Rețetă de zacuscă cu legume crude. Condimentele care îi dau un gust mai bun

Emanuela Pană 26.10.2023, 11:05
Rețetă de zacuscă cu legume crude. Condimentele care îi dau un gust mai bun

Cu gustul său inconfundabil de legume proaspete românești, zacusca este unul dintre preparatele care completează perfect orice masă. Zacusca este, de asemenea, unul dintre preparatele pe care bunicile noastre le făceau în fiecare an și care ieșeau excepțional. Dacă și ție îți place acest aliment, atunci trebuie neapărat să încerci această rețetă de zacuscă cu legume crude. 

Zacusca, nelipsită din cămara de iarnă 

Odată cu venirea toamnei, gospodinele încep pregătirile pentru cămara de iarnă. De pe rafturi nu are cum să lipsească zacusca, un preparat cu tradiție la români. Cu un gust savuros de legume proaspete, zacusca rămâne vedetă printre celelalte conserve.  

Însă, cum gătirea legumelor duce la pierderea unor nutrienți esențiali, multe persoane evită să coacă legumele înainte de a prepara zacusca. De aceea, ne-am gândit să îți prezentăm o rețetă la fel de delicioasă de zacuscă, dar din a legume crude. Astfel, vei beneficia de toate proprietățile acestora. 

Atunci când vrem să obținem un preparat de-a dreptul gustos, marele secret constă în calitatea legumelor. Bunicile noastre foloseau doar legume din propria grădină, iar rezultatul era unul excepțional. Așadar, după ce ai procurat legume proaspete, coapte și fără pete sau mucegai, poți începe procesul de pregătire a delicioasei conserve.  

Citește și: Cea mai bună reţetă de zacuscă de legume. Delicioasă și ușor de preparat

Rețetă de zacuscă cu legume crude 

Această rețetă de zacuscă cu legume crude este pe cât de simplu de făcut, pe atât de gustoasă. În plus, nu produce arsuri stomacale, ceea ce reprezintă un mare avantaj în cazul persoanelor predispuse la astfel de probleme.

Reteta de zacusca cu legume crude
Reteta de zacusca cu legume crude

Așadar, iată lista ingredientelor necesare: 

  • 4 kg de gogoșari/ardei roșii; 
  • 4 kg de roșii; 
  • 4 kg de vinete; 
  • 2 kg de ceapă galbenă; 
  • 1,5 l de ulei; 
  • 100 ml de oțet; 
  • sare și piper după gust; 
  • 6 linguri de zahăr; 
  • foi de dafin.  

Mod de preparare: 

  1. Se spală zarzavaturile bine și se toacă mărunt legumele (având în vedere că legumele nu se coc, ele trebuie mărunțite foarte bine); 
  2. Se pun roșiile mărunțite într-un tuci (ceaun), iar când acestea încep să fiarbă se adaugă ceapa și un pic de sare. Se amestecă bine și se lasă să fiarbă împreună timp de jumătate de oră; 
  3. După ce s-au scurs cele 30 de minute, se adaugă și vinetele tocate mărunt și se mai presară puțină sare. Se lasă legumele la fiert pentru încă 30 de minute; 
  4. Se procedează la fel și cu ardeii roșii sau gogoșarii. Se amestecă bine toate legumele și se mai lasă zacusca la fiert încă 30 de minute; 
  5. Apoi, se adaugă uleiul. Se toarnă prima dată 1 l de ulei și, dacă mai este nevoie, se mai toarnă după aceea (în funcție de modul în care se încorporează în amestecul de legume); 
  6. Separat, se pun 100 ml de oțet într-un vas și se adaugă cele 6 linguri de zahăr. Se amestecă bine până ce se topește zahărul; 
  7. Se adaugă amestecul obținut în zacuscă, alături de piper negru, încă un praf de sare și câteva frunze de dafin; 
  8. Se amestecă bine și se mai lasă la fiert timp de alte 45 de minute.  

Vezi și: Câtă sare se pune la zacuscă? Secretul ca să iasă perfectă, de nota 10

Trucuri pentru cea mai bună zacuscă   

Pentru a obține cea mai bună zacuscă, există câteva trucuri pe care orice gospodină ar trebui să le cunoască: 

  • Alege mereu legume proaspete și de calitate. Gustul inconfundabil al acestui preparat se datorează, în mare parte, ingredientelor de bază, cum ar fi ardeii, vinetele și roșiile. 
  • Deși multe gospodine preferă să toace legumele cu ajutorul robotului de bucătărie, mărunțirea lor la mână face ca gustul și textura preparatului să fie mai plăcute, mai autentice. 
  • Zacusca este mai bună atunci când este gătită la foc mic pentru câteva ore. Acest lucru face ca aromele să se întrepătrundă și să se dezvolte pe deplin. 
  • Folosește un ulei de calitate, de preferință ulei de floarea-soarelui pentru a conferi un gust bogat și pentru a conserva zacusca. 
  • Pe lângă sare și piper, poți adăuga și alte condimente cum ar fi foi de dafin, boia dulce sau chiar un pic de chilli pentru un pic de iuțeală. 
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...