Restricții dure, discutate de autorități. Raed Arafat, noi precizări despre închiderea magazinelor la 18:00: „Riscăm să ne blocăm”

Ioana Bucur / 02.04.2021, 23:45
Restricții dure, discutate de autorități. Raed Arafat, noi precizări despre închiderea magazinelor la 18:00: „Riscăm să ne blocăm”

La începutul primului weekend de restricții noi, Raed Arafat a făcut noi precizări despre închiderea magazinelor la 18:00. Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne a dezvăluit că o serie de măsuri mai dure a fost discutată de autorități.

Restricții dure, discutate de autorități

Raed Arafat a dezvăluit că în timpul discuțiilor din cadrul grupului tehnico-ştiinţific, s-a pus problema unui interval de orar pentru interdicția de circulație mult mai restrictiv decât cel adoptat și aplicat în prezent. Cum au ajuns autoritățile la actualele restricții.

„S-a pus problema, când au fost discuţiile în cadrul grupului tehnico-ştiinţific, de un anumit interval orar pentru interdicţia de circulaţie. Şi a fost ideea de ora 20, de luni până vineri şi ora 18.00 pentru sâmbătă – duminică. Iar la magazine, vineri ora 18 şi în restul zilelor de weekend, la ora 16.00. După discuţii în cadrul Comitetului Naţional, după ce a ajuns la Comitetul Naţional s-a ajuns să rămână ora 20.00 şi magazinele ora 18.00 pentru că logic situaţia este ca la ora 20 lumea să fie ajunsă acasă. Înseamnă că,dacă magazinul închide la ora 18.00, mai are doi oameni care plătesc, până pleacă, până pleacă şi angajaţii, deja ajung la limită, la ora 20.00 acasă. Asta este logica aspectelor respective”, a declarat Raed Arafat la Digi24, vineri seară.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne a explicat de ce a fost necesară închiderea magazinelor la ora 18:00, spunând că, dacă acestea ar fi rămas deschise până la ora 22:00, oamenii ar fi putut ieși pe străzi, în baza declarației pe proprie răspundere.

„Dacă am fi lăsat magazinele până la ora 22.00, este interdicţia de circulaţie, înseamnă că e o fractură de logică aici pentru că asta înseamnă că la ora 20.00 trebuie să fie acasă, dar magazinele rămân deschise până la ora 22.00. Asta înseamnă că multă lume va face hârtie şi declaraţie pe propria răspundere să zică eu mă duc la magazin şi toată măsura atunci scade efectul ei. Din păcate, nu e o măsură plăcută, ştim acest lucru. Impactul acestei măsuri, a limitării programului magazinelor şi limitării gradului de circulaţie, este scontat acum a reduce mobilitatea, a reduce contactul. Bineînţeles, cei care nu reuşesc să ajungă la magazin vineri seara, au ziua de sâmbătă până la 6 seara, au ziua de duminică până la 6 seara. Magazinele sunt deschise, numai că se opresc la ora 18.00 şi la ora 20.00 se opreşte circulaţia”, a declarat Arafat.

Astazi este prima zi in care se aplica restrictiile de weekend. Ce reguli trebuie sa respecte oamenii, pentru a nu lua amenda
Astazi este prima zi in care se aplica restrictiile de weekend. Ce reguli trebuie sa respecte oamenii, pentru a nu lua amenda

„Riscăm să ne blocăm”

Situația din spitalele din țară rămâne dificilă, a spus Arafat, în contextul în care numărul pacienților infectați cu Covid-19 care se internează este mult mai mare decât al celor care ies din unitățile medicale. Dacă situația nu se schimbă, dacă nu se limitează apariția cazurilor, am putea ajunge, într-o săptămână sau două, „să ne blocăm, chiar dacă se va menţine un platou sau o scădere care va dura”.

„Din numărul cazurilor zilnice există un procent important care ajunge în spital. Dacă în fiecare zi avem 5000 – 6000 cazuri, însemană că un procent ajunge la ATI, un procent la secţiile de asistenţă intermediară, cele cu oxigen. Rata de ieşire din spitale este mai lentă decţt viteza de intrare în spital. Numărul cazurilor care intră este mai mare decât numărul cazurilor care iese, mai ales la ATI. Şi atunci e o presiune pe aceste secţii. Acum sunt spitale care au deschis spaţii suplimentare (…) Dacă nu limităm apariţia cazurilor, riscăm, din nou, să ne colmatăm, dacă nu acum, peste o săptămână – două din nou riscăm să ne blocăm, chiar dacă se va menţine un platou sau o scădere care va dura”, a mai declarat Raed Arafat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI