Pensii 2021. Raluca Turcan, despre ce fac mulţi dintre români când ajung la vârsta de pensionare

Stan Filon 10.06.2021, 13:12
Pensii 2021. Raluca Turcan, despre ce fac mulţi dintre români când ajung la vârsta de pensionare

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus care este trendul printre mulți angajați din sistemul public care ajung la vârsta pensionării. De-acum nu vor mai avea voie să facă ce au făcut până acum, respectiv să se umple de bani de la pensie, dar și de la noul loc de muncă.

Raluca Turcan a vorbit despre obiceiul bugetarilor ajunși la vârsta pensionării

Raluca Turcan a fost invitată într-o emisiune de televizune, unde a vorbit deschis despre obiceiul pe care și l-au făcut foarte mulți angajați ai statului. Potrivit ministrului Muncii, aceștia se pensionau la vârste destul tinere, doar pentru a se reangaja la câteva zile după ieșirea la pensie. De multe ori, aceștia reveneau în câmpul muncii chiar pe niște posturi inventate pentru ei!

”Dacă ar fi să vorbim la modul cel mai sincer, sunt foarte mulţi oameni care se pensionează, unii dintre ei la vârste destul de tinere,  şi a doua zi se reangajează tot în sistemul  de stat, chiar pentru unele funcţii inventate. Pe fond, poate să fie un motiv de inechitate”, a declarat, miercuri seară, la România TV, Raluca Turcan.

Raluca Turcan a vorbit despre obiceiul bugetarilor ajunssi la varsta pensionarii
Raluca Turcan a vorbit despre obiceiul bugetarilor ajunssi la varsta pensionarii

Mulți bugetari revin în câmpul muncii din a doua zi de pensie

Raluca Turcan a rămas surprinsă să audă diferite discuții care spuneau că o persoană la 65 de ani nu mai este la fel de eficientă. ”Acest lucru ar trebui să provoace angajatorii  să-şi regândească politica de resurse umane. Să  presupunem că o persoană nu mai este eficientă la 65 de ani, sunt convinsă că aceeşi persoană, la 64 de ani şi jumătate, avea aceeaşi eficientă. Instituţiile nu trebie să se uite la ceas, să aştepte să trecă timpul  ca să se pensineze cineva care pleacă de la premisa de a fi ineficient. Instituţiile trebuie să-şi aşeze astfel resursa umană încât să ajungă la eficienţă”, a mai declarat Turcan.

Ministrul Muncii a reiterat faptul că vârsta de pensionare nu va crește, dar se va încuraja rămânerea în activitate, inclusiv prin stimulente. Turcan afirmă că, în România, speranţa de viaţă la naştere este sub media europeană, la fel şi speranţa de viaţă la pensionare.

”Calitatea vieii active  este sub media europeană. Noi nu suntem de acord ca guvernanţi să creştem vârsta de pensionare, ci să încercă să stimulăm rămânerea în activitatea profesională, tinzând la creşterea calităţii vieţii profesionale (…) În niciun caz nu va fi vorba despre obligativitatea pensionării  la 70 de ani. Nu creşte vârsta e pensionare, însă în România intenţionă să încurajăm viaţa activă”, a mai declarat ministrul Muncii.

Executivul a adoptat zilele trecute proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul! În același timp, legea le permite celor care vor să muncească să o poată face până la vârsta de 70 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe