Vladimir Putin, ameninţat de Angela Merkel. Ce nu are voie să facă liderul rus

Iancu Andreea, Narcisa Tomulescu 23.08.2021, 14:32
Vladimir Putin, ameninţat de Angela Merkel. Ce nu are voie să facă liderul rus

Liderul rus, Vladimir Putin, a fost amenințat de Angela Merkel, după ce cancelarul german spune că Rusia ar putea fi sancționată. Motivul care stă la baza acestei amenințări a stârnit reacții din partea altor lideri ai statelor europene. Totul are legătură cu unul dintre cele mai controversate gazoducte, Nord Stream 2, prin intermediul căruia Gazprom ar urma să înceapă transportarea de gaze naturale chiar de anul acesta. Proiectul, ce urmează să fie finalizat, ar reuși să asigure 5,6 miliarde metri cubi de gaze ruseşti, pe traseul ce trece pe sub Marea Baltică spre Germania. În urma anunțului făcut de către ruși, prețul gazelor a înregistrat deja scăderi, fapt care a alertat autoritățile din Ucraina.

Ce nu trebuie să facă Vladimir Putin, după ce a fost amenințat de Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel l-a amenințat pe Vladimir Putin în cadrul unei vizite la Kiev, înainte de încheierea mandatului său. Oficialul a avut o întrevedere cu președintele ucrainean, Volodimiri Zelenski, căruia i-a recunoscut că îi înțelege îngrijorarea cu privire la proiectul Nord Stream 2, care ar urma să șteargă de pe lista statelor de tranzit pentru transportul gazelor naturale Ucraina. Statul condus de Zelenski beneficiază de venituri substanțiale din taxele de tranzit pentru importul de resurse din Rusia.

Merkel a dat asigurări că vor fi introduse noi sancțiuni pentru Rusia, dacă statul va folosi gazoductul Nord Stream 2 împotriva Ucrainei, relatează BBC. Temerile enunțate la Kiev susțin că acest nou traseu ar spori controlul Moscovei asupra aprovizionării cu energie a regiunii, președintele Zelenski descriind proiectul ca pe o “armă geopolitică a Kremlinului”, care ar fi “periculoasă pentru toată Europa”. Totuși, cancelarul Merkel a încercat să liniștească spiritele și a declarat că acordul dintre Berlin și Washington ar trebui să protejeze Ucraina.

Vladimir Putin este amenințat de Angela Merkel
Gazoductul Nord Stream 2, care t gransportă gaze naturale direct din Rusia către Germania

Acordul americano-german, salvarea Ucrainei

Președintele Ucrainei s-a arătat îngrijorat în privința faptului că peste 3 ani, contractul de livrare încheiat cu rușii, prin conductele ucrainene, ar urma să se încheie. Acest fapt ar duce la pierderea a miliarde de dolari din taxele de tranzit, afectând puternic economia statului. Cu toate acestea, în urma întâlnirii de vineri dintre Angela Merkel și președintele rus Vladimir Putin, oficialul german a promis că va contribui la extinderea energiei regenerabile în Ucraina cu un miliard de dolari.

Totodată, SUA și Germania, prin acordul menționat, au stabilit că vor diminua amenințarea la adresa securității, pe care această conductă o are asupra Ucrainei. Declarația comună a Administrației americane și a Guvernului german a adoptat sancțiuni împotriva Rusiei, dacă Moscova va utiliza proiectul Nord Stream 2 pentru “a comite acte agresive împotriva Ucrainei”. În cazul în care această promisiune nu va fi respectată, “nu am fi complet lipsiţi de apărare”, a afirmat Merkel.

Pe de altă parte, Rusia este furnizorul a aproximativ 40% din gazele naturale din Uniunea Europeană. Grupul rus Gazprom aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

Urmăriți Impact.ro și pe