Rețetă de friptură de miel la cuptor cu verdețuri și mirodenii

17 04. 2020, 15:59

Carnea de miel este unul dintre alimentele preferate ale românilor în perioada Paştelui. Friptura de miel la cuptor este de asemenea, alegerea gospodinelor pentru masa de Paște. Desi este un sortiment de carne rosie , carnea de miel este sanatoasă datorită conținutului de seleniu. Iată de ce ingrediente aveți nevoie, pentru a găti un preparat delicios.

Rețetă de friptură de miel la cuptor cu verdețuri și mirodenii. Ingrediente:

1 pulpă de miel (de preferat pulpa din spate)

2 kg cartofi noi

6-7 caţei mari usturoi

1 pahar mare vin alb

1 cană de apa

50 ml ulei de măsline sau floarea soarelui

2-3 crenguţe rozmarin

2-3 crengute măghiran proaspăt sare piper

Mod de preparare

Spălam pulpa foarte bine şi o ştergem cu un şervet de bucătărie. Curăţăm usturoiul şi-l tăiem în bastonaşe sau feliuţe. Cu ajutorul unui cuţit ascuţit, înţepăm adânc pulpă din loc în loc, pe ambele părţi. În găurile formate introducem usturoiul.

Ungem pulpa cu ulei de măsline sau de floarea soarelui, o frecam cu sare şi piper din belşug şi o aşezam în tavă unsă şi ea cu câteva linguri de ulei. Adăugăm în tavă vinul şi apa călduţă şi pudram carnea cu câteva ace de rozmarin prospat şi cu câteva frunze de maghiran.

Acoperim tava cu folie de aluminiu şi o băgam în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru o oră şi jumătate. După primele 30 minute, scoatem tava din cuptor şi întoarcem pulpa pe cealalata parte.

O acoperim şi o mai lăsăm încă 30 de minute la cuptor după care o descoperim din nou, o întoarcem şi adăugăm în tavă cartofii noi spălaţi bine dar necurăţaţi, plus încă câteva ace de rozmarin şi maghiran.

Atunci când cumpărăm o astfel de carne este bine de ştiut greutatea animalului înainte de sacrificare

Acoperim din nou şi mai lăsăm încă 30 minute la cuptor. După ultimele 30 minute, descoperim tava şi lăsăm pulpa şi cartofii la rumenit pentru încă 20-30 minute. În tot acest timp, avem grijă că sosul din tavă să nu scadă iar dacă se întâmplă acest lucru, mai adăugăm apa călduţă amestecată cu puţin vin.

Din 10 în 10 minute, ungem cu o pensulă pulpa cu sosul format în tavă. Când s-a rumenit frumos, stingem focul şi o putem servi este rețeta recomandată de Realitatea.net.

Carnea de miel, riscuri și beneficii

Atunci când cumpărăm o astfel de carne este bine de ştiut greutatea animalului înainte de sacrificare. Un alt aspect important este legat de felul cum îl preparăm pentru a ne bucura din plin de gustul bun şi de nutrienţii din componenţa acestui tip de carne. Şi, nu în ultimul rând, de cumpătare, mai ales dacă am ţinut Post.

Cei mai mici dintre mieluţi au carnea bogată în purine, cristale de acid uric ce se depun pe articulaţii sau rinichi, îngreunează digestia şi, în timp, duc la apariţia unor boli grave precum guta, afecţiunile renale etc.

Tocmai din acest motiv vom prefera mieii care au o greutate de 10-15 kg (vii), întrucât carnea va fi mai puţin indigestă, subliniază Diana Sîrbu, nutriţionist şi dietetician