România, țara în care ești bogat doar dacă lucrezi la stat: câți bani pompează Guvernul în conturile bugetarilor

Alexandru Ioanid 27.08.2019, 12:35
România, țara în care ești bogat doar dacă lucrezi la stat: câți bani pompează Guvernul în conturile bugetarilor

Odată cu venirea PSD la guvernare, bugetarilor li s-a promis și li s-a dat. Guvernul nu a mai ținut cont de faptul că deficitul bugetar se va adânci accelerat și a căutat să-și consolideze susținerea celor care lucrează la stat. Așa a ajuns România să fie pe primul loc în Uniunea Europeană în clasamentul țărilor care-și plătesc cel mai bine angajații statului.

România a fost, în 2018, statul membru al Uniunii Europene care direcționează către salariile bugetarilor cea mai mare parte a veniturilor încasate din taxe și impozite, potrivit unei analize Profit.ro. Țara noastră ocupa încă din 2017 acest loc, dar anul trecut a avansat și mai mult și a lăsat mult în urmă țara de pe locul al doilea.

Majorările salariale decise în mai multe tranșe de guvernarea PSD-ALDE imediat după alegerile din 2016 au făcut posibil acest lucru. Numai că există și o parte mai puțin luminoasă. Bugetarii au ajuns să câștige mult mai mult decât persoanele de la privat.

Guvernul ar pregăti concedieri în sistemul bugetar

Fără ca productivitatea în sectorul bugetar să crească. Și mai este un aspect extrem de important. Guvernul a preferat să umple buzunarele bugetarilor și a ignorat investițiile. Așa s-a ajuns în situația în care bugetarii sunt plătiți regește, iar adevărate proiecte care ar fi adus plus-valoare precum modernizarea infrastructurii, a școlilor și a spitalelor și investițiile în cercetare au fost uitate.

Statul trebuie să aibă grijă de cei care pun țara în mișcare, indiferent că e vorba de cei de la centru sau de cei din teritoriu. Profesorii, medicii și polițiștii merită salarii bune. Dar majorările trebuie făcute într-un climat economic sănătos, nu atunci când economia scârțâie din toate încheieturile.

Majorările salariale sunt bune. Dar când economia nu permite, ele sunt anulate de inflație. Și asta se vede în datele oficiale. 

Câți bani a pompat Guvernul în conturile bugetarilor

Majoritatea măsurilor populiste s-au regăsit în programul de guvernare, construit de PSD împreună cu Darius Vâlcov. El este considerat „creierul” măsurilor economice luate de PSD și e responsabil, în mare măsură de dezastrul în care riscă să ajungă economia României.

Vâlcov a dispărut din Guvern imediat după condamnarea lui Liviu Dragnea. Dar răul fusese deja făcut.

În 2018, Guvernul a dat 34,4% din veniturile sale bugetarilor, sub formă de salarii și diverse sporuri și bonusuri. Astfel, România e pe primul loc în UE la acest capitol. Pe locul al doilea vine Cipru, care alocă pentru salariile bugetarilor 29,7% din veniturile încasate de la populație sub formă de taxe și impozite.

Poate guvernanții ar trebui să se uite în altă parte, către țările care sunt mult mai ponderat la acest capitol. Cel mai bun exemplu este Germania, care nu degeaba e prima economie a Europei. Guvernul de la Berlin direcționează către angajații statului doar 16,6% din cât adună la buget.

România nu reușește să adune cât și-ar dori la buget din taxe și impozite. Dar, chiar și așa, e mână largă atunci când vine vorba de bugetari. În 2017, cheltuielile cu salariile angajaților de la stat urcau cu aproape patru puncte procentuale, ajungând la 31,9 din veniturile statului.

În 2018, au urcat din nou și au ajuns la 34,4%. În tot acest timp, deficitul bugetar s-a adâncit, iar statul se împrumută la dobânzi mari pentru a-l putea ține în frâu.

În primele cinci luni din 2018, deficitul bugetar a fost de 8,14 miliarde lei, respectiv 0,88% din PIB, potrivit datelor Ministerului de Finanțe. Între ianuarie și mai 2017, spre exemplu, deficitul bugetar era de 2,2 miliarde de lei și mult mai mic și ca procent din PIB – doar 0,27%.

Până în luna mai a acestui an, statul a avut venituri la bugetul general consolidat de 123,8 miliarde lei, adică 12% din PIB. Sunt venituri în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut.

Citește și Deficitul bugetar se adâncește, Guvernul pare că nu are soluții

Urmăriți Impact.ro și pe