Românii vor putea cumpăra vechime cu o condiţie. Cine sunt cei care beneficiază, de fapt, de lege

Badea Violeta 28.06.2021, 18:15
Românii vor putea cumpăra vechime cu o condiţie. Cine sunt cei care beneficiază, de fapt, de lege

Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), a făcut câteva precizări referitoare la noua lege privind cumpărarea de vechime în muncă. Un lucru foarte important pe care l-a menționat oficialul este că nu oricine poate să profite de acest lucru, ci doar cei care îndeplinesc o anumită condiție. Cine sunt cei care beneficiază, de fapt, de lege veți afla din materialul următor.

Românii vor putea cumpăra vechime cu o condiţie

În urmă cu aproximativ o săptămână, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind cumpărarea vechimii în muncă, adoptată de Parlament în luna mai. Un lucru foarte important care trebuie precizat este că nu orcine poate benefici de această lege, ci doar românii care îndeplinesc o condiție.

Ca să fie totul limpede, Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, a intervenit și a declarat că noua lege privind cumpărarea de vechime în muncă se aplică doar în cazul pensionării pentru limită de vârstă, nu și pentru pensionarea anticipată. Oficialul a subliniat faptul că oamenii nu pot cumpăra ani-vechime doar ca să iasă mai devreme la pensie.

„Dacă vă uitaţi foarte atent pe actul normativ, respectiv pe Ordonanţa 163/2020, care reglementează această cumpărare de vechime retroactivă, se specifică foarte clar că această cumpărare de vechime este valabilă numai pentru pensia de limită de vârstă. Am făcut această facilitate pentru beneficiarii noştri numai în cazul în care oamenii îndeplinesc în mod clar condiţiile de limită de vârstă”, a subliniat președintele CNPP, conform celor de la Agerpres.

Cine sunt cei care beneficiaza, de fapt, de lege
Cine sunt cei care beneficiaza, de fapt, de lege

Cine sunt cei care beneficiază, de fapt, de lege

Daniel Baciu a precizat faptul că românii nu trebuie să înceapă să-și facă calcule pentru a ieși mai devreme la pensie, deoarece acest lucru nu va fi posibil.

Potrivit legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot cumpăra vechime în muncă pentru o perioadă de cel mult șase ani în care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în ţară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

Cei care vor să cumpere vechime sunt obligați să încheie pentru aceste perioade un contract de asigurare socială cu casa de pensii şi să acopere contribuţiile de asigurări sociale datorate respectivei perioade. Procedura se poate realiza până la data de 1 septembrie 2023, iar plata se va realiza lunar sau într-o singură tranșă, în funcție de posibilitățile fiecăruia.

Urmăriți Impact.ro și pe