Reportaj. Bucureștiul cu mască și fără masă în interior. Cum văd bucureștenii noile reguli impuse de autorități

Andrei Cezar 20.10.2020, 19:12

De astăzi, Capitala a intrat în scenariul roșu. Autoritățile au decis ca masca să fie purtată obligatoriu în toate spațiile publice închise și deschise, școala să se desfășoare exclusiv online, iar restaurantele cafenelele, teatrele, cinematografele și sălile de jocuri de noroc să fie închise în interior. Totul după ce Bucureștiul a ajuns la o rată de infectare mai mare de 3 la mia de locuitori. Majoritatea cetățenilor Capitalei au înțeles cât de importantă este purtatrea măștii pe stradă și s-au conformat. Alții au ignorat deciziile autorităților și nu au folosit acest dispozitiv medical, cu riscul de a fi sancționați contravențional. Sunt, însă, și persoane care nu știau de această regulă pentru că , spun ele, a fost luată prea din scurt și nu a fost comunicată într-o manieră accesibilă tuturor. Jurnaliștii Impact.ro au stat de vorbă cu oamenii care se aflau în zonele aglomerate din oraș, pentru a afla punctul lor de vedere față de măsurile luate de autorități. Iată ce ne-au povestit.

Bucureștiul cu mască și fără masă în interior. Ce spun oamenii despre noile reguli impuse de autorități

Zona Pieței Unirii este un punct fierbinte pe harta Bucureștiului din punct de vedere al numărului de oameni care o tranzitează zilnic. Dimineață, un număr considerabil de persoane își îndreptau pașii grăbiți, cel mai probabil către locurile de muncă. Îmi arunc privirea mai atent către mulțime și îmi dau seama că oamenii au decis să respecte regulile impuse de autorități și să poarte masca chiar și în aer liber. O doamnă care așteaptă culoarea verde a semaforului pentru pietoni ne spune că măsura este una bună: ”Ne protejează și pe noi în primul rând, dar și pe ceilalți din jurul nostru. O purtăm și la serviciu și ne-am obișnuit de ceva timp. Astea sunt condițiile.”

Câțiva pași mai încolo, un tânăr se uită privește atent în telefonul mobil. Masca lui de protecție este utilizată necorespunzător, sub bărbie. Îl întreb dacă are cunoștință că de astăzi, masca trebuie purată în mod corespunzător și în spațiile deschise din București. El mi-a răspuns că știe de acest lucru, dar că ”îi este dificil să o poarte în permanență”, referindu-se la faptul că este nevoit să stea cu ea și la serviciu.

La doi pași de Piața Unirii, în Centrul Vechi al Capitalei, oamenii puteau fi numărați pe degete, iar mare parte dintre ei erau angajații teraselor care așteptau nerăbdători să le treacă pragul câte un client.

Printre cei care tranzitau zona am întâlnit și persoane fără mască. Livia, una dintre ele, mi-a mărturisit că nu știa de această măsură, explicându-mi totodată și motivul:

”Dacă nu ai televizor în casă, poate în newsfeed-ul tău de pe facebook nu ajunge știrea aceasta atât de rapid. Presupun căceilalți au auzit la știri, la tv.”

Noi chiar ținem cont de asta (purtatul măștii n.r.), dar nu știam.

Înțelege toată lumea de ce este nevoie să se ia măsuri, dar în privința transmiterii informației cred că s-ar putea face progrese.”, a spus tânăra.

Prietena alături de care era Livia ne-a precizat că: ”Dacă asta ni se cere, asta o să facem. Dacă se consideră că sunt măsurile necesare pe care ar trebui să le luăm, noi ca cetățeni nu trebuie neapărat să fim de acord sau nu. Pur și simplu o purtăm. Datoria față de ceilalți ne obligă.”

