România – în centrul contrabandei cu arme din Estul Europei. Armele neletale ucid

Cristian Botez 12.06.2023, 23:04

Societatea românească este supusă de aproape patru ani presiunii unor evenimente distructive, cu impact nefast major asupra traiului oamenilor, sub toate aspectele, de la viața materială de zi cu zi, la obiceiuri, stil de viață, muncă, școală, divertisment, stare psihică și, aspect de extremă gravitate, până la speranța într-un viitor echilibrat, armonios și cât de cât prosper.

Amenințări continue.Violența și incidentele cu arme, printre ultimele

Periodic, ca sub comanda unor forțe malefice, viața oamenilor este atacată brutal, ba de câte o pandemie, care a dus în depresie gravă zeci și chiar sute de mii de oameni, ba de un război al cărui sens devine tot mai de neînțeles și dubios, până la chestiuni, care ar fi de râs, dacă nu ar fi și ele nocive, trântite în atenția omenirii de către oameni de stat și reprezentanți ai acestora, care par să aibă tot mai puțin de a face cât de cât cu umanitatea.

Virusul maimuței, extratereștri, OZN-uri, reuniuni politice internaționale cu iz de ocultism, declarații belicoase, amenințări cu alte și alte pandemii devastatoare, în care se dă ca sigură o nouă campanie mondială de vaccinare, dar nu se spune niciun cuvânt, care este sau ar fi următorul virus ucigaș.

Și, printre toate acestea, evenimente sociale, nu neapărat noi, dar cu o frecvență crescândă, îngrijorătoare. Valuri de sinucideri, revolte tot mai violente, acte de agresiune socială și, ceea ce va constitui tema acestui articol, atacuri armate comise de tineri în școli sau vecinătate, cu victime multiple, în țări din proximitatea României, și, iată, de ceva vreme, sub un aspect mai puțin brutal, în școli din diferite orașe sau aiurea, pe străzi.

De la fala unor puști de 10 ani, la răniri grave cu arme neletale

Și vorbim de cazurile petrecute de vreo lună și ceva încoace, în care școlari, elevi, adolescenți, au introdus arme în școli, într-unul din cazuri având loc chiar un atac cu un cuțit asupra unei profesoare de limba japoneză dintr-un liceu din București.

Faptă cercetată cu atacatorul în stare de reținere și încadrată ca tentativă de omor. Și mai enumerăm rapid cazurile școlarilor care au intrat în școli, la clase, ca să-și impresioneze colegii, ba cu un briceag, ba cu un pistol cu bile sau, cazul de la Constanța, o pușcă de asalt tip Airsoft.

Și, ca să încheiem succinta enumerare, este relevant să amintim și de ultimul eveniment, petrecut pe 8 iunie, în Râmnicu Sărat, când un tânăr de 18 ani a împușcat, în stradă, în plină zi, fix în față, o fată, care, după declarația halucinantă a individului, „se uitase ciudat la noi”.

Bila, trasă de foarte aproape, i-a produs fetei o rană serioasă chiar pe arcada ochiului drept, doi milimetri lipsind ca aceasta să-și piardă ochiul.

arme 4
Arme

Isterie media provocată de incidente cu morți din alte țări

Mai toată presa s-a grăbit să asocieze aceste nefericite incidente cu cele două atacuri sângeroase, soldate cu nouă, respectiv opt morți, din 3 și 5 mai, din Serbia. Primul, într-o școală din Belgrad, al doilea, la 60 de kilometri de capitala Serbiei.

Insuficienta documentare asupra subiectului, lipsa de minimă instruire, chiar și doar teoretică în domeniul armelor și munițiilor, atât din punct de vedere tehnic, cât și al legislației în domeniu, a dus la relatări superficiale, chiar eronate asupra acestor evenimente.

Chiar și reprezentanții unor instituții direct implicate în controlul armelor neletale, ca în cazurile în discuție, au surprins prin declarațiile lor, unul dintre aceștia, un lider sindical, propunând punerea în post la intrarea fiecărei unități de învățământ, a unor scannere, ca la aeroport sau a unui polițist pentru percheziționarea fiecărui elev care intră în școală.

Nesocotind cam ce efective ar fi necesare pentru fiecare școală sau liceu în parte în toată țara și nici faptul că pentru percheziție ar trebui postați un polițist și o polițistă, din rațiuni evidente.

