Editorial

România unicului candidat

Mihnea Tălău 15.04.2022, 15:15
România unicului candidat

Dacă în ’89 am avut speranța că am scăpat de unicul, singur, primul, cel mai iubit, acum nu putem constata decât că istoria își cere drepturile, să se repete. Și asta unde? Chiar în țara în care tot poporul se pricepe, vorba vine, doar la două lucruri – politica si fotbal. Ba și oleacă la Justiție.

Un Ciucă fără egal

Să începem cu grandiosul congresul PNL pentru alegerea președintelui. Candidat unic – Nicolae Ciucă, cel cu derogare pentru vechimea în partid. Să înțelegem că dacă generalul în rezerva nu și-ar fi dat chipiul jos și plictisit de – dă-i si luptă prin teatrele de război – nu și-ar fi găsit liniștea în PNL, bieții urmași ai Brătienilor nu ar fi avut comandant. Căci după datele problemei, din sutele de mii de liberali nu s-a găsit măcar unul sa îl contracandideze. Așa de forma, în spiritul competiției. Căci, vorba aia, competiția naște progresul. Sau, tocmai asta nu se vrea.

Să aibă Ciucă o așa mare valoare politica sau ceilalți sa fie buni doar pentru funcția de ordonanță? Oricum, cert este ca generalul a învins, cu un rezultat care l-ar face si pe dictatorul Kim Jong – un, să roșească. Fără vot împotrivă! Să trăiți, ordonați, cum ar spune bravul, integrul și neaplecatul vertical, Rareș Bogdan.

Marian Neacsu, numit oficial secretar general al Guvernului, cu rang de ministru. Cine este noul purtator de cuvant al lui Ciuca

Oricum, spectacolul de sunet și lumina a fost unul fabulos. Riguros ca un fost general, Ciucă s-a adresat mulțimii entuziaste. Nu a vorbit mult, probabil pentru că se exprimă mai bine în scris – vezi lucrarea de doctorat. Mai mult au vorbit guduratorii care s-au întrecut în metafore, hiperbole și personificări, la adresa unicului. Păpușa Cîțu, uitată pe un colț de etajeră.

Gloria fotbalului romanesc

Și dacă credeați că ați scăpat, la doar câteva zile a venit și rândul FRF să se bucure de unicul candidat – Răzvan Burleanu. Care a mai luat un mandat, fiind foarte, foarte, merituos. Căci nu e la îndemâna oricui ca într-un prim mandat, întreg de altfel, să rateze chiar toate obiectivele. De Cartea Recordurilor. Dintre toți foștii fotbaliști de marcă ai României nu s-a găsit măcar unul să participe la competiție? Mai ales că își pot aduce aminte cu se mănâncă sportul asta, venind din iarbă. Căci de Burleanu nu se știe decât că vine de la Bacău. A jucat fotbal? Probabil, ar spune un hâtru. O fi fost vârf de lance la un centru de răcoritoare. Dar fără răutate, ce știe reînscăunatul despre acest sport, vorba multora, se poate scrie pe spatele unui timbru.

La ce rezultate am tot avut, nu avem de ce să ne plângem. Omul potrivit la locul potrivit. La mai mare!

Vasilică, el e omul

Fiindcă evenimentele se precipită, nu putem trece cu vederea nici „unica” nominalizare a USR către Curtea Constituțională. Din marea de juriști ai salvatorilor României, ei s-au oprit la ăl mai bun. Vestitul și unicul – Vasilică Danileț, cel proaspăt scos din magistratură. Lume rea, dar el este omul providențial în viziunea USR. Ori a-l pune pe Danileț tartor la CCR este echivalent cu numirea „celebrului” doctor Naum Ciomu, șef al transplantului.

Ce a spus Cristi Danilet, dupa ce a fost exclus din magistratura

Și după toate aceste exemple celebre parcă s-ar impune și niște unici pe viața, în toate cele. N-am mai da bani pe scrutinuri, campanii electorale, n-am mai fi obligați să ascultam discuri penibile și goale de conținut, ba chiar am putea face ce ne place.

De exemplu, vara sa jucăm golf și tenis și iarna sa mergem la schi. Că restul sunt ca și rezolvate.

Vorba lu’ stimatul domn George Orwell: „Un popor care votează corupți, impostori, hoți și trădători, nu este victimă, este complice”. Bine, nu în cazul de față și nu la noi în România…

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...