Marea Neagră are acum două culori. Turiștii români au observat ciudățenia, cum este posibil

Ana Anitoiu 04.09.2021, 08:58
Marea Neagră are acum două culori. Turiștii români au observat ciudățenia, cum este posibil

Marea Neagră are două culori. Turiștii români au observat detaliul straniu, iar specialiștii au explicat cum este posibil acest lucru, precizând că nu este vorba despre un fenomen natural.

Marea Neagră, două culori perfect delimitate

În mai multe stațiuni de pe litoralul românesc se poate observa că Marea Neagră are două culori ce sunt delimitate perfect, fără ca trecerea de la una la alta să se facă gradual.

Mai exact, Marea Neagră are o culoare verzuie spre mal, iar la un moment dat devine brusc de un albastru închis. Conturul dintre cele două culori se observă cu ușurință.

Marea Neagra are acum doua culori. Turistii romani au observat ciudatenia, cum este posibil
Marea Neagra are doua culori

Care este motivul pentru care Marea Neagră are două culori

Deși în alte părți ale lumii existența a două culori delimitate perfect în apă este un fenomen natural, cum se întâmplă de exemplu acolo unde Marea Baltică se întâlnește cu Marea Nordului, în cazul Mării Negre este vorba despre cu totul altceva.

În mod natural, culorile unei ape pot fi diferite și delimitate clar atunci când masele de apă ce se întâlnesc au caracteristici distincte, cum ar fi temperaturile sau salinitatea.

Însă, în cazul Mării Negre, explicația este alta. Potrivit specialiștilor, existența celor două culori este un efect al lărgirii plajelor cu noi sedimente, ce se află acum într-o fază de redistribuire ce ar putea dura câțiva ani.

Mai exact, nisipul fin ce este antrenat de curentul de apă la mal e blocat de curenții puternici și nu poate să înainteze. Astfel, cele două fronturi de apă nu se pot contopi și au culori diferite.

“Etapa tehnologică presupune aruncarea în mare a unor cantități foarte mari de arocamente, ele vin și cu o fracțiune fină, iar această fracțiune fină de sediment este antrenată de curenți și cumva propagată chiar și în apă de îmbăiere.

Fronturi cu caracteristice diferite cum sunt la gurile Dunării, de exemplu, caz în care masa de apă dulce este foarte bine delimitată de masă de apă sărată”, a explicat Răzvan Mateescu, specialist la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină ”Grigore Antipa”.

Cu sau fără explicațiile acestui fenomen ce a apărut în Marea Neagră, turiștii care au ajuns pe litoralul românesc au surprins în fotografii diferențele de nuanță ale apei și au publicat detaliul straniu pe internet.

De la începutul acestei luni a început programul ”Litoralul pentru toți”, în cadrul căruia turiștii se pot bucura de o escapadă la mare cu bani puțini. Vezi AICI cât costă o noapte de cazare la mare în septembrie!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...