Rata inflației, extrem de ridicată: care sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult

Alexandru Ioanid 12.06.2019, 10:35
Rata inflației, extrem de ridicată: care sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult

Rata inflației rămâne extrem de ridicată în luna mai, ceea ce înseamnă că prețurile au continuat să crească și luna trecută. Sunt unele alimente care s-au scumpit și cu 55% în ultimele cinci luni, arată datele Institutului Național de Statistică.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut uşor în mai, la 4,10%.

Dar e o scădere extrem de scăzută față de 4,11% – cât era în luna aprilie. Economiștii susțin că nu se poate vorbi de o temperare care să se vadă în prețurile de la raft. Numai cartofii s-au scumpit cu 55,27% în perioada ianurie-ma, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cum e evoluat inflația anul acesta

În aprilie, rata anuală a inflaţiei urcase la 4,11%. Creșteri s-au înregistrat și în martie – 4,03%, dar și în februarie – 3,83%.

INS compară datele cu aceeași perioadă a anului trecut. Spre exemplu, față de luna mai a anului 2018, alimentele s-au scumpit cu 5,24%, iar mărfurile nealimentare cu 3,27%. Au crescut, de asemenea, și prețurile serviciilor – cu 4,30%.

Faţă de luna decembrie, printre cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la cartofi (55,27%), legume şi conserve de legume (23.84%) şi citrice (16.12%).

O explicație ar putea fi găsită în evoluția prețurilor combustibilului: benzina și motorina s-au scumpit, în luna mai – față de decembrie – cu peste șase procente – mai exact 6,21%. Prețul de la pompă are un impact major asupra celorlalte prețuri, pentru că, în acest fel, cresc costurile cu transportul.

BNR nu are vești bune legate de inflație

Banca Naționala a României estima, recent, că rata inflației va crește accelerat anul acesta. Noua prognoză este mult mai pesimistă decât cele anterioare, ceea ce înseamnă că vom avea parte de un un cu scumpiri pe linie.

Mugur-Isarescu-BNR
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Potrivit Băncii Naționale, rata inflației se va duce, la sfârșitul anului, la 4,2%. E o revizuire în creștere, în condițiile în care, anterior, Banca Națională estima că România va încheia anul cu o inflație de 3%.

„Prognoza noastră nu este aici extrem de favorabilă, sunt doi ani electorali. Nu asistăm la o evoluţie, o creştere foarte mare a excesului de cerere, dar totuşi diminuarea nu apare, cel puţin din calculele noastre. Costurile unitare cu forţa de muncă împing preţurile în sus, iar, pe de altă parte, pericolul pierderii de competitivitate, produsele noastre devin mai scumpe, avem o creştere economică bazată în mare măsură pe consum. Mesajul nostru rămâne acelaşi: mai mult la investiţii, ceva mai puţin la consum, mai ales către investiţii publice

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Urmăriți Impact.ro și pe