Unicul candidat a câștigat alegerile din PNL. Premierul Nicolae Ciucă votat de 1.060 de liberali

Mihnea Tălău 10.04.2022, 13:47
Unicul candidat a câștigat alegerile din PNL. Premierul Nicolae Ciucă votat de 1.060 de liberali

Update 10 aprilie, ora 13.30: Premierul Nicolae Ciucă a fost votat drept președinte al PNL, duminică, cu 1.060 de voturi „pentru” din cele 1.120 de sufragii exprimate, la Congresul extraordinar al Partidului Naţional Liberal.

Imediat după aflarea rezultatului, Ciucă le-a mulțumit liberalilor pentru încrederea acordată.

„Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru votul de încredere. Ați venit unii de Florii, de pe cuprinsul țării, Diasporei vreau să îi mulțumesc foarte mult și m-aș bucura să fie la fel de uniți și dinamici cum au fost astăzi și să arată lumii că PNL are voință, spirit, capacitate și că are resursă umană să ne angajăm la orice obiectiv pe care ni-l propunem.

Vreau să le mulțumesc tinerilor. Tot ce facem noi astăzi le este destinat.  Ceea ce facem astăzi nu este pentru noi, ci pentru ei. Ei trebuie să preia țara de la noi, mai puternică și să o ducă mai departe și mai puternică. Să nu uităm că în centrul programului de guvernare este cetățeanul român, a declarat noul președinte al PNL.

La Palatul Parlamentului are loc duminică Congresul extraordinar al Partidului Naţional Liberal. Liberalii își aleg președintele după demisia lui Florin Cîțu de la șefia partidului. Singurul candidat la fotoliul Brătienilor este premierul Nicolae Ciucă.

Candidat unic, cu derogare

Ciucă a putut să-și depună candidatura la şefia PNL după ce Biroul Executiv al liberalilor a dat o derogare de la statutul partidului, privind vechimea. Conform statutului orice membru al partidului poate candida la funcţia de preşedinte dacă are o vechime de cel puţin 5 ani. Ciucă nu avea nici doi ani în PNL, el fiind înscris în partid în octombrie 2020.

„Am decis să îmi depun moţiunea de candidatură pentru funcţia de preşedinte al PNL. Am decis să îmi asum această responsabilitate după o discuţie pe care am avut-o cu colegii şi în urma analizei pe care am făcut-o asupra întregii situaţii politice. (…) PNL este cel mai mare partid de dreapta, are cei buni primari din ţară şi poate ajunge primul partid din România”, a spus Ciucă după depunerea candidaturii.

Moțiunea cu care se prezintă Ciucă în fața liberalilor este intitulată „Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică”.

„Credibilitatea PNL nu poate şi nu trebuie să depindă doar de un om”

Numai că nu toți liberalii aplaudă la scenă deschisă competiția cu un singur candidat și ăla cu derogare. Și dezamăgirea este consemnată.

„Credibilitatea Partidului Naţional Liberal nu poate şi nu trebuie să depindă doar de un om. Că e Ciucă sau altcineva. Dacă eşti solist, eşti doar tu şi instrumentul, dacă eşti prim-ministru sau preşedinte de partid, îţi trebuie o echipă. Nu am nimic cu Nicolae Ciucă, aşa cum nu am avut nici cu Florin Cîţu, ori cu vreun alt membru al PNL şi nu vreau ca acest mesaj să fie perceput ca o critică a unor persoane, căci nu este. Este, dacă mi se permite, o dezamăgire personală faţă de o situaţie mai amplă în care ne aflăm”, a scris, vineri, pe pagina sa de Facebook Mircea Hava.

În luna mai, în Consiliul Național va fi ales și noul Biroul Executiv al PNL.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...