Reportaj. Bucureștiul cu mască și fără masă în interior. Cum văd bucureștenii noile reguli impuse de autorități
Reportaj. Bucureștiul cu mască și fără masă în interior. Cum văd bucureștenii noile reguli impuse de autorități

Centrul Vechi – mărire și decădere. De la polul distracției, la ”modul supraviețuire”

Încă de când pășești în Centrul Vechi al Capitalei intri parcă într-o atmosferă de neputință și disperare emanată de localurile din împrejurimi. Unele dintre ele s-au închis, iar acum sunt scoase la vânzare. Cele care au supraviețuit, funcționează acum din inerție doar cu terasele și încearcă să se adapteze din mers vremurilor pe care le trăim. Angajații lor fac tot posibilul să atragă și așa puținii potențiali clienți care se mai plimbă pe străduțele înguste. Odată cu răcirea vremii, unii patroni au apelat la soluții ingenioase pentru a-și putea primi clienții pe terase, fără a simți frigul de afară, motând prelate.

Iată, așadar, că în doar câteva luni Centrul Vechi a devenit din polul distracției bucureștene, unde mii de oameni de toate vârstele și naționalitățile petreceau, într-o zonă din ce în ce mai puțin frecventată. Pe fondul restricțiilor impuse în domeniul HoReCa sunt afectați și ceilalți comercianți care se bucurau de fluxul mare de turiști care veneau să se distreze.

Georgiana este managerul unui magazin care vinde obiecte de artă confecționate din sticlă prin tehnica Galle. România a rămas singura țară din Europa care mai produce astfel de obiecte. Ea ne-a mărturisit că întreaga afacere funcționează acum pe ”modul supraviețuire”.

”Noi am fost afectați încă de la începutul pandemiei. Încă din februarie s-a simțit o schimbare în sensul că nu mai era același flux de turiști, iar noi fiind un magazin cu decorațiuni interioare și cu suveniruri care se găsesc doar în România, am fost afectați în proporție de 80%. Restul de 20% sunt clienții fideli din țară.

Ne-a afectat și ce s-a întâmplat în domeniul HoReCa pentru că mai erau persoane care ieșeau la plimbare, sau să ia masa în oraș și ne puteau observa și pe noi, iar acest lucru ne ajuta din punct de vedere al vânzărilor.”, a precizat Georgiana Sincă.

Adriana este angajată al unui magazin care vinde încălțăminte și alte produse din piele. Ea ne-a declarat că încasările au scăzut în ceastă perioadă cu 70%.

”- Dacă înainte de pandemie aveam weekend-uri în care vindeam de peste 10.000 de lei, weekend-ul trecut am vândut o pereche de ghete și o geantă.

– Cum vă descurcați în aceste condiții?

– Ne ajută foarte mult că avem și magazin online. Avem fabrica noastră, atelierul nostru și avem și site.”

Lipsa turiștilor, în special a acelor străini dornici de distracție, a afectat în mod evident și hotelurile din zonă. Florin Tudor este managerul unui hotel de 4 stele din Centrul Vechi și ne-a mărturisit că dacă în vremurile bune o cameră se închiria cu 100 de euro pe noapte, acum prețul a scăzut cu 60%.

”- Pe noi ne afectează foarte tare. 99% dintre clienții noștri erau turiști străini care mergeau în city-break, veneau să viziteze, mergeau la terase și cluburi pentru atmosfera de distracție non-stop. În momentul actual am mai supraviețuit cu piața domestică, respectiv cei cu tichete de vacanță, care poate nu au venit niciodată în București. Însă odată cu terminarea concediilor s-a redus foarte mult.

– Făcând o comparație cu anul trecut, câți turiști aveți acum?

– Suntem la minus 80%. Avem un grad de ocupare de 10-12% și în general doar din cetățeni români.”, a declarat Florin Tudor.

Restricțiile care au intrat în vigoare de astăzi vor fi valabile 14 zile, urmând ca după această perioadă să fie evaluate pentru a se stabili dacă dacă se vor menține sau nu.

Georgiana Sincă - manager al unui magazin cu obiecte de artă
Georgiana Sincă – manager al unui magazin cu obiecte de artă