Republica Moldova: Comisia Europeană acordă un pachet financiar de 150 de milioane pentru stabilizarea economiei

Elena Avramescu 06.01.2022, 12:01
Republica Moldova: Comisia Europeană acordă un pachet financiar de 150 de milioane pentru stabilizarea economiei

Veste bună pentru Republica Moldova. Un pachet financiar de 150 milioane de euro, propus de Comisia Europeană pentru Chișinău, urmează să contribuie la stabilizarea economiei Republicii Moldova, care o va pune pe calea redresării, după cum a transmis miercuri președinta executivului european, Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe Twitter.

Comisia Europeană acordă un pachet financiar de 150 de milioane pentru Republica Moldova

Comisia Europeană este alături de poporul moldovean în aceste vremuri dificile. Acest pachet financiar va contribui la stabilizarea economiei țării, o va pune pe calea redresării și va acompania reformele necesare, a declarat Ursula von der Leyen în mesajul de pe Twitter.

Uniunea Europeană a decis să adopte, marți, un nou program de asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova în valoare de nu mai puțin de150 milioane euro, din care 30 milioane euro sub formă de granturi, iar 120 de milioane de euro reprezintă împrumuturi preferențiale.

Răspunzând solicitării Republicii Moldova, Comisia Europeană a aprobat astăzi un nou program de asistență macrofinanciară în valoare de până la 150 de milioane de euro, din care 30 de milioane de euro vor fi alocate sub formă de granturi și 120 de milioane de euro sub formă de împrumuturi pe termen mediu, în condiții favorabile, găsim notat și în mesajul Comisie Europene, conform Rador.

Discutii aprofundate pe probleme de securitate intre UE si Republica Moldova
Republica Moldova

Astfel că noul program de ajutor macrofinanciar urmează să fie implementat în paralel cu un program similar al FMI, iar una dintre condițiile pentru acordarea banilor o să fie realizarea „reformelor cheie pentru Republica Moldova” orientate spre ajustarea legislației locale la normele UE.

Prin urmare, programul va intra în vigoare imediat după aprobarea sa de către Parlamentul European și Consiliul UE, iar începând cu 2017, Comisia Europeană a alocat 160 de milioane de euro în asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova. Pe lângă asta, la sfârșitul lui 2021, Chișinăul a primit 60 de milioane de euro ca sprijin bugetar nerambursabil pentru a răspunde crizei prețurilor la energie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...