Trupele ruse au pătruns la periferia orașului cheie din Donbasul ucrainean

Elena Avramescu 30.05.2022, 13:46
Trupele ruse au pătruns la periferia orașului cheie din Donbasul ucrainean

Trupele ruse au pătruns la periferia orașului ucrainean Sievierodonetsk, a declarat luni un guvernator regional, descriind luptele drept „foarte acerbe” într-un oraș care a devenit un obiectiv cheie pentru ofensiva Moscovei în Donbas. Bombardele au ucis doi civili și au rănit alți cinci în timp ce trupele ruse au avansat în zonele marginale de sud-est și nord-est ale orașului, a declarat guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Gaidai.

Periferia orașului cheie din Donbasul ucrainean, înconjurată de forțele ruse

Bombardele necontenite au lăsat forțele ucrainene să apere ruinele din Sievierodonetsk, dar refuzul lor de a se retrage a încetinit o ofensivă masivă a Rusiei în regiunea Donbas, din estul Ucrainei.

„Aproximativ 90% din clădiri sunt avariate. Mai mult de două treimi din fondul de locuințe al orașului a fost complet distrus. Nu există telecomunicații. Capturarea Sievierodonetsk este o sarcină fundamentală pentru ocupanți. Facem tot ce putem pentru a menține acest avans”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs televizat, relatează Reuters.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat duminică că „eliberarea” Donbasului, o regiune industrială care include Lugansk și Donețk, este o „prioritate necondiționată” pentru Moscova.

Forțele ucrainene din Donbas au declarat că au fost în defensivă toată ziua de duminică. Forțele ruse au tras asupra a 46 de comunități din regiunile Donețk și Lugansk, ucigând cel puțin trei civili, rănind alți doi sau distrugând sau distrugând 62 de clădiri civile.

De asemenea, bombardamentele rusești au continuat duminică în mai multe regiuni, cum ar fi Novy Buh din Mykolaiv și Sumy.

Periferia orașului cheie din Donbasul ucrainean, inconjurata de fortele ruse
Ucraina distrusa de fortele ruse

Un soldat ucrainean aflat în patrulare în tranșee în apropierea orașului Bakhmut, la sud-vest de Sievierodonetsk, a vorbit despre o teamă sâcâitoare că guvernul său ar putea fi atras să negocieze încheierea conflictului care ar duce la pierderea teritoriului Ucrainei.

„Știi acum de ce mă tem cel mai mult, acum că luptele sunt atât de intense, atât de dure? Că ni s-ar spune: asta e, încetează, avem încetarea focului Dmytro. O înțelegere negociată poate avea loc numai în condiții ucrainene și în prezent, dacă s-ar întâmpla, ar fi o groază”, a declarat pentru Reuters un fost profesor de limba engleză.

Liderii Uniunii Europene se vor întâlni luni și marți pentru a discuta un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv un embargo petrolier.

Guvernele UE nu au reușit să cadă de acord asupra unui al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, deoarece embargoul propus asupra petrolului rusesc nu este acceptabil pentru Ungaria și reprezintă o mare problemă pentru Slovacia și Republica Cehă.

Înaintea summitului, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, și-a exprimat temerile că unitatea UE „începe să se prăbușească” și proiectul de concluzii ale reuniunii, văzut de Reuters, a indicat că vor fi puține decizii în ceea ce privește noile decizii. Dar șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a spus că „va fi un acord până la urmă”, cu un acord privind următorul pachet de sancțiuni până luni după-amiază.

Separat, ministrul francez de externe Catherine Colonna se va întâlni luni mai târziu cu Zelenski la Kiev pentru a oferi mai mult sprijin țării, a declarat ministerul francez de externe.

Ce obicei are Ana Baniciu, în amintirea regretatei sale mame
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...