EXCLUSIV

Cristi Danileț, exclus din magistratură: „Pe delict de opinie sunt primul din istoria României”. Zegrean: „Eu cred că Inspecția Judiciară îl vânează pentru altele”

Gabriela del Pupo 14.12.2021, 10:32
Cristi Danileț, exclus din magistratură: „Pe delict de opinie sunt primul din istoria României”. Zegrean: „Eu cred că Inspecția Judiciară îl vânează pentru altele”

Judecătorul Cristi Danileț a fost exclus din magistratură de CSM. Sancționarea lui Cristi Danileț s-a făcut la propunerea Inspecției Judiciare, care semnalase două abateri: lucrarea judecătorului, „900 de zile de asediu neîntrerupt asupra magistraturii române” și „manifestările pârâtului pe reţelele de socializare”. Prima presupusă abatere disciplinară a fost respinsă de CSM cu majoritate de voturi astfel că judecătorul a rămas doar cea legată de comportamentul pe rețelele sociale. Și aici este vorba despre 2 filmulețe pe Tik Tok: „într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalalt curăț o piscină”, spune judecătorul.

„Pe Delict de opinie sunt primul din istoria României”

Judecătorul spune că nu există precedent pentru o astfel de decizie și că va face recurs la Înalta Curte de Cașație și Justiție.

„E primul, pe Delict de opinie sunt primul din istoria României, asta este din păcate, trebuie și să rămână definitivă și atunci nu vreau să inflamez lucrurile. Motivarea încă nu este venită, sunt și eu curios și aștept să mi-o trimită să o citesc.” a declarat Cristi Danileț în excluvitate pentru impact.ro.

„Eu cred că Inspecția Judiciară îl vânează pentru altele”

Augustin Zegrean spune că cele două filmulețe nu au nici o legătură cu profesia de judecător și motivația din spatele acțiunilor Inspecției Judiciare ar ține de seria de proteste ale magistraților din 2019, care s-a extins la nivel național.

Augustin Zegrean, fostul presedinte CCR, spune ca noile masuri pentru nevaccinati nu au acoperire legala
Augustin Zegrean, fostul presedinte CCR, spune ca noile masuri pentru nevaccinati nu au acoperire legala

„Pentru filmulețele acelea nu poate fi sancționat, asta e vremea, toată lumea se postează, se filmează, nu are nici o legătură cu profesia lui de judecător faptul că își tunde gardul sau cu faptul că face baie în piscină. Eu cred că Inspecția Judiciară îl vânează pentru altele.

În 2019 au făcut ceva miting, judecătorii au ieșit pe scări și au protestat împotriva unei ordonanțe de urgență și împotriva ministrului Justiției. Eu cred că de acolo i se trage și acum au găsit așa o ocazie, nu putea să îl sancționeze atunci, trebuia să îi sancționeze pe toți. Dar cred că este o problemă a lor împotriva lui.” a mai precizat fostul președinte al CCR, pentru impact.ro.

„Într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăț o piscină”

Acesta a scris după aflarea veștii că imaginile de pe Tik Tok țin de viața sa personală și nu conțin remarci care să aibă legatură cu profesia.

„Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui.

Abaterea reținută este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară.

Evident, voi formula recurs la ICCJ și sunt sigur că se va remedia această soluție. Îmi voi continua îndeplinirea atribuțiilor până se ia decizia finală”

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...