Arme autorizate cât pentru o armată

Date fiind toate acestea, reporterul IMPACT.RO și-a propus să supună atenției cititorilor o prezentare cât mai exactă a tot ceea ce înseamnă armele aflate în deținerea civililor din România, arme letale și neletale, și a munițiilor aferente, ca număr, tipuri, categorii de firme și persoane care le pot deține, a regimului de comercializare și deținere, a legislației specifice, dar și,  pe baza unor surse personale din zona underground și interlopă, a pieței negre a armelor.

Mai întâi, câteva cifre mai mult decât elocvente, furnizate chiar de IGPR. „ În prezent, în România, 73.416 deținători sunt autorizați pentru a deține, purta și folosi arme letale, din care 71.051 sunt persoane fizice. În cazul armelor neletale, numărul total al deținătorilor este de 48.272, din care 46.477 sunt persoane fizice. Menționăm și faptul că, la nivel național, sunt autorizați pentru a desfăşura operațiuni cu arme și muniții 390 de armurieri.”

Poliția Capitalei și Inspectoratele de poliție județene organizează totul

Trebuie știut, de asemenea, că, potrivit legii 295 din 2004, „autoritățile competente care stabilesc categoriile de arme şi muniţii, precum şi condiţiile în care deţinerea, portul, folosirea şi operaţiunile cu aceste arme şi muniţii sunt permise pe teritoriul României sunt Direcția Generală de Poliție a Municipiului București ori Inspectoratele de Poliție Județene, în a căror rază teritorială își are sediul social armurierul sau, după caz, punctul de lucru unde urmează să se desfășoare operațiunile pentru care se solicită autorizarea”.

În detaliu, Legea 295/2004 acordă autorizații armurierilor pentru: „desfășurarea operațiunilor de producere a armelor letale și a armelor neletale, precum și a elementelor esențiale acestora, pentru desfășurarea operațiunilor de comercializare sau, după caz, depozitare a armelor, elementelor esențiale și munițiilor, pentru repararea armelor, transportul armelor, elementelor esențiale ale acestora și munițiilor letale”.

Armurierii eliberează autorizații pentru tot ce e legat de arme și muniții

Mai trebuie spus că armurierii, veriga din lanțul care face legal funcțional regimul armelor și munițiilor letale și neletale, cei care fac conexiunea dintre instituțiile de autorizare și control și beneficiarii acestor produse, armele letale și neletale și muniții, pot desfăşura următoarele activități:

„a) operațiuni de comercializare a armelor, componentelor esențiale și munițiilor: cumpărare, vânzare, închiriere, schimb, import, export și transfer de arme, componente esențiale și muniții, precum și intermedierea efectuării acestor operațiuni;

b) operațiuni de reparare a armelor; reparare şi verificare a armelor, efectuarea inspecțiilor tehnice în baza autorizației eliberate de autorități;

c) operațiuni de producere a armelor, componentelor esențiale și munițiilor; producerea, asamblarea, modificarea, prelucrarea, experimentarea, efectuarea inspecțiilor tehnice, casarea și distrugerea de arme, componente esențiale şi, după caz, muniții;

d) operațiuni de transport: să efectueze transporturi de arme, componente esențiale și muniții în țară, în și din străinătate, cu mijloace de transport proprii sau închiriate, omologate în condițiile legii.”.

Teoretic, toți care cumpără arme letale sau neletale ar trebui să fie înregistrați la Poliție

Este evident, chiar și la o simplă studiere a legii 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor, că autoritățile au fost și sunt preocupate de reglementarea, prin articole și paragrafe bine ticluite de specialiști, atât din poliție cât și din sistemul judiciar, a tuturor aspectelor și posibilelor situații de risc care pot apărea în aceste activități care implică uzul armelor și munițiilor.

Un alt articol de maximă importanță al acestei legi se referă la încercarea de a controla cât mai bine pe cei care vor să dețină o armă sau mai multe, fie ca persoană fizică, fie juridică.

Astfel, articolul 104, alineatul 2, spune că armurierii au obligația „să comunice autorităților prevăzute la art. 104 alin. (2), în termen de 15 zile de la data procurării, lista persoanelor juridice care au procurat sau, după caz, de la care au procurat arme, componente esențiale și muniții, precum și datele de identificare ale acestor arme, componente esențiale și muniții”.

Cine se poate înarma?

