Revelion, de-a lungul timpului, în Banat. De la menuri de elită, la crenvuști cu muștar. Cum se petrecea în timpul lui Ceauşescu

Diana Timișoreanu 31.12.2021, 09:36

Revelionul, în Banat, a însemnat, de-a lungul timpului, povestea unor ținute și meniuri diferite. În funcție de clasa socială, dar și de perioada istorică. În perioada interbelică, petrecerile la restaurante sau la reședințe private, în orașe, erau deosebite. Domnii adoptau ținute de gală, doamnele se pregăteau din vreme. Între timp, în bucătării, se pregăteau bucate alese. Printre care raţă cu sos de portocale, curcan fript umplut cu castane, icre moi sau biscuiţi cu şampanie.

Cum erau petrecerile de Revelion, de-a lungul timpului, în Banat

Cât despre veșminte „Bunica Netti e în baie. Se pregătește pentru o vizită la familia doctorului Arnold Josephi, prietenul bunicului, și nu își găsește rujul potrivit. Are o rochiță nouă model charleston, cusută la doamna Wilma Traxel, una din croitoresele protipendadei. Ar fi o catastrofă ca nuanța rujului să fie diferită de cea a rochiei: o mătase de culoarea vișinei putrede nu acceptă o altă culoare de ruj. Dar o catastrofă și mai mare ar fi să întârzie. Nici o doamnă adevărată nu-și lasă gazdele să aștepte.” (extras din manuscrisul „Jurnal de familie”, Pia Brînzeu).

Ţinuta pentru noaptea de Revelion era pregătită cu câteva luni înainte. Se luau în considerare întotdeauna tendinţele de la Paris, se comandau rochii elegante la atelierele din oraș, ori se aduceau din capitalele Europei Occidentale. Tendinţele în moda anilor interbelici pendulau permanent între tăieturile clasice, cuminţi şi inovaţii îndrăzneţe. Revistele din interbelic le sfătuiau pe doamnele în ton cu cele mai noi tendinţe în modă să recurgă la reinterpretarea unor piese vestimentare în manieră modernă.

Cum erau petrecerile de Revelion, de-a lungul timpului, in Banat
Cum erau petrecerile de Revelion, de-a lungul timpului, in Banat

„Efecte reuşite numai când stăpâna rochiei e sveltă”

Se dă exemplul pelerinei: „Rochii de crepe de chine, sau de marocain, cu o pelerinuţă în spate, adesea neregulată, acoperind numai un braţ. E o modă care poate da efecte reuşite numai când stăpâna rochiei e sveltă, căci altfel … e preferabil să nu încerce.“ (Ilustrațiunea română, 1929). O ținută de revelion perfectă  putea fi desăvârşită numai de un set de bijuterii elegant, cu pietre preţioase şi cu modele sofisticate.

Între timp, „La ţară nu se făceau revelioane. Ţăranii nu prea chefuiau noaptea. Să nu uităm că abia târziu s-a introdus curentul electric, iar după lăsatul serii se stătea la lumina lumânărilor, a făcliilor, a lămpilor cu petrol care deveniseră obişnuite”, după cum povestea academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici.

În anii comunismului, grandoarea petrecerilor se stinge. Prin 1960 apar Revelioanele la restaurant, cu preparate mult mai modeste, dar și cu prețuri pe care și le putea permite toată lumea. Cremvuștii cu muștar, sărmăluțele și prăjitura cu ciocolată iau locul preparatelor sofisticate de altădată. Cât depre ținute, doamnele și domnișoarele din vestul țării aveau un  mare avantaj. Aveau acces la reviste ca Nekermann sau Otto si la faimoasele materiale supraelastice aduse de la sârbi. Pe care le duceu la croitoresele de cartier care redau modelele din revistele vestice.

„Austeritatea impune noi reguli”

După 1970 însă austeritatea impune noi reguli. Revelioanele se țin mai ales acasă, alături de familie și prieteni apropiați. Oamenii, în lipsa unor alimente de bază, se descurcă cum pot. În Banat, prezența faimosului Comtim, care asigura preparate și carne, pe sub mână, celor care aveau cunoștiințe, și mulți aveau, asigura materia primă pentru bucatele de Revelion.

A rămas însă faimoasă ideea în care, la astfel de petreceri, la care fiecare se angaja să aducă ce poate, oamenii se trezeau cu mai multe platouri de salată boeuf, de exemplu, dar nimeni nu adusese pâine.

Acum, restaurantele din vestul țării vin cu oferte exotice, de la platouri cu fructe de mare, la cele cu specific francez sau italian. Pe de altă parte, meniurile tradiționale au revenit la modă: mezeluri de casă, brânzeturi locale și praparate cu specific regional sunt disponibile pentru cei care, din cauza pandemiei, vor să petreacă noaptea dintre ani acasă, dar nu vor să petreacă ore lungi în bucătărie.

Urmăriți Impact.ro și pe