Românii care ar putea ieși la pensie după doar 25 de ani de muncă

Ana-Maria Tudor 21.04.2023, 12:36
Românii care ar putea ieși la pensie după doar 25 de ani de muncă

 

O nouă categorie de angajați din România va avea posibilitatea de a se pensiona după 25 de ani de muncă, cu condiția să îndeplinească anumite criterii. În urma unui proiect legislativ propus la Senat, românii care au lucrat în grupa I și/sau a II-a de muncă în anumite unități ar putea avea posibilitatea de a ieși la pensie mult mai devreme. Proiectul urmărește modificarea Legii 263/2010 cu privire la sistemul unitar al pensiilor publice, iar în acest mod urmează să apară o nouă categorie în lista locurilor de muncă în condiții speciale. Conform documentului, angajații vizați de această modificare sunt persoanele care au lucrat în unitățile cu profil chimie și petrochimie.

Potrivit noilor prevederi, activitățile desfășurate în unitățile subordonate Ministerului Industriei Chimice și Petrochimice, cu profil chimie și petrochimie, încadrați în grupele de muncă mai sus menționate, conform legislației, pot fi introduse în categoria locurilor de muncă în condiții speciale.

 

Schimbări majore în legislația pensiilor: muncitorii din industria chimică vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare.

Prin prezentul document se dispune includerea în stagiul de cotizare în condiții speciale de muncă, perioada de dinaintea datei de 1 aprilie 2001, în care angajații au lucrat în fabricile cu profil chimie și petrochimie la locurile de muncă încadrate în grupele I și/sau II, conform vechii legislații, regăsită în fabricile de profil.Proiectul legislativ aflat în dezbatere prevede faptul că românii încadrați în aceste categorii de muncă pot ieși mai devreme la pensie, cu 13 ani.

Pensionarii pot fi și ei beneficiari ai proiectului legislativ.

Persoanele care au ieșit deja la pensie vor putea beneficia, la cerere, de prevederile din proiect. Conform viitoarei legi, drepturile de pensie vor fi recalculate și se vor acorda începând cu luna imediat următoare depunerii solicitării. În cazul puțin probabil în care recalcularea duce la o valoare mult mai mică a pensiei, pensionarii vor primi întotdeauna suma cea mai avantajoasă pentru ei.

Bazându-se pe faptul că personalul unităților din subordinea Ministerului Industriei Chimice și Petrochimice, cu profil chimie și petrochimie, a fost și este expus, de-a lungul anilor, la substanțe toxice și fum, proiectul de lege cuprinde anumite activități pe lista locurilor de muncă încadrate în condițiile speciale. Astfel, se va lua în considerare manipularea materiilor toxice și pulverulențe, a produselor chimice și petrochimice, a cărbunilor și a minereurilor, precum și curățarea rezervoarelor, tancurilor și a canalelor subterane care pot conține substanțe foarte periculoase sau cancerigene din unitățile chimice și petrochimice.

 

Urmăriți Impact.ro și pe