Și acum, înainte de a trece la capitolul „piața neagră a armelor”, și la cel al „asasinatelor la comandă și limitele oamenilor legii în fața traficanților”, să mai consemnăm câteva prevederi din Legea 295 care îi vizează pe beneficiarii armelor. „Autorizația de procurare a armelor letale se acordă dacă sunt îndeplinite, de către persoanele fizice, cumulativ, următoarele condiții:

a)   au împlinit vârsta de 18 ani;

b) dețin calitatea impusă de lege (vânători, sportivi de tir, colecționari, magistrați, diplomați, militari, polițişti) în funcție de destinația armelor;

c) nu au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detențiunii pe viață sau pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu executare, pentru infracțiuni comise cu intenție;

d) nu sunt inculpate în cauze penale pentru fapte săvârşite cu intenție;

e) sunt apte din punct de vedere psihologic şi medical pentru a deține și folosi arme, componente esențiale și muniții;

f) nu prezintă pericol pentru ordinea publică, siguranța națională, viața și integritatea corporală a persoanelor;

g) au absolvit un curs de instruire teoretică și practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, în condițiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi;

h) nu le-a fost anulat în ultimii 2 ani dreptul de procurare, deținere sau, după caz, port și folosire a armelor letale ori a armelor neletale supuse autorizării;

i) nu au pierdut sau nu le-au fost sustrase în ultimii 5 ani, arme letale sau arme neletale supuse autorizării, din motive imputabile lor, procurate în condițiile prezentei legi.”

Și vă rugăm să rețineți, din punctul „b” al enumerării de mai sus, cuvântul „sportive”, din rândul care au „calitatea impusă de lege” de a deține arme letale, relevant pentru discursul din ultima parte a acestui articol, marca IMPACT.RO.

Indicatorii contrabandei cu arme

Eficiența unei legi rezidă nu doar în conținutul ei, dar și în, și poate mai important, aplicarea ei, în modul în care reușește să să-și atingă scopurile într-un procent cât mai mare. Căci sută la sută nu poate fi niciodată posibil indiferent de obiectul unei legi. Face parte din legile societății umane și a limitelor unui stat și instituțiilor sale.

În ceea ce privește armele, letale sau neletale, după o statistică mai mult sau mai puțin oficială  a poliției, în urma unor operațiuni speciale, cum ar fi filtre rutiere după consumarea unei acțiuni interlope, descinderi domiciliare sau sedii și spații folosite de bandele interlope, în timpul operațiunilor speciale de destructurare a  grupărilor de tip mafiot și crimă organizată, patru din zece arme descoperite cu aceste ocazii, nu sunt înregistrate la poliție.

Iar multe dintre acestea au elementele de identificare modificate sau șterse, dovadă clară că provin din contrabandă și chiar că unele sunt destinate sau au fost folosite deja în asasinate.

Și, o altă cifră interesantă. Un mare profesionist al poliției din anii ’90,  pe când poliția era militarizată, șef al Serviciului Urmăriri din IGPR, i-a menționat semnatarului acestui articol, faptul că, tot neoficial, doar una din cinci infracțiuni comise este depistată, identificată.
Iată doi indicatori care pot creiona un tablou al neinfailibilătății a poliției în fața traficului de arme.

Ucraina, Bulgaria, Serbia triunghiul contrabandei

Și unul din factori care determină o astfel situație în România este faptul că țara noastră are granițe comune cu trei state renumite din Europa în care contrabanda, ca activitate infracțională transfrontalieră, influențează nivelul infracțional și criminogen de la noi.

În primul rând Ucraina, o sursă permanentă de trafic de arme, încă de la obținerea independenței sale, o sursă care alimenta coridoarele de trafic spre Occident, dar și spre zonele de conflict din Iugoslavia destrămată, spre Bosnia-Herțegovina și Kosovo, dar și spre rețelele mafiote și de crimă organizată care împânziseră continentul după căderea Zidului Berlinului.

În ceea ce privește Ucraina este demn de luat în seamă și faptul că după destrămarea URSS, acest stat a preluat 30 la sută din arsenalul fostei Uniuni Sovietice, în scurt timp țara ajungând pe loc patru în lumea în ceea privește comerțul cu arme, atât cel oficial, cât și cel de pe piața neagră.

Apoi vorbim despre Bulgaria, decenii întregi fiind un stat care era considerat acut corupt, crima organizată de aici fiind pe mână cu mai toate guvernele perindate la putere, la Sofia, ca și cu o parte semnificativă a clasei politice de la sud de Dunăre.

Serbia întregește acest triunghi al țărilor cu nivel mare al contrabandei cu arme și muniții, care au graniță cu România și care exercită presiune asupra sistemului de control din punctele de frontieră din partea română.

