tractoarele, cu mașini deschise, tocmai ca să putem imortaliza tot ce se întâmplă în jurul nostru. E mirific, un peisaj virgin. Nu a mai călcat nimeni acolo pe zăpada aia. Și noi mergem pe Drumul lui Iovan, chiar așa se numește acum, a fost asfaltat și făcut special pentru a i se da numele lui.

După care când nu se mai poate urca cu tractoarele, mergem pe jos un kilometru. Și întoarcerea, de vreo 7 kilometri, unii dintre noi o facem tot pe jos, până în comuna Horea. Acum e o bucurie că-l putem comemora”.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe