Rezultate alegeri Germania. Ultima zi pentru Angela Merkel în fruntea ţării. Ce arată Exit-pollurile

Ioana Bucur, Ioana Constantin 26.09.2021, 20:51
Rezultate alegeri Germania. Ultima zi pentru Angela Merkel în fruntea ţării. Ce arată Exit-pollurile

Pentru Angela Merkel, este ultima zi în fruntea țării. Nu doar nemții ci și europenii așteaptă cu nerăbdare să afle cum vor arăta rezultatele alegerilor din Germania.

Rezultate alegeri Germania. Cine o va înlocui pe Angela Merkel

Nemții au fost chemați la urne pentru o miză importantă pentru viitorul Germaniei: alegerea unui înlocuitor pentru Angela Merkel și formarea noii coaliții de guvernare.

Votul s-a încheiat, iar primele estimări arată o egalitate între CDU, partidul actualului cancelar, și partenerii acestuia din CSU, și social-democrați (SPD).

Social-democrațiiau revendicat deja guvernarea, potrivit anunțului făcut duminică seara de secretarul general al formațiunii politice, Lars Klingeil.

„Avem mandatul de a forma un guvern. Olaf Scholz va deveni cancelar”, a declarat Klingbeil.

Armin Laschet, candidatul CDU/CSU pentru funcția de cancelar, a mărturisit că rezultatul nu este cel pe care și l-ar fi dorit.

„Știam că va fi o cursă strânsă. Rezultatul final nu este sigur, dar nu putem fi mulțumiți cu acest rezultat”, a recunoscut el. Laschet i-a mulțumit Angelei Merkel pentru cei 16 ani cât a fost cancelar.

Un exit-poll cerut de postul de televiziune ARD, realizat pe baza răspunsurilor alegătorilor care au venit la 560 de secții de vot din cele 60.000 de pe tot cuprinsul Germaniei, arată în felul următor:

  • CDU / CSU: 25 la sută
  • SPD: 25 la sută
  • Verzi: 15 la sută
  • FDP (liberal-democrații): 11 la sută
  • AfD (extrema-dreaptă): 11 la sută
  • Die Linke (Stânga radicală): 5 la sută
  • Alții: 8 la sută
Rezultate alegeri Germania. Ultima zi pentru Angela Merkel în fruntea ţării
Angela Merkel. FOTO: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

În cazul în care rezultatul strâns arătat de exit-poll este confirmat și de rezultatele oficiale, asta înseamnă că atât Armin Laschet, candidatul susținut de Angela Merkel, cât și social-democratul Olaf Scholz pot pretinde postul de cancelar. Lupta se anunță extrem de strânsă, iar rezultatele vor veni pe parcursul întregii nopți.

Conform unui alt exit-poll prezentat de postul public de televiziune german, ZDF, social-democraţii lui Olaf Scholz sunt creditaţi cu 26% din voturi, în timp ce creştin-democraţii conduşi de Armin Laschet ar fi obţinut 24% din sufragii, scrie Politico Europe.

Reacțiile celor implicați

Secretarul general al CDU, Paul Ziemiak, a declarat că „este dureros”, după publicarea exit-poll-ului. Acesta a adăugat că partidul său speră totuși că va putea conduce o coaliție cu Verzii și liberalii din FDP.

„Avem mandat pentru viitor. Țara are nevoie de un nou început și de un guvern care să aibă grijă de climă”, a declarat Annalena Baerbock, candidata Verzilor la postul de cancelar, care a adăugat că cifrele indicate de exit-poll-uri sunt „fantastice”.

Un membru important al partidului liberal-democrat (FDP), Walter Kubicki, a declarat, potrivit BBC: „Vrem să participăm la guvernare și suntem gata să discutăm”, în timp ce secretarul general al partidului, Volker Wissing a spus că „nu este încă momentul să vorbim despre coaliții”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...