Românii și economia la energie electrică: cât consumăm în fiecare lună, de fapt

Gabriel Peneș 18.10.2022, 10:16
Românii și economia la energie electrică: cât consumăm în fiecare lună, de fapt

În contextul crizei energetice și majorării uriașe a facturilor, europenilor li s-a recomandat să reducă drastic consumul de curent. Românii nu fac excepție, doar că noi nu prea mai avem de unde să economisim câtă vreme aproape  jumătate din gospodăriile din țară au un consum mediu lunar de doar 54,16 kWh, iar 80% se încadrează într-un consum lunar mediu de 156 kWh.

Românii și economia la energie electrică

În contextul crizei energetice, Comisia Europeană a recomandat țărilor UE să facă economii la consumul de curent. Dar, conform statisticilor, românii au deja un consum redus de energie electrică. Conform datelor INS, 80% dintre gospodării se încadrează într-un consum mediu lunar de până în 156 kWh. Mai mult, 47% dintre acestea au consumul lunar mediu de doar 54,16 kWh.

Însuși vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că încearcă să facă economie şi să îşi educe copiii să stingă lumina când ies de la baie, dar a subliniat că românii consumă lunar, în medie, 100 kW de curent, ceea ce înseamnă 4-5 becuri şi un frigider. ”De unde să reducă mai mult?”, s-a întrebat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a precizat, sâmbătă, la Prima TV, că fiecare român este responsabil să decidă dacă face sau nu economie la energie, fiind vorba de propriul buzunar, scrie news.ro. Întrebat dacă face economie, Kelemen Hunor a explicat că încearcă să facă.

„Fac, încerc să fac, bineînţeles, cum încerc să cresc şi copiii, să stingă lumina după ce ies din baie, să nu risipim energie. Fiecare familie şi fiecare om, şi eu cred în responsabilitatea oamenilor, nu trebuie să dai tu sfaturi şi nu trebuie să dai indicaţii preţioase de la nivelul Guvernului, fiecare om este responsabil, că e vorba de buzunarul lui, e vorba de viaţa lui. Şi atunci fiecare singur poate să decidă. Fiecare familie poate decide cum economiseşte energia electrică sau gaze sau cu ce se încălzeşte casa sau locuinţa”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit sursei citate.

Cât consumăm în fiecare lună, de fapt

Vicepremierul a vorbit şi despre recomandarea Uniunii Europene de a reduce consumul de energie. Hunor a menționat faptul că românii consumă oricum foarte puțin, în comparație cu occidentalii. El a adăugat că în România consumul lunar e de circa 100 kW, ceea ce înseamnă, practic, că folosesc doar câteva becuri și un frigider.

„E o recomandare, o văd ca o recomandare şi văd o oarecare lipsă de viziune. Şi atunci spui: haideţi să economisiţi energie. Ştiţi care e problema? Trebuie să vezi pentru cine transmiţi acest mesaj, cine, cât consumă, cât consumă un olandez, cât consuma un neamţ, cât consumă un spaniol, un francez, cât consumă un bulgar, un român şi aşa mai departe.

Şi atunci poţi să-ţi dai seama că unii au de unde să reducă mai mult, alţii nu mai. În condiţiile în care la noi se consumă lunar 100 de kW, până la 100 kW ce economie să facă, pentru bunul Dumnezeu? Asta înseamnă 4-5 becuri, frigider în casă. Atâta înseamnă. De acolo se pot transmite mesaje de acest gen, sună bine, e o recomandare şi atât. Dar eu cred că e responsabilitatea fiecărui om”, a adăugat Kelemen Hunor.

România are cel mai mic consum de energie pe locuitor dintre țările UE. În 2020, un acesta era de 2,7 MWh la nivelul întregului an, chiar și sub Ucraina, cu 2,8 MWh. Cel mai mare consum era înregistrat în Islanda, cu un nivel uriaș de 51,1 MWh pe locuitor, în timp ce Germania înregistra un consum de 6,4 MWh pe locuitor.

 

„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....