Românii ar putea reveni la tarifele fixe la energie electrică. Surse guvernamentale anunță trecerea înapoi la piața reglementată

Badea Violeta 19.10.2022, 18:49
Românii ar putea reveni la tarifele fixe la energie electrică. Surse guvernamentale anunță trecerea înapoi la piața reglementată

Liderii coaliției ar fi decis ca țara noastră să revină la piața reglementată în energie începând de anul viitor. O decizie finală ar urma, însă, să fie luată luni, pe data de 24 octombrie, atunci când va avea loc o ședință între social-democrați și liberali. Iată cum ar urma să fie afectată populația!

România ar putea reveni la piața reglementată în energie

Anunț important pentru români! Începând cu data de 1 ianuarie 2023, țara noastră ar putea să revină la piața reglementată de energie electrică. Însă, decizia finală ar urma să fie luată luni, pe data de 24 octombrie.

Liderii colaiției ar fi ajuns la un acord comun, astfel că tarifele ar urma să fie fixe pentru minimum un an de zile, conform unor surse politice citate de Digi24.

La discuția de astăzi, liderii coaliției ar fi înaintat și propunerea de reglementare a prețului, cu care furnizorii și distribuitorii ar fi de acord. Kelemen Hunor, președintele UDMR, a precizat pentru sursa menționată mai sus că el a propus această măsură încă din luna martie a acestui an.

„Eu am propus asta din martie, dar nu a fost acord în Coaliție”, a declarat vicepremierul.

Citește și Soluția ministrului Energiei pentru românii cu facturi uriașe la curent. Cum vor plăti sumele restante. „Sper ca toți să facă același lucru”!

Romania ar putea sa revina la piata reglementata in energie
Romania ar putea sa revina la piata reglementata in energie

Cum ar urma să fie afectată populația

În cazul în care măsura rămâne în picioare și se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2023, populația nu va fi afectată. Pentru cetățeni, prețurile fixe rămân aceleași, de 0,68 lei/kwh (până în 100 de kwh) și de 0,8 lei/kwh (până în 255 de kwh).

Cei care depășesc, însă, plafonul de 255 de kwh vor avea de achitat 1 leu/kwh. În schimb, pentru restul consumatorilor, lucrurile stau cu totul diferit.

Astfel, instituțiile publice, unitățile de învățământ, spitalele, industria farma sau IMM-urile vor avea prețul fix de 1 leu/kwh. Pentru consumatorii industriali, tariful ar putea fi și mai mare, mai exact acesta ar urma să ajungă la aproximativ 1,3 lei.

În zilele următoare vor avea loc discuţii în coaliţia de guvernare atât cu distribuitorii, cât şi cu furnizorii de energie. Cei din PSD susțin „Decizia e luată, să o pună în practică Ministerul Energiei.”

Citește și Românii și economia la energie electrică: cât consumăm în fiecare lună, de fapt!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...