REPORTAJ. Primul magazin ”fără risipă” din București. Conceptul revoluționar, ce e obligatoriu să ai la tine. Clienții sunt încântați

Andrei Cezar 28.01.2021, 20:04

Într-o lume sufocată din ce în ce mai tare de poluare, sunt oameni care își găsesc resursele necesare să revină în armonie cu natura, să o protejeze și să devină prin puterea exemplului un model de urmat. Astăzi facem cunoștință cu Ana Maria Răducanu, o tânără din București care a străbătut lumea în lung și-n lat pentru a descoperi viața trăită într-un mod sustenabil. Cu bagajul de cunoștințe necesar s-a reîntors în țară pentru a pune în practică ce a acumulat de-a lungul anilor și a contribui, astfel, la reducerea risipei de orice fel. Magazinul pe care l-a înființat de curând funcționează pe principiul ”zero waste” (zero risipă) și reprezintă primul pas către viața pe care o visează.

Primul magazin ”fără risipă” din București, locul unde mergi cu sticla de acasă și o umpli pe loc

Mă aflu pe strada Buzești numărul 20, kilomerul zero al combaterii risipei din Capitală și al revenirii la un stil de viață sustenabil. Pe Ana am găsit-o punând la punct ultimele detalii înainte de ora de deschidere a magazinului. Împreună cu Lucia, o voluntară a principiului ”zero risipă”, aranjează recipientele cu produse pe raft, înainte de sosirea clienților.

De cum pășești în magazinul Zero Waste ești învăluit într-o atmosferă armonioasă, în contrast cu vuiteul mașinilor și agitația de afară, atmosferă la care contribuie din plin și energia pozitivă a Anei. Magazinul ei funcționează de la jumătatea lunii decembrie 2020, însă înainte de a-l înființa a călătorit prin Europa și India unde a trăit în comunități ecologice. Mi-a mărturisit că ideea acestui stil de viață și, implicit a magazinului, i-a venit atunci când a realizat cât de multă risipă face.

”Odată ce mi-am dat seama că vreau să reduc risipa și nu am avut contextul unde să o fac, primul pas a fost să găsesc un loc unde să pun în practică ceea ce aveam nevoie pentru viața mea, iar un magazin era forma prin care puteam să fac asta. Am decis că este foarte aliniat cu stilul meu de viață pe termen lung și mă voi dedica acestei idei, doar că la momentul respectiv, în 2018, nu aveam nicio resursă financiară”, ne-a mărturisit Ana Maria.

Timp de doi ani, a fost plecată în Marea Britanie să muncească pentru a strânge banii necesari îndeplinirii visului ei. Însă chiar și așa, suma nu era suficientă pentru a deschide magazinul. Așa că a apelat la o metodă populară în zilele noastre: strângere de fonduri prin intermediul platformelor sociale.

”Pe parcurs, în urma mai multor lucruri pe care le-am învățat și eu am lansat o campanie de crowdfounding (metodă de a strânge banii necesari prin intermediul platformelor online – n.r.), în iulie 2020, unde am cerut sprijinul comunității locale din București să facem acest lucru împreună. În felul acesta am vrut să văd și dacă este nevoie de acest concept, dacă oamenii își doresc. Cu ajutorul lor, după ce m-am întors din Marea Britanie, am reușit în decembrie 2020 să îl deschidem.”, a mai precizat tânăra.

Ana Maria Raducanu, tanara care a adus conceptul ”zero waste” in Bucuresti
Ana Maria Raducanu, tanara care a adus conceptul ”zero waste” in Bucuresti

Clienții, foarte receptivi la noul concept

În magazinul ei găsești de toate. De la condimente, fructe uscate, semințe și ceaiuri, până la detergenți, șampon și periuțe de dinți din lemn. Imediat după ora 14:00 atunci când magazinul își deschide ușa pentru clienți, lumea a început să vină. Principiul după care funcționează localul este simplu: vii cu sticla, borcanul, sau caserola goale de acasă și le umpli cu ce ai nevoie. Însă este nevoie de o listă de cumpărături clară pentru a ști ce fel de recipient să iei cu tine.

În acest mod ești sigur că vei arunca din ce în ce mai puține ambalaje din plastic la gunoi și astfel, vei contribui la protejarea mediului înconjurător.

Traian este client fidel al magazinului și mi-a mărturisit că vine în fiecare săptămână pentru a cumpăra produsele alimentare necesare.

