Roman Abramovici va fi sancționat și de Uniunea Europeană. Ce se întâmplă cu averea miliardarului rus

Andra Daoud 14.03.2022, 19:43
Roman Abramovici va fi sancționat și de Uniunea Europeană. Ce se întâmplă cu averea miliardarului rus

Mai mulți oligarhi ruși, printre care și Roman Abramovici, vor fi sancționați de către Uniunea Europeană, potrivit unor diplomați ai UE. Aceștia au căzut de acord să-l adauge pe Abramovici pe lista afaceriștilor ruși care vor fi sancționați, ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia. Câte entități și persoane din Rusia se află până acum pe lista neagră și ce se întâmplă cu averea miliardarului.

Roman Abramovici va fi sancționat și de Uniunea Europeană

Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, iar printre cei care vor fi afectați de noile măsuri se numără și Roman Abramovici, fostul director al clubului de fotbal FC Chelsea. Până în prezent, 862 de persoane și 53 de entități rusești erau trecute pe lista neagră a UE, care interzice accesul pe teritoriul său și permite sechestrarea bunurilor acestora.

Potrivit unei surse din cadrul diplomației UE, decizia de a-l include și pe Roman Abramovici pe lista de persoane sancționate a fost luată în cadrul unei întâlniri, duminică. Sancțiunile vor intra în vigoare după publicarea lor în jurnalul oficial al UE, lucru care de obicei se întâmplă la câteva ore sau în ziua următoare aprobării.

Roman Abramovici va fi sancționat și de Uniunea Europeană. Ce se întâmplă cu averea miliardarului rus
Uniunea Europeană a dispus un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Ce se întâmplă cu averea lui Abramovici

Roman Abramovici este, în prezent, al 11-lea cel mai bogat om din Rusia, însă averea sa este afectată de războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina. La scurt timp după ce liderul de la Kremlin a dat ordin trupelor militare să invadeze Ucraina, Abramovici a anunțat că se retrage de la conducerea clubului de fotbal FC Chelsea, pe care îl deținea.

Miliardarul a anunțat săptămâna trecută că scoate la vânzare clubul, însă nu se știe cum se va întâmpla acest lucru, având în vedere că activitatea clubului de fotbal este reglementată în prezent de o licență speciale guvernamentală.

Premier League a anunțat că lui Abramovici i-a fost retrasă licența de conducător de club, în urma sancțiunilor impuse Rusiei de guvernul britanic. Măsurile de înghețare a activelor oamenilor de afaceri ruși s-au accelerat după invadarea Rusiei de către Ucraina. În afară de Roman Abramovici, Marea Britanie a mai dispus înghețarea activelor pentru încă șase oligarhi ruși.

„Vom fi nemiloși”

Premierul Boris Johnson a transmis că nu pot exista paradisuri fiscale pentru cei care au susținut invazia plănuită de Vladimir Putin.

Sancțiunile de astăzi sunt cel mai recent pas în sprijinul de neclintit al Regatului Unit pentru poporul ucrainean. Vom fi nemiloși în urmărirea celor care permit uciderea civililor, distrugerea spitalelor și ocuparea ilegală a aliaților suverani”, a spus Johnson.

Abramovici are o avere estimată la 12,3 miliarde de dolari. În cursul zilei de luni, un avion despre care se crede că este folosit de Roman Abramovici a părăsit Israelul, cu destinația Istanbul. Potrivit informațiilor din presa străină, avionul ar fi sosit de la Moscova duminică, însă din cauza restricțiilor impuse de guvernul israelian avioanelor private, aparatul de zbor nu a putut rămâne la sol mai mult de 24 de ore.

Urmăriți Impact.ro și pe