S-a încheiat recensământul delfinilor din Marea Neagra iar veștile sunt îngrijorătoare. Ce arată cifrele cu privire la numărul cetaceelor

Ioana Constantin 31.08.2021, 18:20
S-a încheiat recensământul delfinilor din Marea Neagra iar veștile sunt îngrijorătoare. Ce arată cifrele cu privire la numărul cetaceelor

Deși cercetatorii se așteptau ca numarul cetaceelor să se apropie de jumătate de milion, datele adunate sunt șocante. În toată Marea Neagră cifrele oficiale arată că mai avem puțin peste 300 de mii de exemplare, aproape de trei ori mai puțin decât în Marea Mediterană. Este un studiu al experților din 6 țări cu ieșire la Marea Neagră, finanțat timp de 3 ani cu bani europeni.

Ce arată cifrele cu privire la numărul cetaceelor din Marea Neagră

Cu noile date, cercetătorii vor să ceară autorităților măsuri de protecție pentru delfini. Studiul, initulat Cenobs, la care au luat parte România, Bulgaria, Ucraina, Rusia, Georgia și Turcia a pornit în 2o19 când se estima că numărul delfinilor este de 2oo de mii. Asta în condițiile în care cercetările din 195o arătau că numărul acestor mamifere era de 2 milioane de exemplare. Specialiștii au monitorizat coloniile de delfini din aer, dar și de pe apă. Datele obținute arată o decimare a numărului de delfini față de 195o, dar o mică îmbunătățire față de 2o19.

În apele teritoriale românești avem 21.ooo de cetacee. Iar la nivelul întregului bazin al Mării Negre undeva între 2oo de mii și 5oo de mii de exemplar. Ultimul recensamant care să acopere întreg bazinul Mării Negre a fost estimat undeva în anii 196o. Atunci era de ordinul milioanelor, acum sunt, într-adevăr, mult mai puțini, a spus Mihaela Cândea, ONG Mare Nostrum.

Delfinii dispar din Marea Neagră din cauza oamenilor, susțin specialiștii. Poluarea, pescarii, dar şi turiştii contribuie la distrugerea speciei.

Cel mai mare factor limitativ este lipsa hranei, a peștelui, fiindcă sunt în competiție cu noi, cu pescarii, cu oamenii. Produce o pierdere populațională destul de importantă, calculată undeva la aproape 2o%, ceea ce este enorm, de la 2% acceptabil, la un 2o%, a spus și biologul Adrian Bâlbă, directorul Delfinariului.

Dușmanii de moarte ai delfinilor sunt plasele pescărești. Există două tipuri: cu fir gros si cu fir subțire, iar acestea se numesc monofilament. Un delfin prins într-o plasă groasă nu poate ieși afara și moare înecat. Un delfin prins într-o plasă din nylon foarte fin se va zbate suficient de mult astfel încât să rupă plasa și să se elibereze singur.

Delfinii au ajuns epuizați după interacțiunile cu oamenii: traficul naval crescut îi sperie, împuținarea peștelui îi înfometează iar poluarea îi omoară încet. Delfinii sunt înfometați, sufocați în plase, ajung la mal cu cozile tăiate de elici și își dau viata pe plajele turistice. Cercetătorii susţin că într-un singur sezon de pescuit industrial există riscul ca 40% din populaţia de delfini din Marea Neagră să dispară.

Proiectul CeNoBS este cel mai amplu proiect european privind cunoașterea abundenței speciilor de cetacee din Marea Neagră. S-a derulat pe o perioadă de 30 de luni și a implicat parteneri din 5 țări. CeNoBS a inclus prima monitorizare aeriană de amploare realizată în Marea Neagră și reprezintă o inițiativă istorică la nivel european, dar mai ales pentru bazinul Mării Negre.

Proiectul CeNoBS a reprezentat o idee a cel puțin două generații, pe care astăzi o vedem împlinită prin cunoștințele actuale, pe care le aduce proiectul cu privire la cele trei specii de cetacee din Marea Neagră. Totodată, vine cu întrebări și teme de cercetare pentru perioada următoare, față de ceea ce se cunoștea istoric. Amploarea efortului, cooperarea, importanța și utilitatea informațiilor pe care le aduce CeNoBS fac din acesta un proiect iStoric și de referință în ceea ce privește cetaceele din Marea Neagră, pentru mult timp de acum înainte, a spus Marian Paiu, biolog Mare Nostrum.

Ce arata cifrele cu privire la numarul cetaceelor din Marea Neagra
Ce arata cifrele cu privire la numarul cetaceelor din Marea Neagra

Un astfel de peoiect era mai mult decât necesar in condițiile în care lipseau datele de fond privind distribuția / abundența populațiilor de cetacee din Marea Neagră. Au fost realizate 1744 înregistrări de cetacee cu 3669 de indivizi în total și 551 observări de păsări cu 1439 de exemplare și 1588 de înregistrări (4685) cu privire la activitatea antropică și deșeuri marine.

Pentru o mai mare precizie, abundența speciilor de cetacee din zonele survolate a fost combinată cu rezultatele din Rusia. Hărțile de distribuție au fost împărțite pe specii pentru o mai bună vizualizare, fiind realizate analize mixte, cu și fără zona aferentă Rusiei.

În ceea ce privește situația capturilor accidentale, problemă cu care se confruntă cetaceele în toate mările și oceanele lumii, aceasta rămâne una dintre cele mai arzătoare în Marea Neagră. Estimarea aproximativă arată că între 11.000 – 20.000 de marsuini pot fi prinși anual în plasele pescărești la nivelul întregului bazin. Procentual, înseamnă că nivelul capturilor accidentale este de până la 21,2% din abundența totală a acestei specii, cu mult peste 1,7% acceptat.

Urmăriți Impact.ro și pe