Traian, client: ”Astăzi îmi reumplu stocul de susan, din care îmi fac humus. Cumpăr și niște alune crude din care fac unt de arahide și niște soia.”

Traian se declară un fan al stilului de viață ”zero waste” și spune că magazinul Anei este ”mană cerească” pentru el. Lore, o altă clientă, este și ea adeptă a aceluiași mod de a trăi, de aceea a ales să colaboreze cu Ana și în mod profesional. Îi face prăjituri vagane pentru magazin.

Lore, clientă: ”Ideea magazinului mi se pare inovativă. Nu am avut contact cu așa ceva până acum și este binevenită pentru toată lumea. Mă bucur că există acest magazin.”

Andreea, clientă: ”La Ana în magazin poți găsi alternativa unor produse de bază și să scutești consumul inutil de ambalaje din plastic.”

Pe lângă magazinul propriu-zis de unde îți poți cumpăra produsele alimentare și cele de igienă personală dorite, Ana Maria are un spațiu destinat colectării resturilor alimentare, pe care le transformă ulterior în compost.

Magazinul Zero Waste, locul de unde poti cumpara produse, protejand mediul inconjurator
Magazinul Zero Waste, locul de unde poti cumpara produse, protejand mediul inconjurator

Cum funcționează sistemul circular de ambalaje

La Ana în magazin nu se găsesc sacoșe sau pungi, iar multe dintre produsele sale vin într-un sistem circular de ambalare. Spre exemplu detergentul, care provine de la o companie de lângă Ploiești cu capital integral românesc.

”Avem și un hotspot (punct fierbinte al magazinului – n.r.) – locul de detergenți – foarte atractiv pentru clienți, pentru că este singurul loc din București de unde poate fi cumpărat detergent vrac. Astfel, de fiecare dată când cumperi detergent nu mai ești obligat să achiziționezi și ambalajul acestuia.

Detergenții sunt făcuți doar din ingrediente naturale și certificați ecologic. Pentru parfum folosesc doar uleiuri esențiale. Nouă ne vin într-un sistem circular de ambalaje, mai exact, recipientele vin pline la noi pentru vânzare, iar după golire le ducem la ei și le reumplu, după care ni le readuc nouă. În acest fel avem zero risipă pe întreg lanțul de distribuție.”, ne-a mai declarat Ana.

Magazinul Zero Waste, locul de unde poti cumpara produse, protejand mediul inconjurator
Magazinul Zero Waste, locul de unde poti cumpara produse, protejand mediul inconjurator

Tânăra se declară împotriva francizării magazinului său pentru că, spune ea, ”esența magazinului nu este compatibilă cu modelul capitalist de francizare și atunci nu este ceva de care să fim interesați”. Cu toate acestea, prin intermediul comunității facebook pe care a înființat-o a cunoscut persoane care și-au dorit să-i urmeze exemplul.

”Susțin o cooperare între alți fondatori de magazine ”zero waste” din România și am creat o mică alianță a fondatorilor. Oamenii care vor să deschidă magazine, ne contactează, iar noi le oferim suport, tocmai pentru că eu cred că este nevoie să creștem o capacitate locală de a face asta.”, a mai precizat tânăra.

Magazinul Zero Waste este abia primul pas dintr-un vis măreț al Anei. Spune că visul cu care a pornit la drum este ”un sat ecologic”.

”Undeva la țară, vom deține un teren pe care ne vom construi case din materiale naturale, vom avea o grădină de permacultură în care vom crește lucruri pe care le vom aduce înapoi la magazin și sper ca în acel loc să trăim tot mai în acord cu aceste principii din toate punctele de vedere: de la cum ne creștem copiii, de unde vine apa, cum arată sistemul nostru de irigații și practic tot ce reprezintă viața noastră.”

”Pentru a realiza acest lucru sunt mai multe etape de parcurs.”

”Una intermediară pe care aș menționa-o ar fi că îmi doresc să se adune în jurul magazinului un nucleu pe care eu îl denumesc ”cooperativa de creație”, în care oamenii să creeze soluții în format ”zero waste” pentru nevoile pe care le avem. Pot fi oameni care fac săpun, haine, mâncare, case, sau orice altceva care să acopere aceste nevoi și împreună să legăm această pânză solidă.”, a mai declarat Ana Maria.

Magazinul Zero Waste, locul de unde poti cumpara produse, protejand mediul inconjurator
Magazinul Zero Waste, locul de unde poti cumpara produse, protejand mediul inconjurator
Urmăriți Impact.ro și pe