Satul distrus în totalitate de Nicolae Ceaușescu. Ce ordin a dat dictatorul și ce se întâmplă acum acolo

Stan Filon, Gabriel Peneș 05.02.2021, 15:19
Satul distrus în totalitate de Nicolae Ceaușescu. Ce ordin a dat dictatorul și ce se întâmplă acum acolo

Puțini știu, dar Nicolae Ceaușescu a dat ordinul să dispară de pe fața pământului un sat superb din România. Era plin de verdeață, iar oamenii trăiau în perfectă armonie cu natura, care era una luxuriantă. Munții vegheau satul Geamăna, până când Nicolae Ceaușescu s-a decis că acolo trebuie să ia ființă cea mai mare exploatație de cupru din Europa.

Satul distrus în totalitate de Nicolae Ceaușescu

Munții Apuseni au fost martori la ce a făcut Nicolae Ceaușescu la Roșia Poieni. Aici se află cel mai mare zăcământ diseminat de cupru și aur din România, iar rezervele sale reprezintă mai mult de jumătate din totalul cantității de cupru din România.

Mina produce anual circa 5.000 de tone de cupru, dar e acel loc a existat satul Geamăna, care era format din șapte cătunuri. Chiar în 1977, Nicolae Ceaușescu a decis că vrea să deschidă exploatașia minieră în zonă, iar cei peste 1000 de oameni au fost strămutați din zonă, cu tot cu animale. Au lăsat în urmă casele și aintirile, locrurile unde s-au născut și au crescut. Mai mult, și-au lăsat în urmă chiar și strămoșii, îngropați în cimitirul satului, potrivit știridinlume.ro.

Satul distrus in totalitate de Nicolae Ceausescu
Satul distrus in totalitate de Nicolae Ceausescu

Oamenii din Geamăna și-au abandonat casele și strămoșii

“Totul a inceput in 1977 cand dictatorul Romaniei a descoperit mina de cupru; le-a zis tuturor sa plece in ‘78 si au crezut ca se vor imbogati. Li s-a spus ca se vor muta 7 kilometri distanta de acest loc si ca vor primi o «tona» de bani ca sa elibereze locul. De fapt au fost mutate la sute de kilometric distanta, primind doar o bucata de pamant si foarte, foarte putini bani ca sa se mute. (…) 400 de oameni au locuit aici, in Geamana. Au fost fortati sa fie evacuati promitandu-li-se o caruta de bani”,  a declarat un om care cunoaște bine zona.

400 de familii au fost nevoite să fugă din fața sterilului care a acoperit ușor, ușor, întreg satul. Dovada că acolo a existat vreodată un sat este acum doar turla bisericii, care încă nu a fost acoperită de apele pline de steril. Dacă privești mai atent, poți vedea și câteva case.

Lacul a ajuns să acopere 130 de hectare și semărește în fiecare an, deoarece zăcămintele exploatate de compania de stat Cuprumin Abrud se scurg neîncetat printr-o ţeavă uriașă. În anul 1978 a început exploatarea zăcământului, iar prima producție de cupru a fost făcută în 1983.

Urmăriți Impact.ro și pe