Rețetă de orez cu lapte și piure de gutui. Este un desert elegant, însă extrem de ușor de făcut

Andreea Bisinicu / 16.10.2020, 10:42
Rețetă de orez cu lapte și piure de gutui. Este un desert elegant, însă extrem de ușor de făcut

Rețetă de orez cu lapte și piure de gutui. Este un desert elegant, însă extrem de ușor de făcut. Se prepară imediat. Ți-am făcut poftă?

Rețetă de orez cu lapte și piure de gutui. Ingrediente

Cînd spui toamnă spui mere coapte, dovleac, prune și gutui. Cele mai aromate fructe ale sezonului ploios sunt preferatele celor mici și celor mari. Mai ții minte rețeta aia din copilărie?

Când ne făcea mama orez cu lapte? Ei bine, noi am îmbunătățit-o puțin și i-am adăugat și piure de gutui. E desertul perfect pentru o seară romantică în doi sau chiar o vizită surpriză din partea familiei sau prietenilor. De ce ingrediente ai nevoie.

Rețetă de orez cu lapte și piure de gutui. Este un desert elegant, însă extrem de ușor de făcut
Rețetă de orez cu lapte și piure de gutui. Este un desert elegant, însă extrem de ușor de făcut

Pentru orez cu lapte:

  • o cană de orez
  • trei căni de lapte
  • 50 g unt
  • 2 linguri de zahăr sau după gustul vostru
  • 1 plic cu vanilie
  • 1/2 linguriţă coajă rasă de lămâie

Pentru piureul de gutui:

  • 1 gutuie mare sau 2 mici
  • 2 linguri de zahăr
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • un vârf de linguriţă de scorţişoară
  • 1/2 pahar cu apă

Rețetă de orez cu lapte și piure de gutui. Mod de preparare

Pentru început, curăţă gutuia şi taie-o cubulețe, care se stropesc imediat cu zeama de lămâie. Trucul ajută ca să nu aibă timp să oxideze.
Apoi, pune cuburile de gutui în tocătorul electric și mărunţește-le cât de bine poți.
Rețetă de orez cu lapte și piure de gutui. Este un desert elegant, însă extrem de ușor de făcut
Rețetă de orez cu lapte și piure de gutui. Este un desert elegant, însă extrem de ușor de făcut
Gutuile tocate se pun într-o crăticioară cu apa şi cele două linguri de zahăr. Lasă-le la fiert la foc mic aproximativ jumătate de oră. Poți oricând să mai adaugi niște apă, dacă piureul scade prea mult şi gutuile nu sunt fierte încă. Când piureul e gata fiert, adăugaţi scorţişoara şi omogenizaţi.
Orezul se spală bine, în două-trei ape şi pune-l la fiert în laptele rece, îndulcit în care ai pus și coaja rasă de lămâie. Nu uita să îl amesteci, din când în când, să se omogenizeze compoziția și să nu se lipească. Când orezul e aproape gata, adaugă untul și lasă-l să se topească.
Lasă orezul și piureul să se răcorească. La final, pentru o prezentare spectaculoasă, aranjează compoziția frumos în cupe sau în castronele, peste care presari scorţişoară.