Românii nu iau în seamă acest aspect în gospodărie, iar din 2021 pot lua amendă și de 800 de lei. De acum e lege: ”Sunt pesimist în ceea ce privește Bucureștiul”

Andrei Cezar 18.01.2021, 21:14

Suntem cu un pas mai aproape de țările civilizate din Vestul Europei. Cel puțin pe hârtie, căci de la 1 ianuarie 2021 a intrat în vigoare legea compostului, act normativ ce obliga persoanele fizice și juridice să colecteze separat deșeurile alimentare și vegetale. În cazul nerespectării acestei reglemetări, riscăm să fim sancționați cu amenzi usturătoare. Ce reprezintă compostul și cum ar trebui, de fapt, să colectăm deșeurile, astfel încât să nu ne trezim cu amenzi, aflați în acest material.

O nouă lege extrem de importantă a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. Cum trebuie să colectăm deșeurile

Procesul de compostare a deșeurilor biodegradabile reprezintă fermentarea lentă a lor cu scopul de a fi transformat, într-un final, în îngrășământ natural pentru sol. Deșeurile biodegradabile sunt deșeuri care provin din bucătăriile gospodăriilor, parcuri, grădini, cantine, restaurante, etc și reprezintă resturile produselor alimentare folosite. Spre exemplu coji de ouă, legume, fructe sau resturile acestora și în general orice fel de resturi alimentare sau vegetale. Practic aproape tot ce provine din pământ poate fi compostat.

Infrastructura și întregul sistem de colectare a deșeurilor biodegradabile trebuie să fie implementate de către autoritățile locale. Ele vor trebui să extindă colectarea separată din ușă în ușă a deșeurilor biodegradabile din mediul urban și să încurajeze compostarea individuală în mediul rural. Astfel, în comune și sate ar fi ideal ca un număr cât mai mare de gospodării să aibă un sistem propriu de compostare prin care oamenii să își creeze singur îngrășământul natural.

Tot primăriile sunt cele care vor trebui să informeze populația prin mijloace adecvate despre colectarea selectivă și vor trebui, de asemenea, să pună la dispoziția oamenilor pubele speciale pentru ca firmele de salubrizare să le preia, iar resturile obținute să fie transformate în compost.

Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuță, nu se declara însă prea optimist în ceea ce privește implementarea acestui sistem de colectare a deșeurilor, cel puțin în Capitală, după ce timp de zeci de ani s-a luptat pentru a reuși să schimbe mentalitatea românilor în această privință.

”Colectarea separată este în vigoare din anul 2000. Eu am făcut în fiecare an măcar două întâlniri în București pe această temă, iar în afară de asta am avut un proiect în care am mers în 103 orașe și am dovedit cu date statistice ce se întâmplă cu colectarea separată.

Sunt pesimist cu privire la București, unde sunt numai vorbe. Nu s-a apăsat deloc pe pedala colectării separate a deșeurilor, iar de la colectare separată la compost este cale lungă. Dacă nu ne ocupăm de compost, restul sunt povești.”

Pubele de gunoi
Pubele de gunoi

Amenzi usturătoare pentru nerespectarea legii

Potrivit noii legi, fiecare consumator va trebui să selecteze deșeurile biodegradabile din propria gospodărie și să le colecteze separat. Acest lucru înseamnă că va trebui să avem un coș de gunoi în plus în care să fie aruncate resturile alimentare de zi cu zi.

Dacă nu vom respecta aceste reglementări am putea fi amendați, iar sancțiunile nu sunt tocmai blânde. Persoanele fizice ar putea primi amendă între 400 și 800 de lei, iar persoanele juridice de până la 20.000 de lei. Pentru autorităţile responsabile, amenzile se pot încadra între 5.000 şi 15.000 de lei, iar pentru nerespectarea normelor tehnice, contravenţiile pot ajunge şi la 30.000 lei.

Dacă autoritățile competente nu vor pune la dispoziție infrastructura necesară pentru implementarea acestui sistem, țara noastră riscă amenzi de 200.000 de euro pe zi din partea Uniunii Europene.

Urmăriți Impact.ro și pe