Trupele ruse au ajuns în centrul orașului Severodonețk. Între timp, SUA urmează să trimită Kievului rachete avansate

Elena Avramescu 02.06.2022, 07:36
Trupele ruse au ajuns în centrul orașului Severodonețk. Între timp, SUA urmează să trimită Kievului rachete avansate

Într-un impuls pentru Ucraina, blocată într-o luptă acerbă împotriva armatei invadatoare a Rusiei, Statele Unite au anunțat un nou pachet de arme de 700 de milioane de dolari pentru Kiev, care va include sisteme avansate de rachete capabile să lovească ținte de până la 80 km (50 mile) distanță.

Orașul Severodonețk, înconjurat de armata rusă

Forțele ruse și-au luptat miercuri în centrul orașului industrial Sievierodonetsk al Ucrainei, apropiindu-se de revendicarea unui mare premiu în ofensiva lor din regiunea Donbas de est.

Moscova a acuzat Statele Unite că au adăugat „paie pe foc”. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că furnizarea de lansatoare de rachete crește riscul ca o „țară terță” să fie târâtă în conflict.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că Ucraina a promis că nu va folosi sistemele pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei. Președintele american Joe Biden speră că extinderea razei de artilerie a Ucrainei va ajuta Moscova să negocieze încheierea războiului, aflat acum la a patra lună.

După zile de lupte grele în jurul Sievierodonetsk, dintre care o mare parte au fost pustiite de bombardamentele rusești, trupele ruse înaintau pe străzile orașului. Ucraina spune că aproximativ 70% din oraș este sub control rusesc.

„Inamicul a intrat în centrul orașului Sievierodonetsk și încearcă să preia poziții”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Motuzyanyk, la o conferință.

Dacă Rusia va captura orașul și geamănul său mai mic Lysychansk de pe malul de vest al râului Siverskyi Doneț, va deține întregul Luhansk, una dintre cele două provincii din Donbas pe care Moscova le revendică în numele separatiștilor.

Capturarea Luhanskului în întregime ar îndeplini unul dintre principalele obiective ale președintelui rus Vladimir Putin și ar consolida o schimbare în ritmul câmpului de luptă după ce forțele sale au fost respinse din capitala Kiev și din nordul Ucrainei. În orașul bombardat Rubizhne, la un sfert de oră cu mașina la nord-vest de Sievierodonetsk, locuitorii au umplut ulcioare cu apă la o stație de ajutor improvizată.

Razboi in Ucraina

Vehicule militare distruse au împânzit străzile mărginite de clădiri rezidențiale grav avariate. Copiii stăteau în tăcere într-un adăpost anti-bombă. Afară, fum negru se ridica deasupra unei biserici ortodoxe cu cupolă roșie.

Guvernatorul regional al lui Lugansk, Serhiy Gaidai, a declarat pentru Reuters într-un interviu că civilii se adăposteau de atacurile rusești sub o fabrică chimică din Sievierodonetsk despre care a spus că a fost lovită de un atac aerian marți, eliberând un nor mare.

„Sunt civili acolo în adăposturi anti-bombe, au mai rămas destul de mulți dintre ei, dintre care majoritatea nu au dorit să plece”, a spus Gaidai.

Aproximativ 15.000 de oameni au rămas în oraș, a spus Gaidai. Gaidai a avertizat că trupele ucrainene de la Sievierodonetsk ar putea fi forțate să se retragă la Lysychansk, despre care a spus că este mai ușor de apărat din avantajul său pe un deal. Dar forțele ruse îl vor viza cu artilerie și mortiere odată ce vor avea controlul deplin al Sievierodonețkului, a adăugat el.

Putin și-a trimis trupele peste graniță în ceea ce el numește „o operațiune militară specială” pe 24 februarie pentru dezarmarea și „denazificarea” Ucrainei. Ucraina și aliații săi numesc acest lucru un pretext fără temei pentru un război de agresiune, iar Occidentul a impus Rusiei sancțiuni stricte în încercarea de a-și sugruma economia.

Mii de oameni au fost uciși în Ucraina și alte milioane au fost strămutate de la începutul invaziei. Pe lângă sistemele avansate de rachete, numite HIMARS, noul pachet din SUA include muniție, radare de contrafoc, radare de supraveghere aeriană, rachete antitanc Javelin suplimentare și arme antiblindare, au spus oficialii.

Decizia de a oferi Ucrainei sistemele de rachete a fost luată după ce Washingtonul a primit asigurări de la Kiev că nu le va folosi pentru a lovi ținte în interiorul teritoriului rus, ceea ce ar putea extinde războiul.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...