România se împrumută sute de milioane de euro pentru modernizarea școlilor. Klaus Iohannis a promulgat legea, astăzi, 14 decembrie

Beatrice Dumitru 14.12.2021, 14:19
România se împrumută sute de milioane de euro pentru modernizarea școlilor. Klaus Iohannis a promulgat legea, astăzi, 14 decembrie

Președintele Klaus Iohannis a promulgat două legi care permit României să se împrumute sute de milioane de euro pentru investiţii în sistemul de învăţământ şi cel sanitar. Țara noastră va solicita suma Bancii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), împrumuturile fiind rambursabile.

Împrumuturi pentru investiții în școli și spitale

Cele două legi promulgate de Klaus Iohannis prevăd acorduri de împrumut între România și Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în valoare de 250 de milioane de euro, suma fiind rambursabilă. Împrumuturile sunt pentru investiţii în sistemul de învăţământ şi cel sanitar.

150 de milioane de euro vor trebui folosiți pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi a eficienţei din sistemul sanitar. România a mai împrumutat 250 de milioane de euro pentru acest sector, printr-un acord semnat în 2014, dar nu au fost suficienți pentru finalizarea tuturor proiectelor prevăzute iniţial.

Finanțarea vizează modernizarea sistemului de telemedicină, îmbunătăţirea reţelei de screening pentru cancerul cervical și echipamente pentru centrele de arşi. De asemenea, o parte din suma de 150 de milioane de euro va fi pentru întărirea sistemului de sănătate publică, în contextul pandemiei de coronavirus.

Klaus Iohannis a promulgat doua legi care dau unda verde unor imprumuturi de sute de milioane de euro pentru imbunatatirea scolilor si a spitalelor
Președintele Klaus Iohannis a promulgat două legi pentru împrumuturi.

Combinând răspunsul la criza COVID-19 cu nevoia de creare a unei infrastructuri educaţionale sigure şi de calitate, se va asigura mai multă flexibilitate pentru o adaptare rapidă la şocurile viitoare, în timp ce clădirile în care îşi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ preuniversitar devin mai rezistente”, potrvit proiectului de lege.

100 de milioane de euro pentru școli

Acordul de împrumut de 100 de milioane de euro pentru investișiile în școli are în vedere demararea unui Proiect privind unități de învățământ mai sigure, incluzive şi sustenabile în România. Banii trebuie folosiți pentru infrastructura școlară, cu accent pe instalațiile de apă, termice, sanitare şi de canalizare, investiţii în săli de clasă inteligente, adică dezvoltarea infrastructurii IT şi către componenta de răspuns la situaţii de urgenţă.

Proiectul are termen de derulare șase ani și vor fi reabilitate aproximativ 55 de școli, atît din mediul rural, cât și cel urban.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...