Raed Arafat, declarații despre relaxarea restricțiilor după proteste: „Luăm în considerare părerea experților”

Iancu Andreea 02.04.2021, 18:31
Raed Arafat, declarații despre relaxarea restricțiilor după proteste: „Luăm în considerare părerea experților”

În timp ce o parte dintre români solicită autorităților relaxarea restricțiilor prin protestele de stradă, Raed Arafat explică mai multe aspecte despre cerințele acestora. Secretarul de Stat aduce în discuție părerile experților, în încercarea de a-i convinge pe cei sceptici de importanța măsurilor restrictive.

Raed Arafat, despre relaxarea restricțiilor. Ce spune oficialul român după proteste

Câteva mii de cetățeni din România au decis să pornească într-un marș de protest pe străzile orașelor din țară pentru a-și exprima nemulțumirea cu privire la restricțiile impuse de autorități în contextul creșterii numărului de cazuri de Covid-19. Astfel, mai mulți români au protestat zilnic, de o săptămână, în cele mai importante orașe din țară. Deși oamenii ies în stradă de cinci zile, autoritățile nu sunt pregătite să ia decizii după protest. Raed Arafat a adus mai multe lămuriri despre relaxarea restricțiilor, explicând oamenilor că protestele nu pot duce la schimbarea atitudinii autorităților.

Nu s-a pus problema să relaxăm din cauza protestelor. Proteste au fost și în alte țări și ați văzut că și în celelalte țări măsurile lor au continuat. Este de înțeles de ce protestează o parte din lume. Este acest sentiment că nu mai putem, că nu mai merge, că de ce măsurile continuă și nu s-a rezolvat problema. E foarte greu să explici oamenilor comportamentul unor astfel de patogeni, cum se comportă, cum este situația, a explicat oficialul român.

Secretarul de Stat susține că există și mulți români care au înțeles scopul măsurilor restrictive și au ales să le respecte, iar autoritățile nu îi pot dezamăgi pe aceștia printr-o gestionare mult mai relaxată a pandemiei. De asemenea, Raed Arafat se bazează în special pe sfaturile experților, care cunosc cel mai bine ce măsuri sunt utile pentru a limita răspândirea virusului.

Adică noi nu putem să vedem numai o voce care acum vine și îți spune: „să nu luați măsuri, că nu mai vrem măsuri, că noi nu mai vrem, nu mai vrem mască, nu mai vrem nimic”, și să neglijăm faptul că e foarte multă lume care știe care e situația, care așteaptă să se vaccineze, care dorește să iasă din această situație, dar făcând-o, să zicem, conform recomandărilor sanitare și care o să vină să ne întrebe: „de ce nu ați făcut nimic să preveniți situația la care am ajuns?”. Deci aici este balanța la care trebuie să ajungem și să luăm în considerare părerea experților, a declarat Raed Arafat într-o intervenție recentă la TVR.

Care sunt recomandările președintelui Klaus Iohannis pentru populație
Care sunt recomandările președintelui Klaus Iohannis pentru populație

Președintele Klaus Iohannis înțelege nemulțumirea oamenilor, însă nu apreciază violențele

Marșurile de protest din ultimele zile au fost marcate inclusiv de incidente, după ce mai mulți cetățeni au ales să aibă un comportament violent la adresa forțelor de ordine, aruncând către efectivele de jandarmi cu diferite obiecte dure. De asemenea, scandările unora dintre protestatari au adus injurii cadrelor medicale, exact oamenii care se luptă în linia întâi cu această pandemie. Pe de altă parte, Klaus Iohannis recunoaște că înțelege faptul că oamenii sunt epuizați, însă îi îndeamnă pe români să apeleze la vaccinare și la respectarea măsurilor autorităților pentru ca țara noastră să poată depăși această criză sanitară.

Pandemia nu poate fi oprită prin manifestaţii violente. Virusul nu dispare prin violență și manifestări extremiste, ci prin imunizarea cât mai multor oameni cu vaccinuri eficiente. Virusul care ne-a afectat dramatic existența în ultimul an nu dispare prin violență și manifestări extremiste, ci prin imunizarea cât mai multor oameni cu vaccinuri eficiente. În perioada imediat următoare vom primi un număr semnificativ de doze și astfel campania de vaccinare poate fi accelerată. Mulți dintre noi au pierdut pe cineva drag, alții au suferit profund în urma infectării cu acest virus. Costurile sociale și economice au fost și continuă să fie uriașe. Putem însă să punem capăt acestei pandemii și îi îndemn pe români să aibă încredere în beneficiile imunizării și să meargă în număr cât mai mare la centrele de vaccinare, a declarat președintele Klaus Iohannis la ceremonia de aniversare a 100 de ani de la înființarea Institutului „Cantacuzino”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...