Roman Abramovich, acuzat că a fraudat statul rus cu 2,7 miliarde de dolari. Unde a fost filmat patronul lui Chelsea

Sorin Barbu 15.03.2022, 13:00
Roman Abramovich, acuzat că a fraudat statul rus cu 2,7 miliarde de dolari. Unde a fost filmat patronul lui Chelsea

Roman Abramovich se află pe lista celor șapte oligarhi apropiați de Vladimir Putin care au sunt supuși sancțiunilor internaționale. Patronul lui Chelsea călătorește cu cursele de linie, după ce avioanele i-au fost confiscate de autoritățile europene. BBC a difuzat o anchetă prin care arată cum omul de afaceri din Rusia a obținut aproape trei miliarde de dolari profit, dintr-o afacere trucată.

Roman Abramovich, „tun” de aproape trei miliarde de dolari

Roman Abramovich a fost în ultimii 30 de ani foarte apropiat de cei care au condus Rusia. Vladimir Putin „l-a preluat” de la Boris Elțîn și l-a ajutat să-și sporească averea. BBC a difuzat o anchetă explozivă. Postul britanic a dezvăluit una dintre schemele puse în aplicare de cel care deține clubul Chelsea.

În anul 1995, Abramovich a cumpărat, în urma unei licitații truncate, compania Rosneft. A plătit pentru ea statului rus 250 de milioane de dolari și a vândut-o după zece ani cu 13 miliarde de dolari.  Tot statului rus. Frauda a fost de 2,7 miliarde de dolari.

„Era o schemă penală ce le-a permis participanților la privatizarea companiei să formeze un grup infracțional, care nu plătea guvernului prețul corect la achiziționarea companiilor”, a dezvăluit Yuri Skuratov, fostul procuror general rus, care a instrumentat acest caz. Totul s-a întâmplat pe vremea lui Boris Elțîn, iar toată povestea a fost mușamalizată.

BBC a vorbit și despre o altă privatizare. Roman Abramovich s-a aliat cu mai mulți oameni de afaceri din Rusia, ca să achiziționeze o altă companie petrolieră, doar că aveau un rival puternic din China. Lucrurile s-au rezolvat rapid, fără multă gălăgie.

Unul dintre reprezentanții grupului chinez a fost răpit când a ajuns la Moscova, așa că asiaticii s-au retras, iar Roman Abramovich și amicii lui au avut drum liber să cumpere Slavneft. Vladimir Milov, fost adjunct al ministrului energiei, a recunoscut că decizia a fost luată la cel mai înalt nivel de la Kremlin.

Roman Abramovich, filmat pe aeroportul din Tel Aviv

Roman Abramovich are probleme foarte mari. Este pe lista oligarhilor sancționați, după ce Rusia a atacat Ucraina, iar statul Israel a anunțat că nu-l va susține să-și ascundă averea. Omul de afaceri rus a fost filmat pe aeroportul din Tel Aviv așteptând să se îmbarce într-o cursă de linie cu destinația Istanbul, la clasa VIP. Avioanele personale i-au fost confiscate de autoritățile britanice, așa că acum aceasta este nevoit să apeleze la această modalitate de transport.

Urmăriți Impact.ro și pe