Ce sunt „urmele de gheare” descoperite pe Marte. Specialiştii, uimiţi de Planeta Rosie

Badea Violeta 13.05.2022, 07:52
Ce sunt „urmele de gheare” descoperite pe Marte. Specialiştii, uimiţi de Planeta Rosie

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost fascinați de planeta Marte și au încercat să descopere ce secrete ascunde. Deși încă mai are multe mistere nerezolvate, aceasta ne devine mai clară pe zi ce trece, datorită zecilor de roboți funcționali pe care îi avem în prezent fie pe suprafața planetei roșii, fie pe orbita ei. De curând, s-au găsit „urme de gheare” pe Marte.  Iată ce reprezintă acestea!

O nouă descoperire surprinzătoare pe planeta Marte. Ce sunt „urmele de gheare”

De-a lungul timpului, planeta Marte a fost analizată de generații întregi și până acum s-au aflat multe lucruri interesante, precum că acolo există vulcani uriași, canioane de mii de kilometri lungime sau calote polare. Acum, o nouă descoperire a specialiștilor pune pe jar omenirea.

Mai exact, Mars Express, Agenția Spațială Europeană (ASE), a surprins niște șanțuri asemănate cu „urme de gheare”. Deși pot părea că au fost lăsate de o bestie uriașă, explicația pentru acele șanțuri este mult mai simplă decât ne-am imagina. Conform specialiștilor, acestea sunt rezultatul unor procese geologice naturale care au avut loc în timpul apariției unui vulcan din apropiere.

„La prima vedere, aceste șanțuri arată ca și cum cineva și-ar fi greblat unghiile pe suprafața Planetei Roșii”, a scris ASE într-o postare pe blog din 28 aprilie despre imagine.

Ce mărime au „urmele de gheare”

„Urmele de gheare” au o mărime impresionantă. Concret, acestea au o adâncime de 350 de metri și o lățime de 10 kilometri. În plus, pot avea lungimi de până la 1.000 de kilometri.

De asemenea, culoarea este aceeași ca cea din imagine. ASE a transmis și un comunicat prin intermediul căruia a explicat că aceste „urme de gheare” descoperite pe Planeta Roșie sunt, de fapt, fose.

Acestea sunt forme geologice asemănătoare cu depresiunile. Tantalus Fossae se află în partea de est a vulcanului Alba Mons, de pe Marte. Acesta e vulcanul care se întinde pe cea mai mare suprafață, de pe această planetă, cu câmpuri ce ajung chiar și până la 1.350 de kilometri.

Pentru că e atât de întins, Alba Mons are o înălțime de doar 6.8 kilometri. Conform experților, urmele s-au format atunci când Alba Mons s-a ridicat din crusa planetei. În urma procesului, aria fiind deformată.

„Faliile Tantalus Fossae sunt un exemplu foarte bun pentru texturi de suprafață numite grabene,” au scris experții în comunicat despre aceste „urme de gheare”.

Orbiterul Mars Express, cu ajutorul căruia a fost făcută această descoperire, a fost lansat în 2003. A fost prima misiune europeană pe Planeta Roșie.

Orbiterul Mars Express folosește o serie de camere de luat vederi pentru a studia atmosfera și clima marțiană, precum și pentru a căuta urme de apă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...