Ucraina acuză Rusia că a lăsat Harkov și Donețk fără curent. Zelenski către Putin: „Încă mai crezi că ne poți speria?”

Beatrice Dumitru 12.09.2022, 12:55
Ucraina acuză Rusia că a lăsat Harkov și Donețk fără curent. Zelenski către Putin: „Încă mai crezi că ne poți speria?”

Ucraina a acuzat armata rusă că a atacat infrastructura civilă din estul țării, ca răspuns la o contraofensivă rapidă a trupelor ucrainene din wekeend, care a forțat Rusia să abandoneze principalul său bastion din regiunea Harkov. Victoriile Ucrainei ar putea schimba soarta războiului.

Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru Vladimir Putin

Oficialii ucraineni au spus că ținta atacurilor de răzbunare includ instalații de apă și o centrală termică din Harkov, al doilea cel mai mare oraș al țării, și au provocat pene de curent pe scară largă aici, dar și în Donețk. Președintele Volodimir Zelenski a numit „loviturile deliberate și cinice cu rachete” împotriva țintelor civile „acte de terorism”.

„Fără facilități militare, scopul este de a priva oamenii de lumină și căldură”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, duminică seara. Statul Major al Ucrainei a declarat că armata Kievului a forțat inamicul să se retragă din peste 20 de localitați în ultima zi, notează Reuters.

Ucraina acuză Rusia că a lăsat Harkov și Donețk fără curent. Zelenski către Putin: „Încă mai crezi că ne poți speria?”
Volodimir Zelenski acuză rusia de „acte de terorism”.

Într-un mesaj pe contul de Telegram, acesta a mai spus că, deși Kremlinul încerca să-i priveze poporul de „gaz, lumină, apă și mâncare”, nu va reuși să-l învingă.

Încă mai crezi că poți să ne sperii, să ne invingi, să ne faci să facem concesii? Chiar și prin întunericul impenetrabil, Ucraina și lumea civilizată văd clar aceste acte teroriste.
Lovituri deliberate și cinice cu rachete asupra infrastructurii critice civile. Fără facilități militare. Regiunile Harkov și Donețk au fost lăsate fără curent. În Zaporojie, Dnipropetrovsk și Sumî există probleme parțiale cu alimentarea cu energie. Mai crezi că suntem „un singur popor”?” a întrebat liderul de la Kremlin.

Ucraina a recucerit peste 3.000 km pătrați de teritoriu

În cea mai gravă înfrângere pentru forțele Moscovei de când au fost respinse de la periferia capitalei Kiev, la sfârșitul lunii martie, mii de soldați ruși au lăsat în urmă muniție și echipamente și au fugit din orașul Izium, pe care l-au folosit ca centru logistic.

Comandantul-șef al armatei Ucrainei, generalul Valeri Zaluzhnyi, a declarat că forțele armate au recăpătat controlul a pe peste 3.000 km pătrați de teritoriu de la începutul acestei luni.

Rusia probabil a ordonat retragerea trupelor din întreaga regiune ocupată a Harkovului la vest de râul Oskil, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie

Câștigurile Ucrainei sunt importante din punct de vedere politic pentru Volodimir Zelenski, deoarece încearcă să mențină Europa unită în spatele țării sale pentru a furniza arme și bani, chiar dacă o criză energetică se profilează în această iarnă, ca urmare a reducerii livrărilor de gaz rusești către clienții europeni.

Ce obicei are Ana Baniciu, în amintirea regretatei sale mame
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...