Rețetă turtă dulce cu miere și scorțișoară. Este desertul preferat al copiilor pentru această perioadă

Stan Filon 15.12.2020, 15:56
Rețetă turtă dulce cu miere și scorțișoară. Este desertul preferat al copiilor pentru această perioadă

Rețetă turtă dulce cu miere și scorțișoară. Vom găti astăzi o rețetă foarte gustoasă de turtă dulce cu miere și scorțișoară, fără de care parcă nu vine Crăciunul. Sărbătorile de iarnă sunt foarte aproape, așa că trebuie să începem să ne exersăm rețele, ca de Crăciun să ne lăsăm cu gura căscată familia și, poate și câțiva musafiri, foarte puțini, deoarece petrecerile sunt interzise în timpul pandemiei.

Aceasta este rețeta de turtă dulce cu miere și scorțișoară

Așadar, vă vom explica pas cu pas cum să obținem aluatul din care se face turta dulce și chiar vă vom da câteva indicii și cum ați putea s-o decorați, pentru a intra în spiritul Crăciunului. Turta dulce cu miere și scorțișoară este un desert special pentru cei mici, care pur și simplu o adoră!

Trebuie să puneți bine această rețetă, deoarece nu este exclus să o faceți chiar și în zilele toride de vară, deoarece este foarte potrivită cu orice anotimp, iar copiii vă vor ruga să o repetați.

Reteta turta dulce cu miere si scortisoara
Reteta turta dulce cu miere si scortisoara

Ingredientele pentru turta dulce de Crăciun

  • 1 kilogram de făină albă
  • 3-4 lingurițe de scorțișoară măcinată
  • O jumătate de linguriță de cuișoare măcinate
  • O jumătate de linguriță de ghimbir măcinat
  • 2 lingurițe de pulbere de coajă de portocale (sau coajă de portocale răzuită ori esență de portocale)
  • 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu sau un plic de praf de copt
  • 300 de grame de zahăr pudră
  • 3 ouă întregi
  • 250 de grame de miere
  • 300 de grame de unt 82% grăsime

Pentru aluatul necesar, topim mierea și untul cubulețe în cuptorul cu microunde, nu mai mult de două minute. După primul minut, deschidem cuptorul și amestecăm bine compoziția. Lăsăm să se răcorească în timp ce ne îndreptăm atenția spre celelalte ingrediente.

Amestecăm făina cu condimentele și cu praful de copt sau bicarbonatul de sodiu într-un bol încăpător. În acest bol vom frământa aluatul. Batem 2-3 minute ouăle cu zahărul pentru omogenizare, după care facem o adâncitură în mijlocul făinii, adăugăm compoziția de ouă, apoi pe cea de miere cu unt.

Amestecăm totul cu o lingură de lemn, iar când începe să se lege, frământăm aluatul cu mâna, tot în bol, până când se leagă. E nevoie doar de 20-30 de mișcări de frământare.

Se porționează aluatul în două părți egale

Porționăm aluatul în două cantități egale și le împachetăm în folie alimentară. Trebuie să lăsăm aluatul până a doua zi la frigider. Dacă vă presează cei mici, atunci puteți folosi aluatul după 2-3 ore de stat la frigider, dar trebuie lăsat o jumătate de or afară, până să-l folosim.

Se presară puțină făină pe masa de lucru și mai frământăm puțin aluatul. Întindeți aluatul pe masa presărată cu cât mai puțină făină la grosimea de aproximativ 3-4 mm, apoi decupați diverse forme, după propriul plac.

Preîncălziți cuptorul la 175-180 de grade Celsius (temperatură medie), cam cu o jumătate de oră înainte de coacerea efectivă a turtelor. Tapetați o tavă cu hârtie de copt și așezați formele de turtă dulce puțin depărtate între ele.

Coaceți turtele între 5 și 10 minute, până când încep să devină ușor aurii pe margini. Nu le uscați prea tare. Le lăsați în tavă până când se răcoresc ușor, apoi le transferați pe grătar sau pe tăvi din lemn până la răcirea completă. Depozitați turta dulce în cutii închise după ce se răcește complet. Se păstrează proaspătă până la o lună de zile!

Cum se decorează turta dulce

Turtă dulce poate fi decorată în foarte multe moduri. Poate fi decorată cu semințe de floarea-soarelui, migdale întregi, fulgi de migdale, alune, nuci, susan etc. În acest caz, așezați decorațiunile pe turtițe înainte de coacere, apoi ungeți suprafața turtelor cu un gălbenuș de ou amestecat bine cu o jumătate de linguriță de smântână. Vor căpăta un luciu foarte frumos.

Ciocolata este preferata copiilor și este binevenită și pe turta dulce. Topiți ciocolata neagră și albă în boluri diferite, pe baie de aburi sau în cuptorul cu microunde. Așezați turtele strâns unele lângă altele, apoi faceți mișcări de zigzag pe aceeași direcție deasupra lor cu un sfert de lingură de ciocolată. Vor rezulta niște dungulițe subțiri, în două culori. Aceste turte vor fi delicioase și foarte frumoase și îi vor atrage pe cei mici ca un magnet.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...