Și, este incontestabil, un factor accentuant și corupția funcționarilor români de la punctele de trecere a frontierei care favorizează traficul ilegal de arme, și marile scandaluri cu arestarea a zeci și zeci de vameși și cercetarea penală impusă, frecevent, lucrătorilor din Poliția de Frontieră, confirmă acest lucru.

Arme neletale, tip airsoft, la liber prin târgurile de vechituri

Toate cele de mai sus au fost despre partea cea mai periculoasă a traficului de arme. Dar să nu uităm că am inițiat acest discurs pornind de la incidente petrecute la nivelul comun, cotidian al societății. În școli, stradă, locuri de divertisment.

Cu excepția cazului în care un puști a sustras din casă arma de asalt tip airsoft, deținută legal de tatăl acestuia, în celelate cazuri, în comunicatele poliției sau cel puțin în relatările reporterilor care s-au ocupat de aceste cazuri, nu s-a precizat care este proveniența armelor neletale.

Și de ce spunem asta, pentru că deși, cum am scris mai sus, armurierul, care este și comerciant de arme și muniții, este obligat să comunice poliției în termen de 15 zile de la vânzarea produsului cine a fost cumpărătorul și care sunt datele de identificare ale armei,  nu putem știi cu certitudine, întotdeauna, că această comunicare are loc cu adevărat sau pentru fiecare armă vândută.

Puncte vulnerabile: târgurile de vechituri și site-urile din zona dark web

Și un alt aspect care ridică serioase semne de întrebare asupra eficienței absolute al legii 295/2004, este faptul că există control total asupra armelor neletale și că acestea ar total neletale. Și reporterul IMPACT.RO, dă doar două exemple.

Unul ar fi că în mai multe târguri din București, există tarabe unde aceste arme neletale, chipurile, sunt vândute la liber. Și al doilea ar fi că internetul abundă de site-uri de vânzare a acestui tip de arme.

Ca să nu mai vorbim de zona site-urilor dark web, imposibil sau greu identificabile de către motoarele de căutare obișnuite, site-uri de unde se pot procura arme letale, cu serii șterse sau modificate.

Citește și Contrabanda cu țigări a devenit ca în filmele SF. Ce s-a descoperit la granița cu Ucraina!

Armele neletale ucid

Și încă ceva. Caracteristica „neletală” la armele de tip airsoft este ambiguă și nu este sigură. Nu știm ce studii se fac, în câte situații s-au făcut măsurători, cel puțin efectul cauzat asupra unei victimă în funcție distanța de la care s-a tras asupra sa.

Nu știm dacă la calificarea ca neletală a unui tip de arme au fost consultați medici specialiști în traumatologie de război sau specialiști din alte categorii profesionale conexe.

Până una alta, avem cazul recent al medicului Nicușor Brănescu, de la Maternitatea Polizu, din București, care s-a sinucis împușcându-se în cap cu un pistol airsoft cu bile.

Și, desigur , este cert că armele neletale produc răniri grave, chiar mutilări pe viață. Cazul fetei din Râmnicu Sărat, împușcată în față, în arcadă, în stradă, de un tânăr iresponsabil. Doi milimetri mai jos, dacă ar fi nimerit bila, fata și-ar fi pierdut ochiul.

Reporterul IMPACT.RO nu propune concluzii. Se spune că o concluzie este locul unde ai obosit să gândești. Și nici sfaturi nu dă. Poate doar două sugestii. La raziile și filtrele rutiere organizate și popularizate en fanfare, cam în fiecare weekend, de către Poliția Rutieră, în afara acțiunilor de testarea și verificarea șoferilor dacă au consumat alcool sau droguri, să se execute și o percheziție a interiorul mașinii. Locurile de sub banchetă, portbagajele și torpedoul pot ascunde arme. Letale sau neletale.

Și o ultimă mențiune. Atenționam cititorul, ceva mai sus, să rețină cuvântul „sportivi de tir”, din enumerarea, în cadrul unui articol din legea 295./2004, a persoanelor care pot fi autorizate să cumpere , să dețină și să folosească, în condițiile legii, o armă letală. Această portiță reprezintă o portiță ambiguă și sensibilă prin care oricine poate intra în posesia unei arme care poate ucide.

Citește și Rusia folosește Transnistria pentru a face contrabandă cu muniție. Dezvăluirea a fost făcută de Direcția de Informații Militare ucraineană!

Urmăriți Impact.ro și pe
Cristian Botez
Este reporter special și corespondent Impact.ro, încă din iunie 2021. Pregătit pentru cele mai periculoase zone de război din lume, Cristian Botez s-a remarcat de-a lungul carierei sale prin...