EXCLUSIV

Românii au început să caute pastile de iodură de potasiu în cazul unei explozii nucleare. Ce spun specialiştii EXCLUSIV

Alexandru Catalan 02.03.2022, 16:55
Românii au început să caute pastile de iodură de potasiu în cazul unei explozii nucleare. Ce spun specialiştii EXCLUSIV

Imaginația românilor e fără limită. Sub efectul războiului din Ucraina, unii caută mai nou pastila de iodură de potasiu, pentru a combate efectele unei eventuale explozii nucleare. Avertismentul medicilor sună clar: „Nu luați așa ceva dacă nu aveți probleme cu tiroida sau recomandare de la endocrinolog!”

Românii au început să caute pastile de iodură de potasiu în cazul unei explozii nucleare

Românii urmăresc cu atenție evoluția confruntărilor dintre ucraineni și ruși și ajung să ia decizii dintre cele mai ciudate. Mai ales după ce media a anunțat că rușii au capturat nu doar cea mai mare centrală nucleară a ucrainenilor, dar și pe cea de la Cernobîl, cea unde acum 36 de ani se producea celebrul accident nuclear.

Rețelele sociale de la noi nu au rămas indiferente și conțin deja o serie de o „avertismente” din partea unuia sau altuia legate de modalitatea în care te poți proteja de efectul radiațiilor nucleare în cazul vreunui atac cu bombe nucleare.

Am făcut și noi un pic de investigație, după ce ne-au ajuns la urechi una sau alta dintre cele apărute pe rețelele sociale. La nivelul unor farmacii din București s-au înregistrat deja cereri privind achiziția unor comprimate de iodură de potasiu, dar asemenea cazuri, din datele noastre, sunt mici”, a declarat miercuri pentru impact.ro doctorul Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

„Cu totul alta e situația azi”

Doctorul în farmacologie spune că subiectul trebuie tratat cu atenție, mai ales că românii se pare că nu au uitat că după explozia reactorului 4 de la Cernobîl, din aprilie 1986, li s-a recomandat utilizarea pastilei de iodură de potasiu.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Dacă nu mă înșel a existat atunci, în acel context, o recomandare a Ministerului Sănătății. Cu totul alta e situația azi. Trebuie să știm să facem diferența între informații. Unii s-au apucat deja să deschidă capacul sarcofagului de pe reactorul Cernobîlului, ca să mă exprim așa.

Le spun tuturor să nu facă imprudența de a apela la iodura de potasiu pentru nu știu ce motive închipuite. Totul se face cu recomandare medicală! Cei care suferă cu tiroida au nevoie de așa ceva! Sau cei cărora medicul endocrinolog le eliberează rețetă pentru așa ceva. În rest, nu se pune problema!”, a precizat medicul Lupuleasa.

Românii au început să caute pastile de iodură de potasiu în cazul unei explozii nucleare. Ce spun specialiştii EXCLUSIV
Efectele exploziei de la Cernobîl par să nu se fi stins încă în mintea unora dintre români. Medicul Dumitru Lupuleasa susține că povestea din 1986 nu are corespondent în realitatea zilelor noastre

Tendința de a ne trata singuri

El a făcut referire și la tendința românilor de a apela la medicamente, fără să aibă nevoie de așa ceva:

Exemplul folosirii antibioticelor pe durata actualei pandemii de COVID e unul foarte bun. Consumul de antibiotice a continuat să fie la norme înalte chiar și după ce Ministerul Sănătății și medicii în general, nu doar cei de familie, au adus clarificări legate de chestiune, demonstrând că antibioticele nu sunt bune în tratarea bolii respective.

Nici după ce ministerul a publicat lista antiviralelor folosite în combaterea COVID-ului, nu aș putea spune că interesul pentru antibiotice a scăzut cu mult. Avem această tendință încă de a ne trata singuri, ceea ce desigur nu e deloc în regulă”.

Pentru ce a fost folosită iodura de potasiu

Regimul comunist din România a decis, la mai bine de la o săptămână de la explozia nucleară de la Cernobîl, pe 3 mai 1986, să împartă populației pastile de iodură de potasiu, în încercarea de a combate în rândul populației efectelor radiațiilor rezultate în urma exploziei, ce se împrăștiaseră deja în întreaga Europă și aveau să traverseze și oceanul.

Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, iodura de potasiu era folosită pentru prevenirea gușei endemice și existau cantități mari cu acest medicament. În ciuda administrării, au existat numeroase cazuri de cancer osos sau copii născuți în acea perioadă cu malformații sau cu o serie de modificări genetice, toate rezultate, cel mai probabil, din cauza radiațiilor de la Cernobîl.

Expl. foto: Efectele exploziei de la Cernobîl pare să nu se fi stins încă în mintea unora dintre români. Medicul Dumitru Lupuleasa susține că povestea din 1986 nu are corespondent în realitatea zilelor noastre

 

Urmăriți Impact.ro și pe