FOTO EXCLUSIV

Cozi uriașe la benzinării după ce magazinele s-au închis la ora 18:00

Ioana Bucur 02.04.2021, 20:01

Tocmai a început primul weekend plin de restricții de circulație în București, iar efectele se văd deja. S-au format cozi uriașe la benzinării după ce magazinele s-au închis la ora 18:00.

Cozi uriașe la benzinării după ce magazinele s-au închis la ora 18:00

Acum un an, rețelele de social media erau pline de fotografii cu oameni stând la cozi pentru a intra în magazine, iar rafturile din centrele comerciale erau golite de cumpărătorii care se înghesuiau să își facă provizii pentru vremurile grele ce se anunțau. Acum, 2 aprilie 2021, 12 luni mai târziu, realitatea arată așa: cozi uriașe la benzinării, după ce magazinele s-au închis la ora 18:00. Imaginile surprinse de reporterii Impact, vineri seară, în zona Dorobanți, ilustrează cât se poate de clar efectele noilor restricții impuse de autorități în contextul creșterii numărului de infectări cu Covid-19 și suprasolicitării secțiilor ATI din toată țara.

Probabil abia ieșiți de la serviciu, mulți bucureșteni care nu au mai apucat să ajungă în centrele comerciale mari sau în magazinele de cartier, au găsit soluția: benzinăriile. Oamenii au stat la rând minute bune, așteptând să intre, resemnați că vor fi nevoiți să achite prețuri de benzinărie, mult mai mari decât cele din supermarketuri. Se ieșea cu sticle de suc, apă, biscuiți, mâncare gata-preparată.

Cozi uriașe la benzinării după ce magazinele s-au închis la ora 18:00
Primele efecte ale noilor restricții în București

Alexandru Rafila trage semnalul de alarmă cu privire la închiderea magazinelor la ora 18.00: „Duce la creşterea riscului de răspândirea a infecţiei”

Este primul weekend plin de restricții noi în București. De vineri până duminică, toate centrele comerciale se închid de la ora 18:00, iar circulația oamenilor, fără motive bine întemeiate, este interzisă, după ora 20:00. Alexandru Rafila, deputat PSD și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că măsura închiderii magazinelorla ora 18.00 este o restricţie „stupidă” și că aceasta ar putea duce, de fapt, la creşterea riscului răspândirii pandemiei, în contextul apariţiei unei aglomerări de oameni.

„Închiderea magazinelor la ora 18,00 este total absurdă, asta duce la creşterea riscului de răspândire a infecţiei. Puteţi să experimentaţi, să vedeţi că înghesuiala pe care o regăsim în magazinele alimentare între ora 17.00 şi 18.00 duce la favorizarea transmiterii infecţiei, nicidecum la limitarea transmiterii ei”, a completat deputatul PSD.

Deputatul a explicat că unele restricţii trebuie ridicate treptat, în timp, pe baza unor simulări anterioare care să arate efectele pe care astfel de acţiuni le-ar avea.

„Eu sunt în primul rând medic, sunt om de sănătate publică, sunt un om responsabil şi în mod evident ridicarea tuturor restricţiilor nu este posibilă, dar asta nu înseamnă ca autoritate să stau pasiv la ceea ce se întâmplă, să nu înţeleg ce îşi doresc oamenii, de ce îşi doresc oamenii aceste lucruri şi să le dau exemple proaste. Soluţia este comunicarea corectă, transparentă, asumată, exemplul personal şi măsuri care să ducă la recâştigarea cât mai rapidă a controlului pandemiei. Sigur că restricţii stupide, cum ar fi un program redus la magazinele de primă necesitate, trebuie ridicate imediat. Mă întreb de ce au fost introduse aceste măsuri, dar sigur că alte tipuri de măsuri, cum ar fi utilizarea măştii sau vaccinarea, în mod evident le susţin pentru că ele ne pot conduce către un rezultat favorabil”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat joi într-o conferinţă de presă dacă este de acord cu protestatarii care au solicitat ridicarea tuturor restricţiilor impuse de autorităţi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI