Românii trebuie să știe asta când plătesc factura la energie electrică. Cum sunt, de fapt, prețurile

Ana Anitoiu 02.12.2020, 14:24
Românii trebuie să știe asta când plătesc factura la energie electrică. Cum sunt, de fapt, prețurile

Prețurile la energia electrică din România au fost dezvăluite, în comparație cu cele din alte state. Datele sunt surprinzătoare, mai ales atunci când se ia în calcul, dincolo de tarifele pentru consumul domestic, și puterea de cumpărare a populației.

Cum sunt, de fapt, prețurile pentru energia electrică, în România

În urma comparației, datele arată că românii plătesc printre cele mai mici prețuri la energia electrică de consum domestic, în termeni nominali. Totuși, aceste date sunt valabile fără ca aceste cheltuieli să fie puse în contextul economic al țării.

Dacă prețurile pentru energia electrică din România și cele din alte state sunt comparate cu ajutorul unei statistici ce a fost publicată de MEKH (echivalentul ungar al Autorității de Reglementare în Energie din România), lucrurile se schimbă atunci când intervine în peisaj și un alt factor.

Cum sunt prețurile pentru energia electrică, în București

Potrivit acestor date, Capitala României are al treilea cel mai mic preț pentru energie electrică din Uniunea Europeană. Adică 12,16 eurocenți/kWh. Tariful este mult mai mic față de media europeană de 18,38 eurocenți. Aceste date sunt aferente lunii octombrie 2020, preț final cu toate tarifele și taxele incluse.

Tarife mai mici pentru energia electrică decât cele din București există numai în Sofia, capitala Bulgariei, de 11,7 eurocenți, și în Ungaria, de 10,63 eurocenți. De cealaltă parte, cea mai scumpă electricitate, în termeni absoluți, de 32,02 eurocenți/kWh, este plătită de locuitorii capitalei Germaniei, Berlin.

Romanii trebuie sa stie asta cand platesc factura la energie electrica. Cum sunt, de fapt, preturile
Preturi la energia electrica (ilustratie)

Ce factor dă peste cap clasamentul

În fața acestei comparații, românii pot aduce argumentul salariilor mai mici față de cele din alte țări. O comparație a tarifelor realizată din punct de vedere al parității puterii de cumpărare standard (PPS – Purchase Power Parity) poate clarifica datele.

Concret, se evaluează paritatea puterii de cumpărare ce exprimă echivalenţa între nivelul preţurilor exprimate în aceeaşi monedă din diferite ţări. Luând în calcul acest factor, prețurile la energia electrică încep să nu mai arate la fel de bine pentru România.

Cum arată topul în privința prețurilor la energia electrică, luând în calcul puterea de cumpărare

Astfel, dacă este luată în calcul și puterea de cumpărare, după cum am menționat mai sus, clasamentul este dat peste cap. Capitala României ajunge pe locul șase în topul celor mai mari prețuri la energia electrică pentru casnici din Europa.

Primele cinci capitale cu cele mai mari prețuri la energia electrică pentru casnici, din Europa, sunt: Varșovia, Praga, Berlin, Lisabona și Copenhaga. Ultima, capitala Danemarcei, are taxe de aproximativ 41% din prețul final plătit de populație, adică de trei ori mai mult decât media europeană.

Piața energiei electrice va fi liberalizată, în România

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, piața energiei electrice va fi liberalizată, în România. Doar până atunci, prețurile la energia electrică livrată consumatorilor casnici mai rămân reglementate de stat, pentru cei mai mulți consumatori.

Astfel, după data de 1 ianuarie 2021, de când piața se va liberaliza, fiecare consumator casnic care primește în prezent energie la preț reglementat de stat va trebui să aleagă o nouă ofertă, concurențială, fie de la alt furnizor, fie de la același furnizor. Totuși, deocamdată, nu există prețuri concurențiale mai bune decât cele reglementate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...