Se apropie vremea bucatelor tradiționale. Mesele românilor se încarcă în această perioadă a anului, iar unul dintre deserturile preferate nu au voie să lipsească de la festinurile culinare din perioada sărbătorilor de iarnă. Rețeta de cozonac tradițional a lui chef Cătălin Scărlătescu are un secret ca să iasă gustos și pufos. Ingrdientele atent alese, răbdare și pași urmați cu strictețe. Sunt cele trei reguli pe care trebuie să le urmați pentru a avea „minunea” pe masă de sărbători.
Lista de ingrediente e strictă. Nu trebuie să schimbați nimic, altfel, chef Scărlătescu nu mai garantează pentru produsul finit. Așa că, înarmați-vă cu răbdare și ceva bănuți, după care mergeți la magazin pentru a vă cumpăra cele de trebuință. Atenție la detalii. Nu tratați cu superficialitate sfaturile celebrului bucătar:
Odată cumpărate aceste produse, reveniți acasă, intrați în bucătărie și apucați-vă de treabă. E multă și serioasă. Un cozonac bun nu apare ca o ciupercă după ploaie. Necesită efort și pasiune.
Primul pas e cel de a obține celebra cocă. Se amestecă doar 100 de mililitri de apă cu drojdia și făină. Compoziția rezultată din mixarea celor trei ingrediente se așează într-unul dintre locurile calde din încăpere. Se lasă în vas până când volumul inițial se dublează. Între timp, fierbi laptele și dizolvi bine zahărul în laptele fiert.
Spargem ouăle, dar trebuie să luăm doar gălbenușurile pe care le frecăm cu sare. Cele 500 de grame de făină rămasă se toarnă într-un vas. Peste ea punem gălbenușurile frecate cu sare, laptele îndulcit cu zahăr, untul și portocala uscată. Totul se frământă cu responsabilitate până când aluatul e omogen și elastic. După ce ne asigurăm că totul este ok, punem totul la dospit vreme de o oră.
Rețeta de cozonac tradițional a lui chef Cătălin Scărlătescu e aproape de final. După ora de odihnă, începeți să rupeți bucăți sănătoase din compoziție. O întindeți bine. Adăugați crema de nuci și ciocolata belgiană, iar la final adăugați stafidele și rahatul. Rulați cu grijă. și tăiați totul pe jumătate pe lungime.
Cele două părți se împletesc cu grijă, se ung frumos cu ou și se pun în tăvi. Apoi, aproximativ trei sferturi de ceas vor sta la cuptorul care va rămâne la temperatura de 160 de grade.