Reușită istorică pentru România. Va participa la o misiune spaţială pentru colectarea mostrelor de pe Marte

Elena Avramescu 04.08.2022, 11:45
Reușită istorică pentru România. Va participa la o misiune spaţială pentru colectarea mostrelor de pe Marte

Țara noastră reușește să bifeze o reușită istorică, după ce s-a decis să participe la o misiune spaţială pentru colectarea mostrelor de pe Marte, ce va fi coordonată de NASA şi de Agenţia Spaţială Europeană. Însă acest lucru se va întâmpla abia în 2033, când pe Pământ vor sosi primele mostre de pe planeta Marte.

România, implicată într-o misiune spaţială pentru colectarea mostrelor de pe Marte

Prin urmare, mai mulți specialiștii români vor face parte dintr-un amplu proiect care are la bază unul dintre cei mai sofisticați și avansați roboți spațiali, fiind vorba despre un braț robotic. Se pare că acesta va fi folosit pentru preluarea mostrelor de rocă și praf și trimiterea lor pe Pământ pentru a putea elucida misterul cu privire la posibila viață de pe Marte.

După aceea, toate aceste mostrele urmează să fie studiate în cele mai performante laboratoare ale lumii, cu tehnologii complexe de ultimă generație.

„Înseamnă implicare într-o acțiune interplanetară de importanță maximă. Până acum omenirea are materie doar de pe Lună și niște praf din coada unei comete.

Aducerea unor eșantioane de material de pe planeta Marte este de importanță crucială pentru știința noastră, pentru a afla pozițiaa noastră în univers, pentru a vedea în ce măsură civilizația noastră are urmași sau există civilizații paralele”, a declarat directorul Agenţiei Spaţiale Române, Marius Piso, potrivit Antena 3.

Romania va participa la o misiune spatiala pentru colectarea mostrelor de pe Marte
Misiune pe Marte

Însă asta nu este tot. Această misiune se va dovedi una extrem de complicată, mai ales pentru țara noastră, care se va ocupa de construcția unui braț, mai precis a unei mâini de om ce va fi atașată unui rover care are rolul de a colecta eșantioanele pe care în prezent roverul Perceiver de pe Marte le mută în diferite locuri, în funcție de nevoi.

„Misiunea e foarte complicată, presupune ieșiri pe 3 operațiuni spațiale și România participă la construcția unui braț, o mâna de om, care este atașată unui rover care, ajuns pe Marte, va colecta eșantioanele pe care în prezent roverul Perceiver de pe Marte le plasează în diferite locuri. Acest rover le va colecta și le va trimite pe orbită unde se va întâlni cu altă nava și va aduce acest material foarte bine securizat într-o incintă care să nu permită să fie otrăvit.

Institutele și industria noastră participa la realizarea acestei misiuni și la acest obiect, un braț de obiect cu 7 grade de libertate care va funcționa în cele mai grele condiții, frig, vid, cu mediu de radiații foarte serios și gravitație diferită față de cea de pe Pământ”, a mai spus Marius Piso, potrivit sursei citate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...