Fenomenul neobișnuit surprins pe planeta Marte. Imaginea a fost făcută publică de NASA

Ioana Bucur 20.03.2021, 09:44

Apariție total neașteptată, pe suprafața Planetei Roșii. NASA a publicat recent imagini cu fenomenul neobișnuit surprins pe Marte. Ce este „diavolul de praf” din fotografiile ce dezvăluie că aproape tot ce se știa până acum despre viața pe planeta îndepărtată era greșit.

Fenomenul neobișnuit surprins pe planeta Marte

La două săptămâni de când roverul Perseverance a făcut primii „pași” pe Planeta Roșie, cercetătorii de la NASA anunță prima victorie a misiunii. Agenția spațială americană a publicat primele imagini cu fenomentul neobișnuit surprins pe Marte. Numit de specialiști „diavol de praf”, pentru că seamănă cu vârtejul format de personajul de desene animate, Diavolul Tazmanian, din seria Looney Tunes, este, de fapt, un ciclon de dimensiuni mici, ce se deplasează pe suprafața planetei.

Cu toate că imaginile surprinse nu sunt foarte clare, faptul că roverul Perseverance a întâlnit deja un „diavol de praf” demonstrează că suprafața marțiană nu este un peisaj mort, arid, teorie ce era acceptată până acum de aproape întreaga comunitate științifică.

Aproape tot ce se știa până acum despre viața pe planeta îndepărtată era greșit

Când se vorbea despre Marte, peisajul descris era unul static, pustiu, brăzdat de roci uriașe, acoperite de praf. Doar că misiunea roverului Perseverance arată că realitatea este complet diferită și că aproape tot ce se știa până acum despre viața pe planeta îndepărtată era greșit. Perseverance a descoperit o planetă dinamică, pe care se formează fenomene naturale, chiar dacă nu sunt la fel de dese precum cele de pe Pământ, notează Futurism.

Așteptările oamenilor de știință sunt mari. Roverul Perseverance este dotat cu echipamente foto de înaltă calitate, ce depășesc cu mult tehnologiile folosite pe predecesorii săi. Pe măsură ce el va înainta și își va continua explorarea, percepția generală despre planeta Marte s-ar putea schimba semnificativ.

Fenomenul neobișnuit surprins pe planeta Marte
Fenomenul neobișnuit surprins pe planeta Marte

„Ne putem considera exploratori ai suprafeței Marte”

La începutul lunii martie, la aproape două săptămâni de la amartizare, NASA a anunțat că roverul Perseverance a făcut prima sa deplasare pe sol. Katie Stack Morgan, coordonator adjunct al proiectului NASA, a numit cei șase metri și jumătate parcurși un moment important pentru misiune.

„În timp ce roverul încă îşi face anumite verificări tehnice, în momentul în care începe să se mişte ne putem considera exploratori ai suprafeţei Marte”, a declarat ea pentru BBC.

Odată cu anunțul, NASA a publicat și primele fotografii făcute de rover, în care se văd urmele lăsate pe solul marțian. Perseverance este cel mai rapid vehicul trimis de Agenția spațială americană pe Marte. Roțile sale se pot mișca cu o viteză de până la cinci centimetri pe secundă, ceea ce înseamnă că, în următorul an marțian, echivalentul a doi ani pământești, va parcurge în ju de 15 kilometri. El este și cel mai mare rover trimis pe o altă planetă.

Amartizarea a avut loc pe data de 18 februarie 2021, în craterul Jezero, ceea ce înseamnă că, în prezent, SUA este singura țată care a trimis cinci vehicule pe Marte. Misiunea lui Perseverance este de a căuta urme de viață pe Planeta Roșie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...